MichalMartinka MichalMartinka komentáře u knih

☰ menu

Jiří z Poděbrad - Husitský král Jiří z Poděbrad - Husitský král Jan Vrba

Kniha přímo navazuje na první díl ,,Český pán" a začíná tam, kde první část skončila. Jiří z Poděbrad se stává králem a tento díl ukazuje jeho nelehkou dobu kralování. Nejenom že upokojí rozhádanou stranu katolíku a kališníků, navíc ,,relativně" upokojí i spory mezi evropskými panovníky. Jeho sny o vytvoření ,,středověké evropské unie" proti neustálému tureckému nebezpečí a odloučení se od papežské církevní moci, ovšem nepadá na úrodnou půdu. Kdo se alespoň trochu vyzná v této nelehké době, druhé poloviny 15. stol. ví, jak to bylo. Kniha je o stupeň čtivější, než první díl, ale místy se člověk ztrácí ve vodopádu informací. Autor si tuto postavu velmi důkladně nastudoval a servíruje nám opravdu velký kotel historie. Kniha vznikla v době okupace a ,,ryzost,, Husitského krále, tam prostě musela být.

20.04.2024 5 z 5


Modrá sojka Modrá sojka Max Brand (p)

Kniha je taková jednohubka. Dobře se to čte, děj má spád, vypravěčsky je to povedené. Hlavní hrdina není žádné ořezávátko - prodje si různými životními situacemi, až skončí jako předák na ranči. Možná je to takové staromódní pojetí westernu, ale když si uvědomíme kdy byla kniha napsaná, tak to lze odpustit. Pěkná zápletka a zajímavé vyvrcholení. Já byl spokojen.

15.04.2024 4 z 5


Jiří z Poděbrad - Český pán Jiří z Poděbrad - Český pán Jan Vrba

Knihy od Jana Vrby, jsou pro mě úctyhodné. Tato kniha (jako vlastně celá trilogie) byla psána v době poroby českého národa (1942-43) a vydaná byla v roce 1945. Je vlastně poctou znovunastupujícímu prezidentovi Edvardu Benešovovi a jeho boji proti nacismu v exilové vládě v Anglii. Úvodní slovo k tomu je právě v této knize na začátku. Jiří z Kunštátu později z Poděbrad, je zde vykreslen jako člověk bez chyby úsudku, kterému jde především o dobro českého národa po dlouhých husitských bouřích. Vše začíná 3 roky po bitvě u Lipan a končí jednohlasným zvolením ,,husitského krále" na český trůn. Je zde trošku cíti to vlastnenectví a povýšena česká hrdost, i když to tak vůbec nemuselo být. Než se děj knihy opravdu rozjede, tak zde autor popíše velké množství sjezdů a rokování, až si čtenář myslí, že čte naučnou literatůru. Opak je pravdou. Jan Vrba si na této knize dal opravdu záležet a než se pustil do psaní, nastudoval a načetl velké množství dochovaného materiálu. Toliko mých zjištění. Pěkné. Rád se pustím dodalšího dílu. Škoda, že tato trilogie je poslední jeho historickým psaním. Autor se věnoval psaní o přírodě a myslivečení.

02.04.2024 5 z 5


Bubny podzimu Bubny podzimu Diana Gabaldon

Je těžké hodnotit takovou knihu. Už nečteme pouze s pohledu hlavní hrdinky, jak to bylo u prvních dvou knih, ale i s pohledu dalších hlavních postav. Občas mě to mátlo. Příběh je velmi podrobný a občas - právě kvůli detailním popisům - nepřehledný. Komentáře k této knize by si měl čtenář přečíst až potom, co knihu přečte, aby si udělal vlastní názor a nebyl ovlivněn jinými názory. Občas jsem právě propadal těm jiným názorům. A ne ke všem bych se přiklonil. Pokud jste fanoušci série - dostanete další nálož v podobě příběhu z Ameriky, ze Severní Karolíny, kam se naše hlavní hridna dostane. Je to život v divočině, mezi otrokáři, indiány a dalšími obyvateli této země. Já si čtení náležitě užíval a jsem zvědav jak dopadne seriál. Asi bude jiný než kniha.

