učitelka učitelka komentáře u knih

☰ menu

Fialový poustevník Fialový poustevník Ota Pavel

Můj top český autor - při prvním čtení jsem prostě měla neodbytnou chuť jít okamžitě na ryby - snad se tomu říká katarze. Na rybách jsem sice ještě stále nebyla, ale Otíka si vždy ráda znovu přečtu - i vše kolem něho . bratři, syn, Lustig. Strašně ráda bych se podívala do míst, o kterých tka nádherně píše.

06.04.2014


Obsluhoval jsem anglického krále Obsluhoval jsem anglického krále Bohumil Hrabal

Také jsem při prvním čtení této knihy sotva dýchala a velmi opatrně obracela stránky, neboť před rokem 89 vyšla oficiálně pouze v Jazzové sekci. Působila tehdy na mě jako zázrak, zjevení, odvážný pohled na válku. Až jako dospělá jsem si při opakovaných čteních teprve užila nádhery Hrabalovy češtiny. A dlouho očekávaný film - ten mě docela zklamal, i když mi bylo jasné, že tuto knihu nelze zfilmovat - podobně jako Příliš hlučnou samotu.

06.04.2014


Game Game Anders de la Motte

Kniha se mi dostala do rukou podle rady knihovnice. Obykle toto nečtu, ale občas je dobré se pustit i za hranice vlastních obzorů. Jedním dechem jsem ji sice nepřečetla, ale také jsem ji neodložila nedočtenou. Zajímavé

06.04.2014


Čenkovej deti Čenkovej deti Fraňo Kráľ

Byla to naše povinná četba na 1. stupni, ale protože kniha nebyla běžně k dostání, četli jsme ji na pokračování v hodinách a já jsem byla často vybrána k předčítání, ale občas jsem u toho plakala. Dodnes říkám, že mám hlad "ako čenkovej deti", ale ani manžel (o rok starší než já) neznal původ mého rčení. Docela ráda bych si ji přečetla znova, zapátrám v knihovnách.

27.03.2014