michaelka9863 michaelka9863 komentáře u knih

☰ menu

Nesmazatelné záznamy Nesmazatelné záznamy Edward Snowden

Kniha, kterou stojí za to si přečíst. I technicky složitější věci Snowden popisuje velmi srozumitelně a hravě. Dám tomu pár měsíců a hurá přešíst si to znovu. V mém případě kniha splnila svůj účel a kromě vysvětlení celé kauzy mě výrazně obohatila o nové informace. Skutečně doporučuji!

28.06.2022 5 z 5


Werichův golem a golemův Werich Werichův golem a golemův Werich Ondřej Suchý

Téma je určitě zajímavé, zpracování je řekněme zvláštní. Autor přeskakuje v letech o padesát let zpátky, dvacet let dopředu. Tu vypráví o jednom člověku, pak se přesune o pět let k někomu jinému. Do informací čerpaných od jiných lidí vtahuje vlastní vzpomínky na dětství, které do vyprávění příliš nezapadají, a představuje si, jak malý Werich chodil po Praze. V textu jsou hodně používané závorky a při nejmenším jednou za odstavec je použit vykřičník. Je nějak převykřičníkováno. Autor nešetří emocemi a nadšením z toho, že knihu píše. Připadá mi, že napsal zápisky pro sebe, aby si sesumíroval myšlenky a informace. Kniha se nečte moc dobře a je plná omáčky a úvodů myšlenek. Trvá, než se dostaneme k jádru pudla, musíme si přečíst prázdno, abychom zjistili něco zajímavého. Po pár stránkách už prázdné odstavce přeskakuji a čtu jen relevantní části.

28.06.2022 1 z 5


Oblečené k tanci na sněhu Oblečené k tanci na sněhu Monika Zgustová

Téma je velmi zajímavé, ale pokud se chcete dozvedět více a chcete znát spíše fakta, tak nemohu knihu doporučit. Velmi jsem se na ni těšila, protože příběhů z gulagu jsem už pár přečetla a z pohledu ženy opravdu chci znát víc, ale toto jsem nečekala. Jednak jsem nečekala tak řekněme... pozitivní pohled na věc od vypravěček. V tom je kniha opravdu jedinečná, i v těch hrůzách ženy nacházejí sílu a krásu. Bohužel, zpracování příběhů mi dělá potíž. Některé z nich jsou pro mě velmi chaotické, při čtení se dostáváme do situace, kdy autorka subjektivně vypráví, jak jde dělat rozhovor s někým, kdo se znal s někým jiným, ten se potkal v gulagu s někým dalším, kdo našel deník někoho jiného a od něho jsou dopisy pro někoho jiného a v těch dopisech se vypráví o někom dalším. Sice se dostáváme ve vztazích stromově opravdu hluboko, ale osud postav je popsaný o to víc ploše. Také chronologická celistvost je mi záhadou. V jednom odstavci skáče autorka v letech kupředu a zpět, jak kdyby se nedalo vyprávět postupně. Pokud začínám mluvit třeba o tom, že jsem ráno v osm vstala, nedává mi obsahově smysl pak mluvit o večeři v šest, pak se vrátit k večeři včerejška, pak ke snídani mého otce, následně popisovat dnešní oběd a rovnou uvažovat nad večeří zítřejší. Zpracování velmi kazí můj prožitek, neustále musím listovat zpět, zjišťovat kdo je kdo a přemýšlet, proč je to tak asi napsané, co k tomu autorku vedlo a jestli je to naschvál, nebo jde o neutříděné myšlenky. Řekněme, že pokud je čtenář zaměřený na lyrično a umělecké úvahy, bude ho kniha bavit více, než třeba mě, zvyklou na posloupnost a detaily ve vyprávění.

30.03.2021 2 z 5


Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Geniální, příjemně překvapilo. Smála jsem se od začátku až do konce.

28.02.2018 5 z 5


Princezniny deníky Princezniny deníky Meg Cabot

Jako dítě a mládež jsem knihu milovala a četla více jak 10x :) dnes už by to asi nebylo ono, ale pro dospívající doporučuji.

06.03.2017 4 z 5


Doppler Doppler Erlend Loe

Za mě bezkonkurenční. Mám ráda absurditu, spojení Norska a losa je příjemný plus. Určitě doporučuji, příběh a obraty mě pobavily!

22.08.2016 5 z 5


Zdeněk Pohlreich v akci Zdeněk Pohlreich v akci Zdeněk Pohlreich

Kniha je pouze pro lidi, co pořad Ano šéfe moc dobře neznají... spousta hlášek a situací v ní je nepřesně uvedená. V podstatě se jedná o soubor hlášek, které za těch pár sérií řekla, ale zdaleka to nepůsobí tak vtipně jako na videu, hlavně když jsou tam ještě chyby.

21.06.2016 1 z 5


Útěk z továrny na smrt Útěk z továrny na smrt Mark S. Smith

Název i přebal knihy slibuje něco jiného. O útěku z továrny na smrt je pouze pár stránek. V první polovině knihy, přiznám se, jsem některé odstavce přeskakovala. Nezajímalo mě, jak si nějaký člověk v dnešní době povídá v kavárně s dcerou někoho, kdo jednou potkal někoho, kdo kdysi potkal Hershla Sperlinga.

