Miukoip Miukoip komentáře u knih

☰ menu

Polámané panenky Polámané panenky James Carol

Knihu jsem si koupila naslepo, když jsem šla kolem knihkupectví, aniž bych si předem zjišťovala o čem kniha je a jaké má recenze, jako to mám ve zvyku. Kniha mě zaujala svým názvem a přebalem. A nelituji. Příběh od samého začátku graduje a nemá rozvláčný začátek. Příběh nemá mnoho postav, takže se v příběhu člověk neztrácí. Originální příběh, který tu ještě nebyl nebo alespoň já podobný nečetla. U knihy se mi měnily emoce jako na houpačce. Z Adama mě políval pocit hnusu a vzteku. U obětí jsem měla slzy na krajíčku, u vyšetřovatelů jsem měla vztek, že Wintera zdržují a než se k něčemu rozhoupají, tak mají milion keců. Kdybych nevěděla, že kniha je od anglického autora, myslela bych si, že v rukou držím nové dílo ze severu.

18.05.2016 4 z 5


Lolita Lolita Vladimir Nabokov

Do knihy jsem musela čtenářsky dorůst. Před několika lety jsem jí nedočetla, protože na mě působila pouze jako zpověď obyčejného pedofila, který se jen obhajuje.
Dnes se ke knize vracím a je jedna z mých oblíbených. Každý vnímá knihu jinak a to jí také dělá zajímavou. Mně na knize trochu vadí její rozvláčnost a francouzské fráze, které si musím na konci knihy dohledávat a je to trochu otravné. Kniha Lolita se nečte jedním dechem, člověk se na ní musí soustředit. Lolitu vnímám jako dívku, kterou její matka zrovna vroucně nemiluje a Lolita chce být u někoho na prvním místě. S Humbertem zůstává jen proto, že jí nic jiného nezbývá, kapesné a chvilkovou svobodu si vykupuje sexem a při první příležitosti uteče, útěkem si sice moc nepomůže. Humbert se mi chvílemi hnusí, chvílemi je mi ho líto. Neumím označit, kdo z nich je obět a kdo ten špatný. Já vidím jen dvě nešťastné a uvězněné duše.

10.03.2016 5 z 5


Černobílý svět Černobílý svět Kathryn Stockett

Kniha se čte sama. Při čtení se mi střídaly emoce jako na houpačce, chvílema jsem litovala, že paní Hilly nemůžu vlastnoručně uškrtit. Dlouho se mi nestalo, že by mě spisovatelův styl psaní takto vtáhl do děje, měla jsem pocit jako bych v příběhu byla a žila ho, ne že jsem pouze čtenář. Nádherná kniha, dloufám, že paní Stockett brzy napíše další knihu.

04.03.2016 5 z 5


V lese visí anděl V lese visí anděl Samuel Bjørk (p)

No, přečetla jsem knihu během dvou dnů. Musím říct, že jsem četla mnohem lepší severské detektivky. Určitě u tohoto spisovatele nebudu netrpělivě hlídat další knihy jako například u Keplera. Postavy celkem sympatické, depresivní Mia mi na začátku knihy nevadila, ale kniha mě extra neuchvátila, neměla jsem tendence hádat, kdo je vrah a ani jsem neměla potřebu číst extra rychle, abych se to konečně dozvěděla.

02.01.2016 3 z 5