veia veia komentáře u knih

☰ menu

Temnota Temnota Kiersten White

Mrzí mě, že má tahle kniha celkem špatné hodnocení, protože dle mého názoru si to rozhodně nezaslouží. Asi ale chápu proč - kniha je (z pro mě naprosto nepochopitelného důvodu) prezentována jako fantasy, ale přitom se jedná o historickou fikci a žádný fantasy prvek se zde nevyskytuje. Tudíž pokud se někdo těší na typickou YA fantasy, pochopitelně bude zklamaný a na hodnocení se to projeví. Knížka ale nemůže za svou špatnou prezentaci, a je tak hodnocena neprávem. Její obsah je totiž vážně skvělý.

Já jsem z Temnoty nadšená a všem bych chtěla doporučit, ať se neřídí negativními recenzemi a přečtou si ji. Protože fantasy prvků se zde sice nedočkáte, ale věřím, že i fantasy čtenáři (kteří ale vědí, že tohle fantasy není) si ji mohou zamilovat, stejně jako já.

Hlavně chci vyzdvihnout propracovanost postav, díky které jsou všichni hrdinové realističtí a uvěřitelní. Já z nich měla pocit, jako kdyby to byli opravdoví lidé, které znám a ke kterým cítím opravdové pocity, což se mi snad u žádné YA knihy nikdy nestalo. V realitě zkrátka nikdo není úplně dokonalý, a to se autorce povedlo krásně vystihnout. Také se mi líbil vývoj postav - přišlo mi, jako kdybych rostla s nimi, a tím pádem nešlo nechovat k nim city. :) Také mě ohromil netypický milostný trojuhelník, který mě s každou stránkou krásně citově vyždímával. Stejně tak Lada je hodně netypická a originální hlavní hrdinka, což se mi líbilo. No a Radu by si zasloužil samostatnou hvězdičku, to je prostě láska!

Takže za mě rozhodně plný počet hvězdiček a už se moc těším na další díly. :)

25.03.2021 5 z 5


Prokletý rok Prokletý rok Kim Liggett

Tak tohle byla naprostá bomba! Kdybych mohla, dám tomuhle skvostu 10 hvězdiček. Nepamatuju si, že bych někdy četla něco, co by se mnou takhle emočně zacloumalo a zůstalo mi v hlavě ležet tak, jako tato kniha.

Tenhle příběh o patriarchální společnosti, ve které se muži k ženám chovají jako k dobytku, mě naprosto zdrtil a občas moje feministická stránka opravdu trpěla. Nicméně Prokletý rok je mnohem víc, než jen to. Během čtění prožijete snad všechny možné emoce: vztek, radost, smutek, úlevu, strach, dojetí, zlost, hrdost, lásku, další dávku dojetí a ještě mnohem víc. Je to opravdu silný a krásný (i když místy dost mrazivý) příběh, na který skutečně dlouhou dobu nezapomenete.

Líbilo se mi, že před začátkem čtení jsem o knize díky velmi stručné anotaci v podstatě nic moc nevěděla a příbehem jsem se nechala jen tak unášet. Díky tomu mě neustále překvapovalo, jakým směrem se děj udává, co za zvraty se objevuje a jaké všechny prvky kniha nabízí. Díky tomu a také díky skvělé čtivosti knížky mi opravdu dělalo problém se od čtení odtrhnout. Je to jedna z těch knih, u kterých vím, že kdybych neměla jiné povinnosti, tak si zalezu do postele a celý den jen čtu, dokud není konec, protože od příběhu se prostě nedá odlepit :D. Autorka prostě umí.

Tuhle knížku zkrátka doporučuju opravdu všem a jsem moc ráda, že se ke mě dostala. Takže pokud pořád přemýšlíte, zda si ji přečíst, tenhle komentář je znamení, že to toho máte určitě jít!

