Věruška994 Věruška994 komentáře u knih

☰ menu

Hra s ohněm Hra s ohněm Marie Pujmanová

Marie Pujmanová měla úžasný talent. Bohatá slovní zásoba, polopřímá řeč používaná tak samozřejmě, přirovnání a metafory naprosto nenuceně vpravené do děje. Člověk musí její knihy číst jenom tak, že si vychutná autorčin talent. Ideologii si musí čtenář odmyslet, jinak by se z adorace Sovětského svazu musel pozvracet, nebo možná i pos....

06.02.2024


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Vzpominka na dětství. Teď už si vůbec nemohu vybavit, co se mi na této knize líbilo.....

05.02.2024 3 z 5


Jana a Jan (1-3) Jana a Jan (1-3) Jiřina Trojanová

Tato kniha byla v době mého dospívání pořád vypůjčená, nikdy jsem neměla štěstí v knihovně. Všichni ji četli, vychvalovali, byl to téměř kult. Tak moc jsem si ji chtěla přečíst..... Pak jsem na ni zapomněla. Nedávno jsem vystoupila z vlaku a na nádraží v knihobudce byla ONA. Doma jsem se začetla. Bože! Taková blbost! :)

29.10.2023 2 z 5


Bláznivé počasí Bláznivé počasí Herma Svozilová-Johnová

Čekala jsem budovatelskou agitaci, ale příběh je překvapivě realistický. Pohraničí, zbytky sudetských obyvatel, už zabydlení novousedlíci po roce 1945, pár předválečných starousedlíků, nově příchozí zmanipulovaní svazáci, mladá úřednice, která se zde ocitne zcela náhodně, syrové počasí, hospodářské problémy s JZD..... Reálný docela smutný příběh s otevřeným koncem. Vypravěčsky dost zdařilý.

16.07.2023 4 z 5


O sobě O sobě Jan Amos Komenský

Asi by se divil, kdyby viděl dnešní žáky, dnešní rodiče a vůbec dnešní školství.....

24.06.2023 5 z 5


Démantová spona Démantová spona Jaromíra Kolárová

Zajímavý je nejen vztah Světlá - Neruda, ale i osudy ostatních spisovatelů 19. století, žili v bídě, pod dozorem rakouské policie, omezováni cenzurou, Frič dokonce donucen k emigraci, někteří onemocněli tuberkulózou, umírali mladí. Přesto psali, přesto chtěli prospět vlasti, i když se k nim ona vlast chovala s mnohem menší úctou, než jakou by si byli zasloužili. Každý by si měl přečíst něco o trablech lidí z předešlých století, získal by více pokory a vážil si, že může žít v naší době.

02.03.2023 4 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Gerd Fuchs

Popis poválečných let v jedné německé obci, přehršel postav, nejasné vztahy mezi nimi, hospodářská mizérie, bývalí nacisté, propuštění vězni, uprchlíci, komunisté, cikáni, chudáci, bohatí sedláci, církev, guláš všeho... Chápu, co chtěl autor vyjádřit. Neutěšený stav poválečného Německa a že žádná nultá hodina není možná, vždycky člověka dožene minulost. Ale o stejné době existují lepší díla - Böll, Grass, Lenz a další....

02.01.2023 3 z 5


Löwensköldův prsten (trilogie) Löwensköldův prsten (trilogie) Selma Lagerlöf

Karel Artur mi lezl příšerně na nervy. Rozmazlený mazánek, který neví, co chce, nechá se zmanipulovat bláznivou ženskou, nemá vlastní zdravý úsudek, ublíží svým nejbližším, nakonec se nechá zachránit bývalou snoubenkou, ke které se před lety zachoval hnusně. Ani po stu letech od vydání kniha neztrácí na aktuálnosti. Problémy v mezilidských vztazích se pořád opakují, mění se jen vnější dobové kulisy, ale uvnitř jsou lidé stále stejní. Silné ženské charaktery, které se rvou se životem a umí vyřešit problémy a slabí muži, kteří nezřídka prchnou od zodpovědnosti. Čest výjimkám.

09.12.2022 5 z 5


Oběd s Adenauerem Oběd s Adenauerem Dušan Hamšík

I když kniha vyšla v ČSSR je překvapivě aktuální. Téměř prosta ideologického balastu. Navíc je čtivě napsána.

