miriama miriama komentáře u knih

☰ menu

Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Kniha je hodně napínavá. Užila jsem si popisy církevních staveb na Novém Městě pražském. Jen ten konec mi přišel dost divný.

29.03.2023 4 z 5


Temno Temno Alois Jirásek

(SPOILER) Právě jsem dočetla tento román a zároveň viděla i film. Pokud jste viděli jen film, tak doporučuji přečíst knihu. Jiráskovo Temno není tak temné jako film. Postavy nejsou pouze špatní katolíci a dobří protestanti. Kniha je nejprve hodně popisná, je zde mnoho postav a teprve, když se děti nekatolíka myslivce Machovce ocitnou v Praze, tak má děj tempo a spád. Ta část mě hodně bavila a nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Autor se podle mě snažil vytvořit postavy tak, aby jejich chování odpovídalo době, ve které žily.
Děj v Praze se zaměřil hlavně na vývoj problematického milostného vztahu dcery myslivce Machovce Helenky a katolíka Jiříka syna bohatého pražského měšťana Březiny.
Mladé lidi rozděluje nejen víra, ale i společenské postavení. Rozloučení oba dva ovlivní i v budoucnosti.

29.03.2023 4 z 5


Scarlett 1 Scarlett 1 Alexandra Ripley

Začala jsem číst po shlédnutí filmu Jih proti Severu. Nečtu to poprvé, ale teď se mi to líbí více než před tím. Musím uznat, že autorka se snažila zachovat styl původní knihy. Líbí se mi, že nás seznamuje i s rodinou Retta. Hezký popisuje i město Charleston.

31.01.2022 4 z 5


Básník neumírá Básník neumírá František Kožík

Dočetla jsem krásnou knihu, která je báseň v próze. Hrdinovi jsem držela palce a bylo mi ho nakonec líto. Žil v 16. století a poznal krutost koloniálních výprav i lesk paláců mocných.

26.07.2020 5 z 5


Don Juan Don Juan Josef Toman

Tak tohle bylo počteníčko. Knihu jsem četla už poněkolikáté. Je skvělá. Nechápu, proč nevyšla už několik desítek let. Hrdinův život je ode zdi ke zdi a jen opravdu velmi dobrý autor dokáže popsat, proč tak jedná. Popisy života v palácích se střídají s líčením osudů chudáků. Děj je barvitý jako film na plátně. Byl by to skvělý film nebo seriál.
Jana14 a Lessana už to výborně napsaly ve svých příspěvcích.

26.07.2020 5 z 5


Medvědí tanec Medvědí tanec Irena Dousková

Kniha se mi zpočátku nečetla lehce. Musela jsem se začíst. Potom se mi líbila stále víc. Je to smutný příběh o posledních měsících spisovatele Jaroslava Haška. Jsme svědky toho, jak mu ubývá sil. Tento talentovaný spisovatel umřel mladý. Nestačil dopsat svůj nejslavnější román o Švejkovi.

07.05.2020 4 z 5


Mariannin návrat Mariannin návrat Juliette Benzoni

Celkem čtivá série knih o hrdince Marianně v době vlády císaře Napoleona. Spoiler:
Celou dobu jsem fandila jejímu tajemnému manželovi a Jason se mi víc a víc protivil. Zmoudření Marianně na konci posledního dílů jsem uvítala. Jenom je škoda, že to autorka tak usekla. Líbilo by se mi i pokračování o jejich společném životě.

08.12.2019 4 z 5


Muži v ofsajdu Muži v ofsajdu Karel Poláček

Ano, klenot českého humoru od výborného pana spisovatele. Vždycky, když si vzpomenu na konec jeho života, tak mě zamrazí. Ale naštěstí jeho knihy zůstaly a přináší radost dalším generacím. Údajně prý Karel Poláček už při psaní myslel na film a postavu pana Načeradce psal pro Hugo Haase. Ten ji nehrál, ale odžil.

11.09.2016 5 z 5


V erbu lvice V erbu lvice Alena Vrbová

Souhlasím s komentářem GepardLady. Styl jakým je kniha psaná uvádí do doby, ve které se odehrává. Autorka nám přibližuje jednotlivé etapy života paní Zdislavy z Lemberka. Období, kdy je dcera, později manželka a matka. Je to postava z masa a krve, která věří tomu, co dělá a je ochotna přinášet oběti.
Zároveň popisuje i dramatické období našich dějin, kdy se mladý kralevic Přemysl Otakar postavil proti svému otci a králi Václavovi I. Líbila se mi i postava manžela paní Zdislavy.
Podle knihy byl natočen i film, který se podle mě povedl. Ale kniha je kniha.