08.03.2021 5 z 5


Temné a osamělé prokletí Temné a osamělé prokletí Brigid Kemmerer

Přiznám se, že ze začátku (a vlastně až do poslední třetiny) mě knížka až na pár kapitol moc nezaujala. Měla jsem k celému ději dost výhrad a divila jsem se, co na tom všem připadá tak skvělého. Ke konci se ale laťka celkem zvýšila a čtení mě najednou docela chytlo. Skvělé mi to sice pořád nepřipadá, ale úplně špatné taky ne :) Nicméně zatím nemám žádné nutkání přečíst si i další díly, tak uvidíme, jestli se k tomu někdy odhodlám.

Zprvu jsem měla pocit, že je všechno popisováno strašně povrchově, a to včetně postav, kvůli čemuž jsem si k nim v průběhu děje nevytvořila žádný vztah (to až na konci, ale pořád se nedá říct, že bych si někoho z nich vyloženě ,,zamilovala’’). Rhen mi vlastně nebyl sympatický skoro vůbec, což je škoda, když se jedná o jednu z hlavních postav. Také mi celý děj připadal dost zrychlený a trochu moc pohádkový - zejména chování hlavní hrdinky mi občas připadalo dost nevěrohodné. Mám z toho takový pocit, že víc by se kniha líbila spíše mladším čtenářům, protože to na mě opravdu působilo spíše jako pohádka než jako typická young adult kniha.

Shrnu to takto: Asi to není úplně můj šálek čaje, ale věřím, že jiní čtenáři (pravděpodobně ti mladší) si knížku zamilovat můžou, protože špatná určitě není :)

05.03.2021 3 z 5


Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Knížku trochu shazuje to, jak jí spousta lidí vychvaluje jako úplně dokonalý počin, který se přece musí líbit naprosto všem. Na základě toho jsem od Šesti vran měla celkem vysoká očekávání, která se úplně nenaplnila, a proto nemůžu hodnotit plným počtem hvězdiček. První polovina knihy (možná že i dvě třetiny) mě moc nebavila, opravdu mě to chytlo až ke konci. Velmi mě taky zklamal věk hlavních hrdinů, který mi přijde naprosto nesmyslný a nereálný vzhledem k jejich charakteru. Například Kaz by byl úplně skvělá postava, kdyby nám autorka nevnutila vnímat ho jako takového ,,usmrkance’’. Zkrátka to v mých očích všechny postavy dost znehodnotilo, což je škoda. Jinak je to ale fajn knížka a další díl si určitě přečtu, jen bych doporučovala nemít tak vysoká očekávání, protože by stejně jako u mě mohlo přijít lehké zklamání :).

27.02.2021 4 z 5


Podlý král Podlý král Holly Black

Podlý král mě teda příjemně překvapil. Zatímco první díl mě moc nebavil a nesedl mi, tenhle jsem přečetla velmi rychle a čtení mě neustále bavilo :) Ačkoliv si pořád stojím za tím, že romantická linka v této sérii je dost zvláštní a nadhodnocená, tak postavy sami o sobě mi už nepřišly nesympatické či nezajímavé (s čímž jsem měla problém v prvním díle), ale už podle mě měly nějakou osobnost. Ve druhém díle už si to prostě všechno tak nějak sedlo a začalo se to hezky rozjíždět, takže knížku hodnotím kladně. Zejména oceňuji konec, který mě teda hodně překvapil a rozhodně mě nalákal na poslední díl :)