20.03.2024 4 z 5


Živého mě nedostanou! Živého mě nedostanou! Dušan Fabian

Na zadní straně této knihy jsou napsány nepříliš lichotivé komentáře tipu: Zbytečných 300 stran papíru a atd. Kniha je opravdu pro nenáročné čtenáře. Taková oddechovka, která přesně splnila moje očakávání. Je to humorné, vtipné, létají tam hlášky a především krev, vnitřnosti a jiné tělesné tekutiny. Má to příběh, mocenskou politiku a solidí zápletku. No a hlavní zombie hrdina to korunuje. Možná, že poslední čtvrtina knihy tak trochu ochabovala, i když se tam pořád něco dělo, ale celkově tomu dávám plný počet. Já byl spokojen.

09.03.2024 5 z 5


Rychlonohý Džar Rychlonohý Džar Semjon Karatov

Tuto knihu, tak jako mnoho jiných, jsem našel v malé knihovničce v sousední dědině. Váhal jsem, jestli si ji vzít, ale nakonec jsem tak učinil...a dobře jsem učinil. Kniha popisuje osudy chlapce jménem Džar, z doby Kamenné, a jeho příhody a strasti. Byl jsem zvědav na styl psaní a samotný příběh, protože jsem byl zvědal na podobnost s Eduardem Štorchem. A byl jsem velmi mile překvapen. Kniha je čtivá a držela mě celou dobu. Bylo velmi zajímavé sledovat osudy tlupy Rychlonohého Jelena (Džara). K tomu musím vyzvednou ilustrace Zdeňka Buriana.

24.02.2024 5 z 5


Krvavé jahody Krvavé jahody Jiří S. Kupka (p)

Velmi silné čtení. Surové, osudové a brutální. V některém komentáři, u této knihy, jsem četl, že není úplně jisté, jestli je příběh podle skutečných událostí nebo jestli ji je paní Sosnarová nedomyslela. Osobně si nemyslím, že je to podvrh. Takových případů bylo spousta a spousta příběhů je odvyprávěných nebo dokonce zfilmovaných. Je to již několik let co jsem tuto knihu četl, ale na ty koně...si vzpomenu pokaždé.

13.02.2024 4 z 5


Rožmberská trilogie Rožmberská trilogie Jiří Mařánek

Knihu jsem našel náhodou ve veřejné knihovničce. Vzal jsem si ji, protože historickou četbu mám rád a Rožberská trilogie mi přišla jako dobrá volba. Do čtení se mi však nechtělo. Už jsem ji měl připravenou, že ji zase vrátím, ale nakonec jsem se do ní pustil. Celkově se mi kniha líbila. Jak jsem se dočetl na zadní straně - dílo vzniklo za německé okupace - a čtení je tomu přizpůsobeno. Autor nepsal příběhy chronologicky. První vznikl Barbar Vok, následně Záviš a jako poslední Kajícník Petr. A tak bych jednotlivé příběhy i hodnotil jako ve škole: 3-2-1. Popisy jsou někdy až moc květnané a povznesené a proslovy hrdinské a výbušné. Kdo ví jak to bylo doopravdy, protože pravdu už nikdy nezjistíme. Kniha neurazí ale mě osobně moc nenadchla. O těchto postavách jsem už četl jiné, a za sebe myslím, že daleko hezčeji vykreslené příběhy.

09.02.2024 4 z 5


Kralevic Karel (1334 - 1348) Kralevic Karel (1334 - 1348) Vlastimil Vondruška

Už to tady v předešlých komentářích zaznělo. Tato kniha byla lepší než první. Ale tím nechci autora nijak kritizovat. Pan Vondruška jde po chodníčku, kterou si vyšlapal Přemyslovskou epopejí. A to je ono. To je přesně ono. Příběh se odehrává v letech 1333 - 1348 a ukazuje nám mladého kralevice Karla, který se snaží získat úctu a respek, nejenom před panstvem, ale i před svým otcem Janem Lucemburským, který byl rytíř v pravém slova smyslu. Hezky popsaná bitva u Kresčaku jak kronikářem, tak z pohledu mladého Karla. Sečteno a podtrženo - výborné a zajímavé čtení. Pan Vondruška mile překvapil.

19.01.2024 5 z 5


Živly Živly Bohumír Strnadel

Kniha je rozědlena do čtyř částí. Voda, Země, Oheň a Povětří. 1760-1785.
Příběh sleduje život Matěje Krbce - sedláka. Zatímco první dvě části sledují jeho život - nepokoje Hukvaldského panství jsou spíše vedlejší kolej - poslední dvě části se zabývají rebélií a následnými dopady. Stále však sledujeme život hlavní postavy (dokonce historicky doložené postavy) Matěje Krbce. Kniha je vlastně završením spisovatelovy tetralogie. Každá kniha je jiná a každá je vlastně dílek do kompletní historie Hukvaldského panství. Pokud na tuto knihu narazíte - neváhejte ji otevřít. A pokud budete číst chronologicky tak čtěte takto: Valašský vojvoda - Jednou za slunovratu - Zbojníci - Živly.

