Dáma s hrnstjm Dáma s hrnstjm komentáře u částí děl

☰ menu

Jeden den Ivana Denisoviče

Úžasné vyprávění o tom, jak se člověk dokáže přizpůsobit šíleným podmínkám a jak si drobnostmi dokáže zajistit přežití i zdravý rozum. V tom je podle mě síla příběhu - v touze po přežití a snaze, aby přežití nebylo jen živořením. Ač je v povídce absurdit mnoho, největší z nich je důvod, proč byl Ivan Děnisovič vůbec v kárném táboře vězněn...

18.06.2016 5 z 5


Matrjonina chalupa

Krátká sonda do života jedné staré ženy, která si žije tak nějak po staru, ve vesnici, kde jako by stále platily jakési staré pořádky. Nebýt zmínky o kolchozu, traktoru a vlaku-rychlíku, člověk by řekl, že čte příběh z 19. století - a ne z poloviny 20. století... Hodně se mi líbila závěrečná část, kdy vypluly na povrch informace z ženiny minulosti. I ten nejnepatrnější člověk mívá za sebou totiž i pěkně zajímavé věci!

08.06.2016 5 z 5


Dobré manželství / Dobré manželstvo

Velmi šokující povídka, podle názvu nelze nic předem očekávat a zápletka přichází jako blesk z čistého nebe. Je skvěle vidět, jak se láska může během malé chvilky změnit v odpor a hlubokou nenávist. Snad bych řekla, že konec - rozhovor s detektivem Ramseyem - je v povídce navíc, bohatě by stačilo, kdyby to celé skončilo doma, pěkně potichu, bez dalších zainteresovaných osob.

14.01.2014 4 z 5


Prodlužování času / Férové predĺženie

Povídka nabízí neotřelou odpověď na věčnou otázku "Proč se dobrým lidem stávají zlé věci?" Lidská závist je normálně hnusná, ale v této povídce je až životu nebezpečná a dostává nevídanou moc. Je smutné, jak toho hlavní postava dokázala dokonale využít...

14.01.2014 4 z 5


Velký řidič / Veľký šofér

Opravdu brutální námět, ovšem děj byl celkem předvídatelný a druhá polovina mě ani moc nebavila. A vytáčelo mě, jak hlavní postava "měnila hlasy," jako by na ní mluvily věci a kočka... ale chápu, byla psychicky na dně.

14.01.2014 3 z 5


1922

Velmi temný příběh, temný ze všech úhlů pohledu, podaný skvělou formou. Hned po popisu klíčové "události" je vám jasné - a autor to občas lehce naznačí - že přijde ještě něco mnohem horšího... doufáte, že to nebude TAMTO, protože by to bylo příšerné... ale jasně, je to přesně TOHLE. A konec, ten je naprosto šílený, ať už ho pochopíte, jak chcete!
Dneska jsem během svačiny četla kus povídky v práci. Nevím, kterou hroznou scénu jsem zrovna měla před sebou, když do kanceláře vešla kolegyně a něco na mě šeptem promluvila - lekla jsem se tak moc, že jsem nadskočila na židli!
Třebaže to po prvních pár stránkách úplně nevypadá, povídka je hodně děsivá, v mnoha ohledech znepokojující a autorovi se fakt povedla.

07.01.2014 5 z 5


Konec světa / Kraj sveta

Pro mě nejlepší povídka z celé knihy, jsou v ní hodně zajímavé postavy a myšlenky.

12.11.2013 5 z 5