Sárinka.44 Sárinka.44 komentáře u knih

☰ menu

Alanova válka I. Alanova válka I. Emmanuel Guibert

Knihu jsem sice nečetla, ale měla jsem možnost se osobně setkat s autorem tohoto komiksu a dozvědět se více než jen pouhý čtenář, čehož si velmi cením. Pan Emmanuel Guibert na mne působil velmi sypatickým dojmem už od začátku. Byl velmi ochotný se s námi bavit a odpovídat na různé otázky.

Způsob, jakým se seznámil s hrdinou knihy, se mi zdá pozoruhodný: s Alanem se setkal, když se ho ptal na cestu. Jak jsem pochopila, stali se z nich velmi velcí přátelé a postupem času spolu trávili hodně času. Dá se říci, že to byli kamarádi na život a na smrt. Alan vyprávěl autorovi své zážitky ze života a hlavně z 2. světové války, které se Alan jako mladičký voják zúčasnil. Ze začátku ani Alan nevěřil v naplnění autorova přecevzentí: udělat z něho hrdinu a jeho život znázornit pomocí komiksu. Pan Emmanuel to dokázal a z knihy se stalo světoznámé uznávané dílo přeloženo do 12 jazyků.

Když uvážím, že autor byl ochotem udělat vše pro komiks a Alana, je pro mne velkou inspirací. Díky trpělivosti a snaze pana Emmanuela Guiberta je nám umožněno nahlédnout do osudu vojáka, který zažil Druhou světovou válku a prožít spolu s ním jeho pocity, emoce, štestí i nesnáze. Určitě všem doporučuji si knihu přečíst.

13.05.2015