Ondřej827 Ondřej827 komentáře u knih

☰ menu

Paříž, město lásky a nenávisti Paříž, město lásky a nenávisti Zbyněk Kašpar

Je vidět, že se autor zlepšuje s každou svojí knihou. I v té o Paříži dokázal zachovat svůj typicky zábavný styl, ale přibývají i okamžiky z nichž mrazí, zejména v kapitole o válečné Paříži. Skvělý nápad vyprávět příběh francouzské revoluce prostřednictvím postavy novináře Camilla Desmoulinse. Zajímavě a srozumitelně podaný příběh poválečného sporu a nepřátelství mezi Sartrem a Camusem. V kapitole o Pařížankách zůstává v říši svých tradičních zábavných historek z francouzských dějin, ale některé kapitoly tuhle škatulku dalece přesahují a zaslouží si, aby se nad nimi čtenář zamyslel.

26.07.2023 5 z 5


Trosečníci z Vlaštovky Trosečníci z Vlaštovky Arthur Ransome

Klasika mého dětství, škoda, že je dnešní svět tolik jiný. Příběh je vlastně prostý, ale čtivě napsaný a svědčí o tom, že dobrodružství číhá opravdu všude.

26.07.2023 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Ojedinělý případ, kdy pokračování překoná první díl. Historie dopadá tvrdě na hlavní hrdiny a před osudem není úniku, Člověk se nemůže odtrhnout.

26.07.2023


Vosy v láhvi Vosy v láhvi Zbyněk Kašpar

I o válce se dá psát s humorem a tak, že román místy vyzařuje pohodovou atmosféru. Děj pádí vpřed a postupně se projevují i vážnější tóny ve vyprávění i nějaké to ironické pomrknutí, odkazující k dnešní době. Chápu, že se děj odehrává za války i to, že byl autor veden snahou o maximální realističnost, ale smrti jedné z postav mi bylo vážně líto... Celkově palec nahoru, nemohl jsem se od četby odtrhnout.

26.07.2023 5 z 5