03.01.2024 5 z 5


Koliby v soumraku Koliby v soumraku Bohumír Strnadel

Kniha sice nepatří to té známé tetralogie Hukvaldských rebélií, ale já bych ji tam jako pátou knihu přidal. Není to ten odbojný vzdor poddaných proti vrchnosti, jako v knize Jednou za slunovratu, jehož děj se odehrává v roce 1695. Je to spíše takový počátek nespokojenosti, kdy vrchnost začíná nařizovat dřevní roboty a poddaní musejí pracovat více, než je jejich povinnost. Prolínají se tady životy obyčejných salašníků, měšťanů, vrchnosti a Mikša Košárka, která je hlavní postavou této knihy. Pěkně to popsala uživatelka Blue :) Já bych akorát dodal, že občas jsem se ztrácel ve jménech a mnohých událostech, kterými je kniha propředena. Musí se číst opravdu s rozvahou.

29.12.2023 4 z 5


Valašský vojvoda Valašský vojvoda Bohumír Strnadel

Tuto knihu jsem před mnoha lety už četl. Avšak v té době jsem věděl o událostech 30-ti leté války velmi málo. Ani autora jsem neznal. A o panství na Hukvaldech jak by smet. Až po obeznámení o situaci na Valašsku za té dlůhé války a přečtení dalších románů a historických publikací (Čeněk Kramoliš, František Dostál a Bohumír Strnadel - Četyna) jsem tuto knihu mohl opět otevřít a číst jinýma očima. V tetralogii pana Strnadela - Četyny, je Valašský vojvoda jako kniha první (ač vyšla až po napsání knih Jednou za slunovratu a Zbojníci). Ani styl psaní není nijak nepřehledný. Autor je svými různými popisy a připodobněními stále svůj, ale tak nějak už to čtenář bere. Je to pěkný příběh o smutné lásce, bačování na horách, o vojvodovi, kterého si volí valná hromada valachů a sporu hukvaldského a frýdeckého panství. Čtivé až do konce. Doporučuju.

25.12.2023 5 z 5


Zbojníci Zbojníci Bohumír Četyna (p)

Zbojníci jsou vlastně přímým pokračováním knihy - Jednou za slunovratu. Děj začíná po dvou letech od ukončení rebélie v roce 1695 a sleduje osudy několika nových, ale i starých hrdinů z předešlé knihy. Román sleduje události na Hukvaldském panství běhěm několika let. Na styl psaní jsem si už zvyknul a nečinil mi žádný problém. I když je kniha pěkná a člověk se zájmem sleduje ,,Jak to bude dál" je to přece jenom o hvězdičku slabší čtení. Snad zde není taková ta dinamika a ucelenost příběhu jako v první knize - nic méně pro ty, kteří se zajímají o poddaný život a dobu na Moravě je čtení ideální. Jako pro mě :)

20.12.2023 4 z 5


Jednou za slunovratu Jednou za slunovratu Bohumír Strnadel

Tuto knihu jsem našel před několika lety. Dozvěděl jsem se, že popisuje selskou rebélii na hukvaldském panství, což je asi dvě hodiny od nás, a tak sem si začal číst. Tenkrát jsem to nezvládl. Podivný styl psaní a různé prapodivné popisy mě vzaly chuť na pokračování. Tak sem ji odložil. A nyní, po 5-6 letech, jsem dospěl a začal číst znova. Kniha dozrála a já každou stránku hltal jako kočka mléko. Kniha se dějově odehrává v roce 1695 a popisuje jeden měsíc selské vzpouzy proti vrchnosti v čele s panem Harasovským. Sedláci leží u panských hranic a odmítají robotovat. Dvakrát dokonce napadnou hrad Hukvaldy. Já takovéto čtení jednoduše mohu. Dnes už by sme to jako poddaní nedokázali. Každý Moravák by si tuto knihu měl přečíst. Možná někoho odradí ten styl psaní, ale já se v něm našel.

