Prismosizm Prismosizm komentáře u knih

☰ menu

Druuna Druuna Paolo Eleuteri Serpieri

Klasika žánru.

Nejvíc mě bavil asi ten kontrast mezi tím krutým dystopickým světem plným násilí a utrpení a naivní, dobrosrdečnou, povětšinu času úsporně oděnou Druunou, která problémy řeší....inu tak jak to krásné ženy umí.

Příběh nehraje až tak zásadní roli. Ale celkové zasazení je na svou dobu poměrně originální. Navíc narozdíl od dalších dílů jsou první dva díly celkem jasně ohraničené a přehledné, přímo na sebe navazující. Třetí díl už plynule nenavazuje a mírně se liší od prvních dvou. Je víc zadumaný, prolíná se v něm víc různých rovin, není v něm tolik násilí.

Celková atmosféra a kresba patří k tomu nejlepšímu co komiks může nabídnout. Je to "jen" na slabších pět hvězd, protože další pokračování mi přišla ještě lepší (tedy zejména 4-5).

11.05.2022 5 z 5


Tažení v Rusku 1941-1945 Tažení v Rusku 1941-1945 Léon Degrelle

Koho zajímá pohled na boje na východní frontě z pohledu nesmiřitelného nacistického fanatika, tak ten si v této knize bude rochnit.

Já to bral spíš jako studijní materiál a knížku hodnotit ani nebudu. Ale nemyslím si, že by se podobné knihy neměly vydávat.

18.04.2022


Vzpomínky generála Vzpomínky generála Heinz Guderian

Nemám rád paměti, které apriori slouží jako obhajoba vlastní osoby. Faktograficky je tam špatně spousta věcí, ale bohužel takové už jsou poválečné memoáry. Ale je to samozřejmě velice zajímavý náhled na události z pohledu člověka, který se podílel na vzniku taktiky a organizace tankových vojsk.

18.04.2022 3 z 5


Ztracená vítězství 2 Ztracená vítězství 2 Erich von Manstein

Druhý díl už bohužel kladně hodnotit nemůžu. Byť se jedná opět o velice zajímavé čtení, slouží především jako obhajoba Wehrmachtu a jeho vlastní osoby.

Ať už se jedná o popis bojů u Stalingradu, následnou protiofenzívu u Kharkova nebo naprostou relativizaci taktiky spálené země.

18.04.2022 2 z 5


Ztracená vítězství 1 Ztracená vítězství 1 Erich von Manstein

Velice čtivě napsané, zvlášť když se vezme v potaz, že plán na porážku Francie vymyslel od A do Z sám autor této knihy. Nejvíc na tom ovšem oceňuji, že narozdíl od druhého dílu tu autor nemusel tolik překrucovat realitu, protože Německo vyhrávalo a válečných zločinů ještě taky tolik nebylo.

18.04.2022 4 z 5