matab matab komentáře u knih

☰ menu

Kinští Kinští Pavel Juřík

Pěkně pojatá práce s tradičním pojetím historie rodiny, osob a budov. Publikaci kazí špatná kvalita některých fotografií (někdy dokonce rozmazané) a nedostatečné zařazení do dobového kontextu, ostatních rodů apod. To se však dá pochopit, když autor není školeným historikem.

23.04.2019 4 z 5


Slavné stavby Jindřicha Freiwalda Slavné stavby Jindřicha Freiwalda Jakub Potůček

Mírné zklamání. Velice stručně pojaté dílo komplexního a velice činného architekta jako byl Jindřich Freiwald. Pozitivní je početná obrazová příloha, několik kunsthistorických popisů, ale chybí jakékoliv teoretické ukotvení, větší interpretace, srovnání s ostatními architekty apod.

13.06.2018 3 z 5


Rudolf Beran a jeho doba Rudolf Beran a jeho doba Jaroslav Rokoský

Velice kvalitní historická biografie s obsáhlým uvedením do dějinných souvislosti. Široká a dobře zpracovaná pramenná základna. Je pravda, ze by publikací slušel menší rozsah . Drobné zkrácení by si zasloužil proces s Beranem z roku 1947, který až příliš podrobně autor popisuje a rozebírá. Tato část knihy tedy působí chaotičtěji a rozvláčně. Jinak však jedna z nepjovedenejsich odborných monografii českého autora.

19.05.2018 4 z 5


Baťův Zlín Baťův Zlín Zdeněk Pokluda

Po vizuální stránce naprosto skvělá kniha. Velké množství dobových fotografií, dopisů, plánů apod. Pokud se však jedná o obsahovou stránku jde o velmi stručnou "brožuru". Bez žádného kunsthistorického popisu, nebo podrobnějšího studia osobností, kontextu výstavby a hledání vzorů a souvislostí.

15.02.2018 3 z 5


Česká cesta ke svobodě Česká cesta ke svobodě Petr Husák

Velice zajímavý příspěvek k revolučním letům, co jim předcházelo a co je následovalo. Hlavně první kapitoly jsou opravdu věcné a obsahují velké množství fakt a odborných hodnocení. Závěrečné části knihy věnované porevoluční transformaci, kupónové privatizaci apod. jsou příliš emotivně zabarvené. Chvilkami se naprosto ztrácí objektivnost a dozvídáme se až příliš jasně názory autora publikace. Často je také propojuje vlastními vzpomínkami, což ke konci knihy bývá ke škodě. Několikrát autor dokola opakuje stejné věty a floskule. Jinak je však kniha čtivá, zajímavě koncipovaná a doplněna i fotografiemi.

04.01.2018 4 z 5


Bílá místa české historie 4 Bílá místa české historie 4 Jiří Bílek

Předností knihy Jiřího Bílka je bezpochyby velká čtivost této zajímavé syntézy. Kniha sice neotevírá žádná velká bílá místa jak napovídá název. Přináší však zajímavý pohled a vyzvedává některé pozapomenuté události, okolnosti konce dlouhého devatenáctého století. Dvě třetiny knihy jsou věnovány hlavně první světové válce, informacím ohledně odboje domácího i zahraničního. Velká pozornost je také věnována jednotlivým vojenským operacím. Občas se v publikaci objevují drobné historické chyby a nepřesnosti. Nejvíce asi zaujme záměna doplňující fotografie o příměří 11. 11. 1918 s Německem. Je zde totiž použita pro ilustraci, pravděpodobně omylem, fotografie z kapitulace Francie v roce 1940 ve stejném vlaku, kde proběhl i podpis příměří.

18.08.2017 4 z 5


Adolf Loos - dílo v českých zemích / Adolf Loos - works in the Czech lands Adolf Loos - dílo v českých zemích / Adolf Loos - works in the Czech lands Dagmar Černoušková

Designově velice pěkně zpracovaná publikace. Pozitivní jako v každé lepší knize o architektuře a bytovém designu je velké množství dobových i současných fototografií, plánů, nebo náčrtů. Kniha přináší mnohé spekulace i nové informace. O Loosově životě toho moc nečekejte, ani přiblížení jakým dílem se inspiroval, s kým byl ve větším kontaktu apod. Přesto, že jak napovídá název je kniha věnována jeho českým realizacím, nebylo by naškodu více srovnávat i odkazovat na zahraniční návrhy.

22.07.2017 4 z 5


Roky na Downing Street Roky na Downing Street Margaret Thatcher

Velice podrobné paměti zaměřené na vládnutí úspěšné britské premiérky. Zajímavé záležitosti ze zákulisí národní i zahraniční politiky. Podnětné příspěvky k fungování Konzervativní strany. Za menší negativum vnímám příliš podrobné technické parametry a záležitosti týkající se britské zemědělské politiky, daňového systému apod. Ty jsou pro nezasvěcené čtenáře naprosto nepřehledné.

31.05.2016 4 z 5


Dějiny první republiky Dějiny první republiky Věra Olivová

Moc pěkně podané politické dějiny první republiky. Návaznost i na zahraniční záležitosti. Velice čtivé.

31.05.2016 5 z 5