sarka8276 sarka8276 komentáře u knih

☰ menu

Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Srdce v kleci - Román o něžném rváči Janu Nerudovi Otomar Dvořák

Ach.. krásná kniha, pohlazení duše i intelektu. Psáno s jemnou něhou, citlivě a s úctou, blažené smutky i bouřlivé naděje se střídají v poetickém plynutí Rakousko-uherských dnů.

10.10.2021 5 z 5


Malý velký muž Malý velký muž Thomas Berger

Máte rádi Mayovky? Máte rádi Indiány? A chcete vědět jak doopravdy žili ? Jestli chovali psy, jak to bylo s válečnou sekerou, proč a jak spolu válčili, jak to chodilo v manželství, jak na tom byli geyové, jak stavěli stany, jestli kouřili dýmku míru a ještě mnohem více dozvíte se teď na jednom místě v jedné knize Malý velký muž! Tu musíte mít! Howgh.

13.11.2020 5 z 5


Vážka v jantaru Vážka v jantaru Diana Gabaldon

I druhá kniha cizinky se mi líbila, i když už jsem nebyla tak nadšená jako z prvního dílu. Škoda, že autorka nepokračovala tam, kde v prvním dílu přestala, děj by měl spád a čtenář v napětí, jestli se budoucnost skutečně do puntíku naplní. Autorka bohužel nejdříve napsala konec knihy, a když už všichni věděli přesně, co bude, vrátila se na začátek a pokračovala k prostředku, a zatím následovalo finále. Některým knihám to svědčí, u chronologického děje si to tedy nemyslím. Navíc nechápu, proč říká Jamie Clare v prvnim díle Saxonko a ve druhém Anglánko. Jako by si autorka nemohla vzpomenout, jak to v Cizince napsala. A třetí díl, jak jsem zjistila, bude o tom, co bylo před prvními dvěma díly, i když se o minulosti v knihách hodně mluví i tak.

11.11.2020 3 z 5


Co mě naučil tučňák Co mě naučil tučňák Tom Michell

Nádherná poetická kniha vás chytne za srdce. Příběh psaný dle skutečného přátelství autora - středoškolského učitele- s tučňákem. Přečteno za 2 dny, napsáno s lehkostí a láskou.

17.09.2020 5 z 5


Syndrom Loutky Syndrom Loutky Dina Rubina

Naivně od knihy očekávám, že by měla mít začátek, prostředek a konec a celé to ještě dává smysl. Tato kniha jde jiným směrem. Už před prostředkem jsem se dokonale ztratila v současných i minulých časech, městech, kde se děj právě odehrává a duševních rozpoloženích hrdinky. Nedočteno.

13.09.2020 1 z 5


Kukuřice, komunismus a kaviár Kukuřice, komunismus a kaviár Anya von Bremzen

Dokonalá kniha. Přestože beru námitky ostatních čtenářů, přestože na mě kniha pusobila trochu pohrkaně, je dokonalá. Autorka ji musela psát dlouho s velkým zaujetím a jednoznačně je to dílo, které ovlivnilo můj pohled na Sovětský svaz, pomohla ji dotvořit a pokud to jde i pochopit.

13.09.2020 5 z 5


Romanovci 1613-1918 Romanovci 1613-1918 Simon Sebag-Montefiore

Nikdy jsem nečetla ucelenější a obsáhlejší ságu. Autor si dal obrovskou práci s vyhledáváním citací, zajímavostí a cest jednotlivých panovníků Ruska. Přitom velmi čtivé- neztrácí dynamiku a spád. Jen mi trochu chyběl širší pohled na dobu - politickou situaci ve světě, charakter života ostatnich obyvatel Ruska, více informací o okupovaných a vazalských zemích včetně situace v Polsku. Tím by ale nicméně byla kniha ještě tlustší a to by už bylo na více částí.

29.08.2020 5 z 5


Oněgin byl Rusák Oněgin byl Rusák Irena Dousková

Helenka dospívá a má jiný život. Školu, profesory, kluky, peníze, politiku, místo ve společnosti, v životě, a stejně jako v prvním díle pravdu a spravedlnost, vše v ocelových kleštích totality. Krásně napsáno, opravdový návrat do socialistické Prahy.

23.08.2020


Smrt a jiné vrcholy mého života Smrt a jiné vrcholy mého života Sebastian Niedlich

Světový bestseller? Za mně ne. Nenadchne a snad neurazí. Autor připadl na neprobádané téma a jal se rozvíjet příběh. Témata vymyslí, nedopíše, nedomýšlí, občas si přímo protiřečí. Proč Smrt chytá duše ? Sama neví. Co s nimi bude? Neví. Co s těmi, které nepochytala? Neví. A co zvířecí duše? Neví. A tak jen courá neviditelná po světě, chytá celé věky duše a nudí se.

05.08.2020 3 z 5


Historie včel Historie včel Maja Lunde

Kniha mě bohužel moc nenadchla. Snad i pro ten název - očekávala jsem od knihy "historie včel" větší ambice než pouhou postapokaliptickou fikci. Kniha mi nic nedala, dočítala jsem s nechutí a konec jsem si měla odpustit. Ten mě dorazil.

30.07.2020 2 z 5


Profesor a šílenec Profesor a šílenec Simon Winchester

Opět jedna kniha co mi rozšířila obzory. Nenásilné spojení příběhu s literaturou faktu. Rovněž musím ocenit autorovu snahu o napodobení slohové stylizace přelomu minulého století. Moc se mi kniha líbila.

18.07.2020 5 z 5


Postel, hospoda, kostel Postel, hospoda, kostel Zbigniew Czendlik

Tuto knihu stojí za to nejen číst, ale i vlastnit. Poutavý příběh polského kněze na českém území, protkaný moudrými myšlenkami a zajímavými postřehy běžného života v Česku. Poetický rozhovor s Člověkem plným pokory a lásky k lidem i Bohu. Rozhodně doporučuji.

17.07.2020