yarar yarar komentáře u knih

☰ menu

Budu-li míti kliku Budu-li míti kliku Vlastimil Hort

Jako aktivní šachista pana Horta ctím,v osobním kontaktu je to neobyčejně sympatický a charismatický člověk a skvělý vypravěč.Kniha mě ale zklamala.Jakoby narychlo spíchnutá,odbytá,doplněná /snad kvůli rozsahu/ o politologické úvahy a o nepříliš povedenou povídku.A redakce textu musela být mizerná-onen FISHER ze 7.kapitoly /Můj vzor/ -a to opakovaně-je jako pěst na šachistovo oko.

15.12.2022 2 z 5


Velké osobnosti britské literatury Velké osobnosti britské literatury Tomáš Hejna

Otřesné pravopisné chyby,kostrbatý překlad vět z anglických zdrojů,správně opsané ty české.Mezitím i několik vlastních vět /snadno poznatelné/.Žádná pokora před mateřským jazykem,šunt.A to ho ještě oba mladí autoři věnovali své pedagožce.

03.06.2022 1 z 5


Rychlopalba Rychlopalba Štěpán Kopřiva

Velice dobrá detektivka-vtipná,čtivá a hlavně česká.Konec trochu přepálený.

11.02.2022 4 z 5


Dáma měla oranžový klobouk Dáma měla oranžový klobouk William Irish (p)

Výborná detektivka/thriller.Upozorňuji na filmovou verzi "Phantom Lady" /originální název/ z roku 1944.

28.01.2022 5 z 5


Sofiin svět Sofiin svět Jostein Gaarder

Dobrý nápad,výborná realizace.Dějiny filozofie napsané přehledně,srozumitelně a čtivě.Určitě dostatečné k získání velice solidního náhledu,u leckoho může být tato kniha impulsem k hlubšímu studiu.

20.12.2021 5 z 5


Neuzavřené případy Neuzavřené případy Kate Atkinson

Žánrově ani ryba,ani rak.Přecpáno lidským neštěstím a trvalým smutkem těch,kteří přežili své blízké.Autorčin styl je zajímavý,určitě ne laciný,ale prostě to nebylo ono.

12.10.2021 3 z 5


Oběť 2117 Oběť 2117 Jussi Adler-Olsen

Jussi se rozkročil mezi Kodaní,Německem a Blízkým východem a napsal standartní thriller s přemírou emocí a sentimentu,který se nijak neliší od běžné produkce v této kategorii.To nejlepší na této řadě /duch oddělení Q,vzájemné soužití a interakce jeho členů/se vytratilo,pátrání po pošukovi Alexanderovi to nezachránilo.Alespoň víme,jak to bylo s Asadem.

20.04.2021 3 z 5


Cestovatel stoletím Cestovatel stoletím Andrés Neuman

Stovky stránek naskakovaly a mě počáteční nadšení postupně opouštělo.Verbálně přebujelý román.

06.04.2021 3 z 5


Vybrané okruhy z mechaniky pohrom Vybrané okruhy z mechaniky pohrom Marisha Pessl

Jen málokdy knihu nedočtu,tady to ale nešlo.Po asi sto stranách četby této samolibé utlachané hovadiny jsem kapituloval.Autor textu na přebalu /"geniální","talent jako Mozart"/má buď morbidní smysl pro humor,nebo pořádný deficit literární příčetnosti.

22.03.2021


Tichá hrůza Tichá hrůza Tomáš Korbař

Hodně rozmanité povídky,bohužel i kvalitativně.Z šestnácti povídek jsou opravdu výborné jen čtyři /Ptáci,Byl to démon-asi vůbec nejlepší,Malý vrah,Letní hosté/,dvě solidní /Zástup,Smrt na Štědrý večer/,jinak nuda,Drzoun a Boulterovi kanáři skoro k neučtení.Takže celkově spíše zklamání.

19.03.2021 3 z 5