Noaruku Noaruku komentáře u knih

☰ menu

Poslední příliv Poslední příliv Sandrine Collette

Kniha mě chytla, námět zajímavý, zaměření se na vnitřní pohnutky a rozpor byly dobře popsány, dalo se ty emoce cítit.
Místy mi ale kniha trochu připomínala Správnou pětku od Enid Blytonové, co jsem četl jako dítě, myšleno ty pasáže, kde autorka popisovala, jak děti sbíraly a počítaly zásoby.
Rozhodně bych knihu neoznačil jako thriller, spíš čtení pro mládež.

SPOILER

Upřímně mi dost chyběl konec - Navrátili se společně? Jak to přijali ostatní? Jak vůbec ty 3 děti zareagovaly na rodiče, kteří je opustili a nechali v podstatě umřít? Chtělo by to asi alespoň náznak.

22.06.2020 4 z 5


Moře rzi Moře rzi C. Robert Cargill

Měl jsem trochu problémy se začíst a mít chuť se vrátit k četbě, ale pak už to šlo rychle. Přišel mi trochu podivný překlad, možná proto jsem měl problémy se začíst. Číslování kapitol v binárce byl hezký detail. Děj je v neustálé akci, postavy hezky vykreslené, flashbacky do minulosti, kdy planetě ještě vládli lidé doplňují představu vzniku současného světa robotů. Konec knihy se mi zdál trochu nedotažený nebo prostě zbytečný, asi bych úplně vynechal poslední kapitolu.

12.06.2020 4 z 5


Bledý jezdec Bledý jezdec Laura Spinney

Knihu jsem četl v době korovnavirové krize - měl jsem ji již delší dobu a přišlo mi to jako příhodná doba ke čtení, už jen pro porovnání šíření viru a zavádění opatření tehdy a dnes. Na můj vkus zde byla spousta pro mě nezajímavých částí, ale to bylo dáno nejspíš tím, že autorka chtěla obsáhnout situaci na celém světě do detailů, které byly až moc, protože se španělskou chřipkou nesouvisely. Překlad knihy byl těžkopádný, obsahoval poměrně dost chyb. Celkově mi kniha připadala, že ji autorka chtěla mít co nejdelší - protahovala se zmíněnými zbytečnými odbočkami a také tím, že velikost písma a okraje stránek jsem opravdu nezvykle velké (četl jsem v češtině). Každopádně jsem v knize našel zajímavé informace, získal jsem představu o této epidemii a jak se s tím svět snažil vypořádat v dané době.

07.06.2020 3 z 5


Faust Faust Johann Wolfgang Goethe

Tuto knihu jsem chtěl přečíst pouze proto, že jsme se o ní učili ve škole a považoval jsem to za klasiku, kterou by měl každý přečíst (já se k tomu dostal až o mnoho let později). Čtení je to poměrně náročné.
První díl knihy byl zajímavý, je zde poutavě popsán příběh o zaprodání se ďáblu pro dosažení vlastních snů. Přes druhý díl jsem měl ale opravdu problémy se prokousat. Na můj vkus je psán až moc "ujetě", připadalo mi to jako podivná slátanina, která nedává smysl.

05.06.2020 3 z 5


Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Skvělý příběh vyprávěný očima malé holčičky z jižanské Ameriky v době hospodářské krize. První část byla trochu pomalejší, ale alespoň jsem se vžil do té doby a místa. Je zde zajímavě popsána úroveň afroameričanů v tehdejší společnosti očima naivního dítěte, které se řídí názory dospělých. Atikus Finch je zde výborná a zajímavá postava, která se mi zamlouvá ve všech směrech.

05.06.2020 5 z 5


Parta od Mississippi Parta od Mississippi Davide Morosinotto

Skvělé dobrodružství pro děti a mládež. Perfektní grafické zpracování. Zajímavé bylo vyprávění příběhu z pohledu více postav, lépe se tak čtenář vžije do hlavních hrdinů a pochopí jejich jednání a vnitřní pohnutky.

05.06.2020 5 z 5


Loutkové divadlo Loutkové divadlo M.W. Craven

Tuto knihu jsem si koupil víceméně jako náhled do tohoto žánru, zaujal mě popis a hodnocení dalších čtenářů.
Příběh je psaný dobře, svižně odbýval, dokázal mě udržet při čtení a nutně jsem potřeboval vědět, co se bude dít v další kapitole.
Když pominu úsměvné pokusy o vysvětlení problematiky analýzy, statistiky a technických otázek, poměrně nepružné, zvláštně zasazené představení Tilly a její osobnosti, je to hezká detektivka.
Co se týká hesel na obálce knihy a jejího názvu - vzbuzuje to ve mně pocit, že pro tento příběh je to až přehnané, trochu mi to připadá, že potenciál námětu nebyl plně využit.
Na další díl jsem ale určitě zvědavý a milerád si ho přečtu, protože především Washington Poe a Tilly jsou zajímavé a zábavné postavy.

05.06.2020 4 z 5