Olivia222 Olivia222 komentáře u knih

☰ menu

Antikvariát Antikvariát Antonín Kovanda

Jééé, tuhle učebnici jsme kdysi používali jako budoucí knihkupci, a pan Kovanda tam působil jako externí učitel.

09.12.2017


Zpráva od nebožtíka Zpráva od nebožtíka Joanna Chmielewska (p)

Milý, lehký čtení, žádný nervák, ale vtipná parodie na strašně statečný a naprůstřelný hrdiny...autorka i překladatel odvedli skvělou práci.

07.10.2017


Špion za miliardu dolarů Špion za miliardu dolarů David Emanuel Hoffman

Já čtu literaturu faktu hodně zřídka a knížky o špionáži jsem míjela bez povšimnutí. Ale tenhle příběh mě zaujal. Díky citacím ze zpráv o přípravě a provedení jednotlivých setkání je to velmi autentický. Atmosféra Moskvy 80. let a v kontrastu s tím vnitřní odhodlání jednotlivce, který se rozhodne pro osamělý boj. Dobře ví, že mu jde o život, ale je rozhodnutý to riskovat, aby oslabil ten nelítostný kolos. Fascinuje mě odvaha toho člověka! V druhém plánu si můžete všímat toho, jak funguje systém v CIA, jak museli zaměstnanci moskevské rezidentury mnohdy manévrovat, aby s ústředím vyjednali podmínky a technické pomůcky, aby se tahle dlouhodobá akce vůbec mohla realizovat. Bylo to někdy jako tanec mezi křehkým sklem. Dobrá knížka, a umím si představit, jaký by to mohl být skvělý film. Jenže pokud by ho filmaři z jakékoli země chtěli natáčet v Moskvě, asi by narazili.

29.09.2017


Madisonské mosty Madisonské mosty Robert James Waller

Teď jsem si to vyposlechla v audio verzi a moje pocity jsou rozporuplné - hlavně ten jímavý konec, kdy dcera a syn Francesky čtou dopis své již mrtvé matky, ve kterém se jim svěřuje s epizodou, kterou prožila, pak si ji nabalzamovala a léta se k ní vracela. Hm, a co si ty dospělé děti s takovou zprávou počnou? Maminka jim ze záhrobí s nejlepšími úmysly líčí, čeho se pro ně vzdala? Bylo by pro ně daleko lepší, kdyby maminku zažily šťastnou v novém vztahu, i kdyby to bylo na sklonku jejího života. Takhle mi to páchne mučednickým odérem. Taky je mnohem snazší si představovat, jak krásný by ten vztah s Robertem mohl být, než ho skutečně budovat. Krátká letní romance je něco jiného, než každodenní realita. Knížka by byla mnohem méně přeslazená, kdyby si autor víc všímal obav a strachu hrdinů z toho, pokusit se svoje ideály realizovat. A propos, milá Francesco, manželský intimní život tvoří muž i žena, a jestli jsi měla s manželem nudný sex 1x do měsíce, tak jsi si buď špatně vybrala manžela (a nerespektovala při tom svoje sexuální potřeby) nebo to i tobě vyhovovalo právě takhle. Prostě mi přišlo v knize nefér, že odpovědnost za váš mizerný intimní život házíš jen na manžela. Možná by toho tvého rozšafného farmáře zaujalo, kdybys mu po svatbě povyprávěla o svých sexuálních přáních...a vaše milování mohlo být taky skvělé.

28.09.2017