15.12.2023 5 z 5


Valašská povstání za třicetileté války Valašská povstání za třicetileté války František Dostál

Velmi hezky zpracované období Valašských bojů. Kniha vyšla v roce 1956 a je zde patrný jazyk té doby, ale když toto pomineme, dostaneme velmi podrobné vylíčení valašských povstalců, kteří během celého třicetiletého konfliktu, neváhali bojovat - jak otevřeně, tak skrytě. Já jako hrdý VALACH jsem cítil povinnost tuto knihu přečíst. Pokud bych žil v té době, necoval bych jinak. Doba byla zlá a poddanství otevřeně trpělo. Ať ze strany vrchnosti tak církve. Mnohé události nám zůstanou asi navždy skryty a zůstaneme pouze ve spekulacích - nic méně já jsem dotal vyčerpávající informace.

07.12.2023 5 z 5


Jana z Arku Jana z Arku Anatole France

Tuto knihu jsem si doslova užil. Pro někoho může být mínus podrobné popisy politických situací či církevních opisů, ale věřte, že vše bylo napsáno velmi zajímavě. Pokud se jedná o nejucelenější popis života Jany z Arku, smekám klobouk. Jana zde není zobrazena jako nadlidské stvoření. Autor ji vykresluje jako obyčejnou dívku, která věří svým Hlasům a ve všem se spoléhá na Boha. Ano - dnes to už nikomu nic neříká. Možná proto se mi to tak líbílo. Autor vstoupil do strany a snad proto byla u nás kniha vydána v ten osudný rok 1950 - kdy začala býti církev pronásledována a likvidována. A snad i proto je na konci slovo jistého Boučka, který vše vysvětluje, aby si čtenář nemyslel, že se jednná o zbožnou knihu.

02.12.2023 5 z 5


Ben Hur Ben Hur Lewis Wallace

Kniha je velmi rozsáhlá, ale v žádném případě nenudí. I ty úvahy hlavních hrdinů, které se občas objevují a jsou popsány na několik stránek, na kvalitě nijan neubírá. Všechno se tam hodí. Kdo viděl starý film Ben Hur a poté četl knihu (jako já) má možná tendenci porovnávat. Jak už tady někdo psal - je to jiné. Jak kniha tak film. A kniha nám dává proniknout do hloubky a více poznat věci a myšlenky hlavního hrdiny a jeho přátel. První polovina se točí kolem Ben Hura - druhá kolem Ježíše Nazaretského. Pro všechny, které zajímá prvotní křesťanství a víra v Nazaretského. Jsem rád, že jsem tuto knihu přečetl.

15.10.2023 5 z 5


Pes druhé roty Pes druhé roty František Langer

Zatím jsem neměl tu čest z žádnou knihou o legionářích. Tato je první. Čtení je to z části pro mládež a s části pro dospělé. Větší část je tady tvořena historkami jednotlivých vojáků a ten zbytek je o psovi druhé roty, Rafovi. Čtení to bylo pěkné a zajímavé, ale tak nějak bych zvolil, pro sebe, jiné vyprávění. Dcera byla s knihou, při večerních čteních spokojená.

09.09.2023 4 z 5


Poslední soud Poslední soud Jindřich Šimon Baar

Já jsem po této knize sáhnul velmi rád. Baar umí podat venkovský život velmi živě. Asi proto, že ty poměry velmi dobře znal. První část ,,U Porazilů" nám ukazuje život dvou bratrů, jejich žen a lidských osudů, které jim zamotají život. Druhá část ,,Na děkanství" nám přibližuje kněžský stav syna jednoho z bratrů a jeho příběh, kdy se stal kaplanem v jednom městě. Román se odehrává na Chodsku a je protkán místní jadrnou řečí. S knihami Jidřicha Šimona Baara, nidky nešlápnete vedle.

26.08.2023 5 z 5


Advent Advent Jarmila Glazarová

Kniha je velmi pěkná a ,,smutná". Život na Valašských horách byl tvrdý a spisovatelka to dobře věděla. Příběh dívky a později ženy s dítětem, která je všemi - jak už to tak bylo - opovrhována pro svůj morální pokles. (Dítě za svobodna). Po několika letech se jí ujímá starý vdovec (velký sedlách) a tady to všechno začíná. Kniha má velkou citovou hloubku, protože vše sledujeme očima hlavní postavy Františky - dívky, matky a gazděny. Velkým překvapením je i filmové zpracování z roku 1956.

17.08.2023 5 z 5