27.11.2022 5 z 5


Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Nový epochální výlet pana Broučka, tentokrát do XV. století Svatopluk Čech

"Kuňko, Kuňko...." "Co to tady kuňká?"
A dál to všichni známe, pan Brouček se probudil po živém snu v sudu a husitské dobrodružství bylo u konce.
Sice satira na maloměšťácké pohodlí před více než 100 lety, ale je to dnes jiné?

25.11.2022 4 z 5


Televizní muž Televizní muž Vojtěch Steklač

Trapné povídky o ničem. Škoda času. Nehodí se ani do čekárny, natož do vlaku.

23.10.2022 odpad!


Léto pod Purkštejnem Léto pod Purkštejnem Frank Wenig

Co dodat? Cesta vláčkem na letní byt, velké zpoždění lokálky kvůli čekání na poštmistra, jenž právě čeká na otelení krávy, vdavekchtivé slečinky se starostlivými maminkami, nenažraný úředník se svou přeochotnou manželkou, potrhlý soukromý docent s mluvou z 19. století .......Z knihy k nám promlouvá klid a letní pohoda, starosvětské pořádky, příběh končí nejednou svatbou. Doporučuji všem, kteří se chtějí naladit na letní dovolenou, zklidnit mysl a odpoutat se v myšlenkách od stresující každodenní reality.

03.10.2022 4 z 5


Anděl v podsvětí Anděl v podsvětí Juraj Červenák

Pěkné, napínavé, ale není těch sodomitů už moc? Jsou v každém dílu.

26.08.2022 5 z 5


Slovácké figurky Slovácké figurky Otto Strachota

Milujj tuto knihu. Veselí přelomu století. Nářečí, svérázné postavy, sice těžký, ale zároveň jednoduchý život, vyjadřování a konání co na srdci, to na jazyku..... Vždy mi zlepší náladu.

24.08.2022 5 z 5


Osiřelá. Díl I. Osiřelá. Díl I. Maryša R. Šárecká (p)

Dost blbost i na červenou knihovnu....

23.08.2022 3 z 5


Komtesa Helena Komtesa Helena Miriam Herzberg

Klasická červená knihovna. Do čekárny ideální.

23.08.2022 3 z 5


Jezdci ve stanici Rosa Jezdci ve stanici Rosa Vladislav Petrovič Krapivin

Přečteno náhodou. Člověk vidí ruskou realitu před rozpadem SSSR - sdílené kuchyně v bytových domech, pionýrská masáž, jejich hodnotový žebříček..... Docela zajímavé čtení. Těžko říci, jestli v současné době žijí a mysli jinak....

20.08.2022 3 z 5


Ďábel v zrcadle Ďábel v zrcadle Juraj Červenák

Náboženský fanatismus plodí odjakživa jen nenávist a pomstychtivost. Příběh má spád a nakonec zůstane dilema, kdo je vlastně viník a kdo oběť. Mně bylo líto spiklenců, zatímco katolická vrchnost si v mých očích odplatu plně zasloužila. Vždyť luteránům neudělala nic dobrého a záměrně vyhledávala důvody ke krutému pronásledování. Jenže dějiny bohužel píší vítězové a vyhrává ten, kdo má "větší flintu"......

19.08.2022 5 z 5


Srdce Evropy Srdce Evropy Pavla Horáková

Jsem z Veselí nad Moravou a Kateřininy děti byly vrstevníky mého dědy, se synem jejího bratra chodil do školy. Takže znám Veselí, Kozojídky, Hroznovou Lhotu, Lipov..... Protože jsem dobře znala z rodinného povídání jména jako Benedík, Mikéska, Ehrenhaft a další, nepřipadal mi text jako jedno velké Durcheinander. Proto nemohu jinak, než dát plný počet hvězd. I když uznávám, že pro někoho jiného může být text velkým oříškem, když nezná z osobní zkušenosti reálie.

05.04.2022 5 z 5


Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Vyšlo 1941. Podívejte se na symboliku: začal Ital, pokračovali Němci, cirkus zachránil Čech. Za války to lidi četli s nadějí, že Češi vyhrají. Doporučuji.

16.01.2022 5 z 5