Matatokumpao Matatokumpao komentáře u knih

☰ menu

Gardedáma Gardedáma Laura Moriarty

Knihu jsem viděla vystavenou v knihovně a řekla jsem si, že potřebuji nějaké lehké letní čtení. Tím ale tahle kniha opravdu není. Ačkoli je to příběh odehrávající se během minulého století, je velice aktuální. Tato knížka není z těch, o kterých bych dokázala říct, že se mi ne/líbila. Zařadila bych ji do kvalitní současné literatury.

28.07.2021


Za časů našich prababiček a pradědečků – Život na přelomu 19. a 20. století Za časů našich prababiček a pradědečků – Život na přelomu 19. a 20. století Hana Kneblová

Příjemné čtení o době dávno minulé. Pohodlně jsem si zopakovala znalosti z přednášek a dobarvila je drobnostmi z každodennosti.

13.04.2021 3 z 5


Čajovna v Tokiu Čajovna v Tokiu Julie Caplin

Takhle knížka mě opravdu nadchla. Je to romantický příběh, ale není hloupý ani úchylný, není náročný, ale seznamuje s japonskou kulturou (za to má extra bonusové body), je současný, ale ne hloupý. Příběh má dynamiku i hloubku. Je to slušné, krásné a naivně reálné.

01.04.2021 5 z 5


Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy Paní Grimmová se představuje aneb Případ zapomenuté vraždy Josef Bernard Prokop

Na této knize se mi líbily jen dvě věci. To, že vražda je již promlčená, tudíž nebylo potřeba dělat z policie bandu neschopných břídilů, a myšlenka aristokratky, která většinu života pracovala v továrně, po pádu režimu dostala svůj majetek zpět a teď se potýká se strastmi a slastmi svého dědictví. Musím ale říct, že jsem si místy připadala, jako bych četla práce průměrných žáků střední školy. Někdy autor přijde s novým motivem a opakuje ho třeba třikrát v krátké době po sobě, ačkoli ho před tím nikdy ani vzdáleně nezmínil. Místy to vypadá, že si autor sedl k psaní, napsal nějakou část, pak několik dní nepsal, následně ho něco inspirovalo, tak si sedl k psaní, ale už si nepřečetl, co psal před tím, jen navazoval na to, co měl v paměti. Knížku jsem dočetla jen "ze sportu", a protože se mi hodí do čtenářské výzvy. Další díly už ale pokoušet nebudu, to už bych opravdu musela vzít červenou (ach jo, my učitelé) a opravovat stylistické nedostatky. Ovšem pro nenáročného čtenáře, který se jen nechá unášet dílem a moc nad ním nepřemýšlí, by to jistě byla příjemná oddechovka.

13.01.2021 odpad!