PanDan Online PanDan komentáře u knih

☰ menu

Příběhy obyčejného znovuzrození Příběhy obyčejného znovuzrození Dominik Bartoš

(SPOILER) S Dominikem se znám již ze střední školy od druhého ročníku. Dostalo se mi té cti přečíst si první verzi "Příběhů..." v listopadu 2014. Přestože je dílo nazýváno autobiografií, autor doteď není schopen předložit jediný důkaz o pravdivosti. Dodnes bez jakéhokoli pádného důvodu zásadně odmítá prozradit jména žen, u kterých mu nehrozí nebezpečí. Proto pojímám důvodné podezření, že minimálně Eliška s Ritou nikdy neexistovali. Nyní, když má dopsáno, se vymlouvá, že už se nechce babrat v minulosti. Jenže při sedmiletým psaní této knihy to odmítal rovněž.
Pokud na něj natrefíte, schválně se ho zeptejte, jak se daří Ritě. Buď vám bude tvrdit, že od oné události s ní není ve spojení nebo, že si žije spokojeně na Slovensku. Mně navykládal, že po třech letech od odchodu z léčebny mu sama od sebe zavolala na mobil s tím, že má cestu kolem, tak se staví. Takže ona se s ním mohla kdykoli spojit, ale učiní tak až po třech letech? To, co se událo poté je ještě zajímavější, ale to nechám na autorovi.
Sám přiznal, že je chorobně nemocný touhou po slávě, aby vykořenil komplex méněcennosti (Na str. 77 úplně nahoře je to částečně napsáno). Přiznejme si, že kdybychom knížku četli s pocitem fikce, toliko by se nás to nedotklo.

Jelikož jsem si pro všechny případy okopíroval druhou verzi, kterou jsem obdržel myslím ve 2017, mohl jsem porovnávat změny s tímto vydáním. Čtyři úpravy jsou až zarážející.
Kupříkladu trezor pod podlahou. Původně se v něm schovávalo 50 000 tisíc, nikoli čtvrt milionu. Či Monovy milionové účty, původně statisícové. Proč to bylo změněno? Aby byla postava uvěřitelnější?
Dále byla z jednoho odstavce vymazána druhá a důležitá věta, která jako jediná odhalovala polohu protialkoholní léčebny (str. 89 druhý řádek odspodu):

"Lord Wotton hnedle přisedl a načínal láhev stáčeného. I kdybych měl chuť pít, nevzal bych to do úst, jelikož v interiéru budovy není nikdy méně jak pětadvacet stupňů a nejbližší lednice byl zámek."

Schválně jsem se do map podíval, zda se v okolí zámku Lednice nacházejí nějaké léčebny. Překvapivě žádné. Navíc by nedávalo smysl, proč by člověk žijící v Hradci Králové cestoval přes 200 km, když kliniku má co by kamenem dohodil.

A na závěr domina, která si hlavním hrdinou nechá namočit do úst (str. 68 nahoře). Opět vymazáno. Proč? Autor byl nejspíš před vydáním upozorněn, že to dominantně moc nepůsobí, že je to naprostá blbost.

04.11.2019