vaclav3867 vaclav3867 komentáře u knih

☰ menu

Ústavní soud Československé republiky a jeho osudy v letech 1920-1948 Ústavní soud Československé republiky a jeho osudy v letech 1920-1948 Tomáš Langášek

Kniha je to velmi zevrubná a poučná, autor skutečně pečlivě popisuje veškerá řízení, které Ústavní soud ČSR vedl, ale i ta, která ani (z různých důvodů) nezahájil. Co mi však chybělo bylo právní hodnocení jednotlivých případů - ať už autorovo vlastní, či z tehdejší právnické obce. Autor si sice občas náhodně povzdechne nad tehdejším pojetím ústavnosti, či do textu vloží vykřičník, tím však kritika prvorepublikového právnického stavu víceméně končí. Přesto nemohu jinak než udělit 4*, autorova nimravá práce přinesla své plody a vynesla na světlo dosud neznámé informace o předchůdci dnešního Ústavního soudu.

06.04.2021 4 z 5


Není úniku Není úniku Taylor Adams

Moje chyba byla, že jsem od knihy očekával, že to bude detektivka... každopádně vcelku zajímavá četba, napínavá od začátku až do konce (teda po pomalejším rozjezdu). Nerozumím jen zbytečnému příběhu okolo o umírající matce.

09.03.2021 4 z 5


Třikrát komisař Palmu Třikrát komisař Palmu Mika Waltari

Velmi hezká a zajímavá kniha, která je sice detektivkou, ale spíše milou, nekonfliktní, téměř bych řekl pro čtenáře důchodového věku. Nářeky nad různými okolnostmi každodenního života plně docení spíše osoby, které už něco prožily, než mladý člověk :) Nicméně všechny zápletky jsou velmi dobře vystavěné; nejslabší mi přišel prostřední kousek, naopak závěrečná část mě příjemně potěšila, byť mi přišlo, že právě tam byly myšlenkové pochody komisaře Palmua nejméně vysvětlené. Na druhou stranu mě to však zřejmě nemělo překvapit - to už přece prozrazuje název 3. případu :)

03.03.2021 4 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Skvělý příběh o rasismu zakořeněném v USA, v lecčem poučný i pro dnešní dobu.

16.02.2021 5 z 5


Nejvyšší soud USA Nejvyšší soud USA Roman Joch

Vlastně jsem čekal něco víc. Velmi chaoticky podané informace, kniha se často odkazuje na své jiné části a člověk se v tom brzo ztratí. Přesto jde o zajímavou četbu o Nejvyšším soudu USA, snad jedinou takto ucelenou publikaci v ČR.

16.02.2021 3 z 5