Příběh vypráví přítel člověka, který spáchal sebevraždu jako důsledek toho, čím si prošel v mládí. Autor v současné době cestuje po městech a místech, kde asi tak za války procházel (ano, někdy doslova jen procházel) mladý Hershl. Nečekejte svědectví, jedná se z 50% o spekulace nad tím, jak se asi cítil a jak se později cítili jeho potomci a jak se asi cítí dnes. K jádru pudla se dostaneme až s pár krátkými odstavci Hershlova svědectví. Těch je ale velmi málo, skutečně pár rozházených odstavců, zbytek informací je čerpán z jiných knih nebo z telefonátů se syny, kteří se narodili po válce. Ke konci knihy už se dostáváme k sondě do Hershlova nitra, paradoxně až v posledních pár kapitolách jsem se dostala do stavu, kdy jsem se od knihy nechtěla odtrhnout.

V příběhu je spousta prázdných míst, protože kniha je sestavená ze střípků a matných vzpomínek lidí kolem, nedozvíme se tedy, jak Hershl tábory prošel. Kniha je zaměřená na pátrání po informacích a na hledání důvodu, proč se Hershl zabil a jak to poznamenalo jeho syny. Nejvíce je tu rozebírán snad až symbolický problém - proč u sebe Hershl léta nosil nějakou knihu, která s ním asi nemá nic moc společného. Jde o současné informace (cca 2007) a současné pocity. Kniha by asi měla mít jiný název - originální Treblinka survivor sedí mnohem lépe. Zde se překladatel obrovsky utnul, ten, kdo dal knize tento název slibující něco zcela jiného, asi nečetl obsah.

15.06.2016 3 z 5


Filmové příběhy Filmové příběhy Zdeněk Svěrák

Za mě naprostý TOP. Příběh Obecná škola už znám téměř zpaměti, ale stále ještě dokáže pobavit. Kolju a Vratné lahve jsem četla poprvé a musím říct, že jsem si všimla spousty věcí, které mi ve filmovém zpracování unikly a nebo jsem pochopila věci, které by mě nenapadly :) určitě doporučuji lidem, kteří mají tyto filmy rádi - čte se to dokonce mnohem lépe, než se na to dívá. Po strništi bos - už se nemohu dočkat filmového zpracování, je to skutečně bezvadný příběh plynule předcházející Obecné škole. Celý dojem z knihy umocňuje fakt, že ji mám od pana Svěráka podepsanou s věnováním (ano, tím se vám pouze chlubím). Ještě jednou - doporučuji!

25.05.2016 5 z 5


V pekle jménem Bergen-Belsen V pekle jménem Bergen-Belsen Tomi Reichental

Jedna z nejlepších knih na toto téma. Spolu s ní jsem si objednala i dvě další, které zdaleka nebyly tak kvalitně, čtivě a nepřerušovaně podané. Určitě knihu doporučuji, čte se jedním dechem, autor nikoho neodsuzuje, informace se neopakují a všechny kapitoly jsou zajímavé a poutavě vyprávěné.

16.05.2016 5 z 5


Žirafa na pondělí - Ze zápisníku ředitele zoo Žirafa na pondělí - Ze zápisníku ředitele zoo Miroslav Bobek

Za mě naprosto super. Z některých článků jsem měla až husí kůži. Líbí se mi doplnění fotkami a komentářem. Isospora jaracimrmani :D

21.04.2016 5 z 5


V drápech bestie V drápech bestie Jan Hajšman

Již po prvních třiceti stranách je mi jasné, že autor bude i po zbytek knihy vyjadřovat velkou (možná opodstatněnou) nenávist k Německu. A jak sám uvedl, ne k Hitlerovi nebo Gestapu, ale ke komplet všem Němcům bez rozdílů. Přečetla jsem desítky knih o válce a desítky knih o vězení a holocaustu, ale ještě jsem se nesetkala s tím, aby odsouzený člověk takhle odsuzoval celý národ.

Krom toho se v mém výtisku z roku 2010 vyskytuje řada překlepů. Uvidíme, co kniha přinese dál.

11.03.2016


Exorcista – Souboj s ďáblem Exorcista – Souboj s ďáblem William P. Blatty

Začátek knihy jako by byl knihou úplně jinou, možná mám nějaký špatný překlad, ale prázdné dialogy naprosto o ničem, nesouvisející odpovědi mající dát jasně najevo jak bezstarostný život si rodinka žije. Po těch pár desítkách stránek konečně začíná nějaký děj a ty rozhovory se dají aspoň snést. Aspoň je na tom znát ten spád událostí. Ale i tak, příště bych přeskočila první část knihy, pokud bych nic nevěděla o ději, knihu bych kvůli první části odložila a o hodně tím tak přišla.

08.05.2015 4 z 5


Dvorní šašci Dvorní šašci Viktor Fischl

Pár desítek knih o holocaustu už mám načteno, ale tato je psaná opravdu jinak. Na tuto je potřeba mít asi náladu, spíš kvůli úvodu a poslední části, je zde hodně o víře. Oproti jiným příběhům, které zcela chladně popisují jádro problému a tu nejhorší dobu, je zde shrnuta širší doba a hloubka je věnována spíš životě po.

05.02.2015 4 z 5