15.02.2021 4 z 5


Rod země a krve Rod země a krve Sarah J. Maas

Začnu tím, že knížku rozhodně všem fanouškům YA fantasy doporučuju!!! Pro lidi, kteří milují různé mýtické postavy tak, jako já, to zaručeně bude velká jízda, protože se jich tam vyskytuje opravdu hodně a jsou velmi hezky vykresleny :) Jakékoliv popisy oněch druhů, jejich minulosti atd. jsem si užívala a doufám, že se v dalších dílech detailněji dostaneme i k dalším z nich. Pozitivně taky hodnotím to, že ačkoliv je tento magický svět spojen s moderní dobou, což obvykle moc nemusím, tady mi to vůbec nevadilo a naopak mi to přišlo zajímavé a originální. Taky bylo fajn, že i přes extrémní tloušťku knihy to čtení odsýpalo rychle a kniha neustále držela moji pozornost. Přesto mám ke knize pár výhrad, kvůli kterým jsem se rozhodovala mezi 5 a 4 hvězdičkami, i když nakonec ta pětka prostě musela vyhrát. Zaprvé jsem měla docela problém s Bryce, která mi byla celkem dost nesympatická, vlastně stejně jako její vlčí kamarádka. Asi to ale bude tím, že život plný klubů, drog a náhodného sexu mi není blízký a ani sympatický. V souvislosti s hlavní hrdinkou mi taky moc nesedělo to, jak byla ochotná obětovat se naprosto pro každého. Zkrátka mi to přišlo trochu přehnané a k její osobnosti mi to vůbec nesedělo - měla jsem z toho pocit, že tím se nám autorka snažila vnutit něco jako ,,Podívejte, ona je hrozně hodná, milujte ji!’’, přitom zbytek jejího popisu mi připadal jako pravý opak. Tohle moje hodnocení je ale samozřejmě hrozně subjektivní, věřím, že sposta čtenářů si Bryce skutečně zamilovalo :) Nicméně další výhradu mám k tomu, jak se v knize neustále řešila nadrženost hlavní hrdinky a vlastně i ostatních postav. Myslím, že kdybych počítala, kolikrát se v knize vyskytlo nějaké sprosté označení penisu, skončila bych na vysokém čísle :D Sexuální scény mi taky přišly divné a vůbec mě to nebavilo číst - nejsem žádný odpůrce sprosťáren nebo milostných scén v knihách, ale autorčin styl mi v tomhle ohledu prostě moc nesedl a často mi to přišlo ,,až moc’’ a vlastně úplně zbytečné. Asi poslední mojí výtkou je postava Sandriel. Na základě toho, jakou hrůzu z ní Hunt měl, jsem čekala opravdu skvělou záporačku, ale toho jsem se nedočkala. Huntovo vyprávění ji vykreslovalo jako zrůdu, nicméně když jsme se s ní setkali, působila na mě jako úplně obyčejná ženská lačnící po moci, ze které ale vůbec nejde strach a nemá žádnou osobnost. Od ženy, před kterou se klepal zabiják démonů, bych teda rozhodně čekala něco víc, ale třeba Micah mi oproti ní připadal mnohem děsivější... Navzdory téhle mojí lehké kritice se mi ale kniha líbila a i přesto, že mi nesedla hlavní hrdinka, se v knize objevuje spoustu skvělých a zajímavých postav, na které se budu v dalších dílech těšit :)

11.02.2021 5 z 5


Zkáza a naděje Zkáza a naděje Leigh Bardugo

Podle mě opravdu krásné zakončení série :) Na konci mi dokonce i slza ukápla, jak to bylo všechno krásně a procítěně napsáno. Velmi taky oceňuji všechny postavy napříč sérií, které mi byly dost sympatické (ať už se jednalo o klaďase či o záporáky) a chování všech z nich mi připadalo dost realistické, uvěřitelné - zkrátka jsem se s nimi dokázala zžít. Asi i proto jsem si velmi oblíbila hlavní hrdinku, což se mi u YA fantasy z nějakého důvodu moc často nestává, ale Alina mi opravdu přirostla k srdci a fandila jsem jí. Tuto sérii tedy všem s čistým svědomím doporučuju a moc se těším na další knihy od autorky :)

11.02.2021 5 z 5


January a Deset tisíc dveří January a Deset tisíc dveří Alix E. Harrow

Rozhodně zatím nejzvláštnější kniha, kterou jsem kdy četla, a proto je těžké ji hodnotit. Vlastně ani nedokážu říct, jestli ji spíš miluju, nebo nenávidím :) Takže moje smíšené pocity asi nejlíp popíše hodnocení 3/5 a doporučení, ať si knihu přečtete a sami si na ni uděláte názor - dost pravděpodobně budete s pocity taky ,,někde mezi’’, stejně jako já a vlastně i hlavní hrdinka :) A možná právě o to autorce šlo...

