Renegát Renegát komentáře u knih

☰ menu

Nonstop knihkupectví pana Penumbry Nonstop knihkupectví pana Penumbry Robin Sloan

Je to takové kratochvílné čtení. Knihu jsem přečetl během dlouhého letu na druhý konec světa a přesně na to se i hodí, víc nelze očekávat. Výhrady mám i k překladu - sloveso "lozit" ve smyslu "lézt" by se snad ve spisovné češtině nemělo objevit... Ale jak jsem napsal, je to čtení na ukrácení času tehdy, kdy je těžké se soustředit na vážná témata.

01.12.2013 3 z 5


S elegancí ježka S elegancí ježka Muriel Barbery

Knihu bych doporučil nejspíše ženě na dlouhé mateřské unavené stereotypem, nebo možná dospívající studentce, překonávající krizi dospívání, aby získaly pocit, že se čtou "něčem". Na opravdovou "velkou literaturu" si kniha ale jen hraje, ve skutečnosti je to "nic o ničem". Promiňte, je to ale ztráta času.

01.12.2013


Pád Rudolfa II Pád Rudolfa II Josef Janáček

Doporučuji pro zájemce o tuto dobu. Janáček je čtivý, informačně bohatý, takže, kdo chce získat syntézu pozdní rudolfínské doby, má tady šanci. Ale zdůrazňuji - není to žádný román, ale čtivá faktografie!

28.10.2013 5 z 5


Básně sebrané Básně sebrané J. H. Krchovský (p)

Na mně moc temné, ale takové má K. vidění světa a má na to právo, je to jeho licence (nebo póza?). Dávám 3*, snad pro tu občas až zbytečnou a násilnou dekadentnost.

28.10.2013 3 z 5


Prázdné ulice Prázdné ulice Michal Ajvaz

Pokud si u knihy chcete odpočinout, máte hodně času a nechcete nad ničím moc přemýšlet, pak si knihu přečtěte. Nic Vám nedá, ale na dovolenou vhodná. Pokud jste vytížení a čas pro knihu kradete po chvilkách, pak jí nečtěte, byla by to byla ztráta času. Naprostá.

26.10.2013 1 z 5


Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Čekal jsem nějaké překvapení, něco, co tomu všemu dá smysl, ale nepřišlo. Bylo to takové ploché, nenáročné čtení, naprostá ztráta času... Nechci se nikoho dotknout, ale je to nenáročné čtení pro nenáročného čtenáře. Nic víc, nic míň.

24.10.2013 odpad!


Hora duše Hora duše Gao Xíngjiàn (p)

Není to žádné čtení na dovolenou a ani pro každého. Kkniha si vyžaduje soustředění, čas a i specifický přístup. Možná zde více než kde jinde platí, že dílo ve své podstatě dovrší až čtenář svým osobitým přístupem k textu, kontextu a obsahu, myslím si však, že v různých životní etapách a situacích nabídne čtenáři vždy něco trošku jiného.

11.09.2013 3 z 5


Rybí krev Rybí krev Jiří Hájíček

Jistě zajímavé a pro mladší generaci poučné čtení. Nicméně jsem se v polovině knihy, když se stále opakovaly podobné motivy (mizející vesnice, rozpad rodiny, vzpomínky na dětství apod.) bez patřičného kolísání či gradace, neubránil lehké nudě. Snad za to mohla jednobarevnost postav, možná jejich nedostatečná hloubka, nevím, ale knihu jsem dočetl a nelituji toho a doporučuji ji k přečtení.

05.08.2013 3 z 5


Nepokojná léta: Historie třicetileté války Nepokojná léta: Historie třicetileté války Peter Englund

Dokonalé. Pokud se někdo zajímá o dějiny třicetileté války, pak pohled ze švédské strany je velkým obohacením. Hezký překlad, čtivý styl, množství faktů, které neunavují, děj, který vás vtáhne . Pokud se nenecháte odradit 680 stranami, pak se kniha odmění zážitkem.

28.07.2013 5 z 5


Klub nenapravitelných optimistů Klub nenapravitelných optimistů Jean-Michel Guenassia

Silné, velice silné, zejména pak pro člověka, který už má něco odžito a netrpí ztrátou paměti. Lehký, čtivý styl, postavy s hloubkou žijí svými osudy, které se splétají a dávají ději dynamiku a smysl, který se odhaluje postupně, aby ke konci knihy výrazně vygradoval a pak, až po přečtení poslední stránky přinutil čtenáře vrátit se zpět na začátek první kapitoly, kde se kruh uzavře a vše mu teprve dojde...
Doporučuji, jednoznačně doporučuji !!!

28.07.2013 5 z 5