Mumbo Mumbo komentáře u knih

☰ menu

Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Námořní války Ludvíka XV. a Ludvíka XVI. Jiří Kovařík

Takové množství překlepů, gramatických, stylistických, logických a formátovacích chyb jsem snad v jedné knize neviděl. Nevím, jestli kniha vůbec prošla jakoukoliv korekturou. A přitom by si to toto téma tak zasloužilo.
Současně musím bohužel pochybovat i o odbornosti autora, resp. o jeho práci se zdroji (odkaz v jedné poznámce pod čarou na wikipedii mi přišel v publikaci tohoto raženi za opravdu nevhodný). Poslední kapitola o admirálu de Suffrenovi se pak jeví jako pouhé výpisky z jednoho jediného zdroje (když pominu wikipedii)), a to z monografie od Remi Monaque.
Jednu hvězdičku dávám alespoň za pěkné mapky jednotlivých bitev. Jinak panu Kovaříkovi další šanci spíš nedám.

19.01.2024 1 z 5


Hon na lovce Hon na lovce George R. R. Martin

Tak nesympatickýho hlavního hrdinu jsem dlouho neviděl.

30.12.2022 2 z 5


Výpadek systémů Výpadek systémů Martha Wells

Upřímně nechápu všechny ty významné literární ceny, které kniha obdržela. Nejdřív jsem si myslel, že to je špatným překladem, ale ten, přestože jeho (ne)kvalita určitě sehrála určitou roli, rozhodně nevysvětlí množství nelogičností, které kniha obsahuje. Nedotaženost a logické lapsy nelze omluvit ani nevyzrálostí autorky, když, jak jsem se následně dozvěděl, se jedná už o několikátou autorčinu knihu (autorka začala psát v roce 1993 a Výpadek systémů vyšel v roce 2017). Za sebe bych proto tuto sérii rozhodně po přečtení první knihy nedoporučil. Koupil jsem nicméně první čtyři knihy v akci, takže dám alespoň druhému pokračování ještě šanci.

03.05.2022 1 z 5


Červený pokoj Červený pokoj August Strindberg

Ne příliš zábavný realismus ze Švédska druhé poloviny 19. století. Epizodické črty nemohou nahradit absenci děje.

26.10.2018 2 z 5


Sobol a panna, Život a myšlenky Zikmunda Podfilipského Sobol a panna, Život a myšlenky Zikmunda Podfilipského Józef Weyssenhoff

Sobol a panna (4*), Život a myšlenky Zikmunda Podfilipského (2*). Obsahuje krásné popisy litevské přírody.

27.07.2017 3 z 5