22.04.2016 5 z 5


Angelika, markýza andělů. 1. díl Angelika, markýza andělů. 1. díl Anne Golon (p)

Nemám v úmyslu hodnotit každý díl série zvlášť. Některý se mi líbil více, jiný mě zaujal méně. V knihách je dáno více času postupnému sbližování hlavních hrdinů. Jednotlivé díly se odehrávají v různých prostředích, děj nás zavede i do zemí daleko od Francie. Vystupuje zde velké množství postav. Autorka líčí skutečné události, např. svatbu Ludvíka XIV., válečná tažení, travičskou aféru.

12.09.2015 4 z 5


Sňatky z rozumu Sňatky z rozumu Vladimír Neff

Skvěle napsaná série o osudech rodu Nedobylů, Bornů, Petzoldů, která začíná ve druhé polovině 19. století a končí až v roce 1945.

12.09.2015 5 z 5


Noc pod Kamenným mostem Noc pod Kamenným mostem Leo Perutz

Knížka, ke které se pravidelně vracím. Pokaždé jsem okouzlena tajemným světem úzkých uliček Židovského města a záhadnou osobností císaře Rudolfa II. Ty povídky jsou prostě skvělé. Některé smutné, jiné veselejší. Prostě nádhera.

02.05.2015 5 z 5


Miniaturista Miniaturista Jessie Burton

Pro mě úžasná kniha. Je o lásce a jejích různých podobách, o potřebě milovat a být milován. A také o nebezpečí, které s sebou nese dosažení úspěchu a bohatství. Má krásnou tajemnou atmosféru a prostředí Amsterdamu v 17. století je moc pěkně vykresleno. Hrdince jsem fandila a líbilo se mi, jak se dokázala se vším vyrovnat navzdory věku a nezkušenosti.

18.04.2015 5 z 5


Milenka Slunce Milenka Slunce Sandra Gulland

Dobře napsaný životopisný román. Autorka se snaží o realistické vylíčení života jak nižší venkovské šlechty, tak i života dvořanů a příslušníků rodiny Ludvíka XIV.

05.04.2015 4 z 5


Čas havranů Čas havranů Věra Fojtová

Mně se kniha líbila. Příběh mě zaujal, byl napínavý a dobře se mi četl. Jen konec mi připadal trochu narychlo ukončený. To je podle mě trochu škoda. Historické romány z doby pobělohorské mám ráda. Navíc se odehrává na Moravě, což tak často nebývá. Je to kniha o kraji, kde končí chleba a začíná kamení. Život je tu drsný a tvrdý a každý se s tím vyrovnává po svém. Konec je vlastně otevřený, ale přesto vyznívá optimisticky.

16.03.2015 4 z 5


Králova komnata Králova komnata Juliette Benzoni

I druhý díl je napínavý, plný intrik a těžkých zkoušek, kterými musí projít oba zamilovaní, než mohou být spolu šťastní. Autorka dobře popisuje prostředí a dokáže udržet čtenáře v napětí až do konce. Je to vlastně taková detektivka z doby panování Ludvíka XIV.

12.03.2015 5 z 5


Fantom Opery Fantom Opery Gaston Leroux

Příběh se mi líbil. Je dojemný, tajuplný a napínavý.

12.02.2015 5 z 5


Sirotek z Highbury Sirotek z Highbury Joan Aiken

Souhlasím s předchozím hodnocením. Autorka zachovává styl Jane Austenové. Kniha se čte příjemně.

27.07.2014 4 z 5


Skladatel bouří Skladatel bouří Andrés Pascual

Zvláštní a zajímavà kniha. Určitě se k ní budu vracet. Je to historický a zároveň dobrodružný román. Je psán poutavě, ale není to úplně lehké oddychově čtení. Velkou roli zde hraje hudba, její kouzlo a vliv na celý náš život a svět kolem nás. Je zde tajemno, mystika. Hudba sama je jedno velké a krásné tajemství.

27.04.2014 5 z 5


No jo, medvěd! No jo, medvěd! Hubert Schirneck

Půvabná a humorná kniha o medvědovi brýlatém, který poslouchá rádio a sbírá přísloví. Ale protože je trochu popleta, tak si je nepamatuje správně. Ostatní zvířata se mu trochu posmívají. Nakonec nalezne spřízněnou duši v osamělé medvědici. Příjemné čtení o zvířátkách určené dětem, ale i dospělý čtenář toužící po troše laskavého čtení příběh ocení.

11.04.2014 5 z 5