25.01.2021 3 z 5


Krutý princ Krutý princ Holly Black

Krutý princ mě moc nezaujal, hodnotím ho jako průměrnou knížku. Ze začátku jsem měla velký problém zvyknout si na autorčin styl psaní, jelikož používání ich-formy a přítomného času mi přijde dost rušivé a skoro bych i řekla, že to působí trochu primitivně (,,Dívám se do zrcadla...’’, ,,Jdu po schodech...’’, ,,Jím chleba...’’). Nakonec jsem se do knihy sice začetla a k přečtení další kapitoly jsem se už nemusela přemlouvat, ale ani tak mě to příliš neohromilo a neměla jsem žádné nutkání číst za každou cenu dál a dál, jak to u dobrých knih mívám. Příběh je to sice zajímavý, ale nějak mi tam nesedlo propojení světa víl s moderním světem lidí - zkrátka to pro mě nemělo tu správnou magickou atmosféru, kterou ve fantasy vyhledávám. Dále se mi také nelíbily postavy. Nepamatuji si, že by mi v nějaké knize nebyla sympatická ani jedna postava, nicméně Krutému princi se to povedlo. Některé z nich mi byly vyloženě nesympatické, ale většina z nich mi byla prostě ukradená (včetně hlavní hrdinky), což je snad ještě horší. Negativně taky hodnotím romantickou linku, která mi přišla dost nereálná. Kniha mě tedy příliš neoslovila, ale jelikož jsem slyšela, že další díly jsou lepší, určitě jim dám šanci (ale nijak se do toho nehrnu :)).

09.12.2020 3 z 5


Plíseň Plíseň Siri Pettersen

Naprosto boží série. Tento díl se mi líbil asi úplně ze všech nejvíc :) 10/10.

07.12.2020 5 z 5


Rozetmění Rozetmění Jay Kristoff

Za mě určitě nejhorší díl celé série. Zatímco jednička mě úplně uchvátila a dvojka se mi taky moc líbila, tohle prostě nebylo ono. Konečná bitva mi přišla nudná a nepřehledná, dokonce jsem se přistihla, jak si říkám "je mi úplně jedno jak to nakonec dopadne, hlavně ať už je konec". Sexuální scény, kterými byla celá kniha napěchovaná až k prasknutí, mě už taky vytáčely. Nejsem žádný puritán a sex v knihách mi nevadí, ale tady to nemělo absolutně žádný význam pro děj a přišlo mi, že se nějaká taková scéna (velmi detailně popsaná) nachází snad ve skoro každé kapitole - zkrátka bylo poznat, že to autor psal pouze pro to, protože se mu to prostě líbilo a asi mu nijak nezáleželo na tom, jestli to bude bavit i někoho jiného, než jen jeho. Byla jsem tím tak otrávená, že jsem ani neměla chuť přečíst si bonusovou kapitolu, ve které se údajně nachází další milostná scéna a dodnes jsem se k tomu nedostala. Poznámky pod čarou taky ztratily své grády (skoro žádné vtipné poznámky, pouze nudné zdlouhavé popisy zbytečností), takže už jsem je ke konci přeskakovala. Za mě byl tedy závěrečný díl bohužel velkým zklamáním, když si vezmu, jak kvalitní byly díly předchozí.

07.12.2020 2 z 5


Ti druzí Ti druzí C. J. Tudor

Knížka se mi moc líbila, což asi potvrdí i to, že i když jsem ji koupila jako dárek, neodolala jsem a nakoukla do ní - no a nakonec jsem ji za necelé 2 dny zhltla celou :) Díky krátkým kapitolám se to četlo opravdu rychle a bylo to i hezky čtivě napsané. Příběh byl hodně napínavý, takže jsem se od knihy vůbec nemohla odtrhnout a nutně jsem potřebovala vědět, jak to skončí a co za zápletky se tam ještě objeví. A zklamaná jsem tedy rozhodně nebyla :) Konec mi možná připadal trochu zbytečně uspěchaný, takže celkový dojem to ve mně zanechalo asi na ty 4 hvězdičky, ale knihu bych fanouškům daného žánru určitě doporučila.

07.12.2020 4 z 5