Gibis Online Gibis komentáře u částí děl

☰ menu

Dívka ve vlaku / Dievča vo vlaku

Špionážní téma nemám u A. Christie úplně v oblibě, ale tato svižná povídka mě moc bavila. Stoprocentně splnila požadavek na odhalování záhady, jak vyplývá z názvu sbírky povídek.

15.01.2023 5 z 5


Zrcadlo mrtvého muže / Vražda před zrcadlem / Zrkadlo mŕtveho muža / Tajomné zrkadlo

Opět povídka na stejný námět jako předchozí Druhý gong, opět s jinak pojmenovanými osobami, ale tentokrát je jiné i rozuzlení, vrah a motiv zločinu. Také je mnohem delší a propracovanější a Hercule Poirot si za pomoci šedých buněk postupně skládá obrázek o tom, jak to všechno bylo a vysvětluje všechny nejasnosti a podivnosti případu.

13.03.2020 5 z 5


Podivná krádež / Pochybná krádež

V podstatě totožná povídka jako předcházející Plány k ponorce, jen byla zaměněna ponorka za bombardér a také obměněna jména všech zúčastněných. Povídka je ovšem mnohem delší, propracovanější a je lépe vysvětleno Poirotovo pátrání. Tyhle politické a špionážní náměty moc nemusím, ale rozluštění záhady opět brilantní.

21.01.2020 4 z 5


Případ ztracené závěti / Prípad strateného závetu / Ztracená závěť

Tento případ mě hodně pobavil :) Violet Marshová má prokázat svůj důvtip při hledání strýcovy závěti, ale místo toho, aby hledala sama, požádá o to Hercula Poirota. Stejně jako Hastings jsem si říkala, že ona vlastně nic neprokazuje, protože nehledá sama, ale HP mě na konci vyvedl z omylu!
...."Slečna Marshová dokázala rafinovanost svého myšlení a hodnotu vyššího vzdělání pro ženy tím, že celou záležitost vložila do MÝCH rukou."....
On je prostě kouzelný :)

20.01.2020 5 z 5


Krádež dluhopisů za milion dolarů / Krádež miliónových dlhopisov / Milionová loupež / Zloděj milionu

Musela jsem dát pět *, protože se mi snad poprvé podařilo držet s Poirotem krok a odhalit pachatele zároveň s ním :)

01.01.2020 5 z 5