MaruškaM. MaruškaM. komentáře u knih

☰ menu

Zloděj psů Zloděj psů Josef Habas Urban (p)

Od Josefa Urbana jsem četla už několik knih. Na tuhle jsem byla extra zvědavá. Povídky, navíc o psech, to se vymyká jeho obvyklé tvorbě. Tentokrát příběhy jeho vlastní. Tedy neměl o dobrodružství v životě nouzi .... a společné zážitky se synem ..... dnešní děti by mu je měli závidět. Taková dobrodružství se hned tak nezažívají.
Autor je dobrodruh, srdcař, prožívá opravdově, věří ve staré pravdy a zákony přírody. Jde si vlastní cestou a nevybírá si ty jednodušší. Život nežije, ale prožívá a bez psí společnosti si ho nedovede představit. Tak bych shrnula moje dojmy z četby.

04.02.2020 5 z 5


Návrat do Valbone Návrat do Valbone Josef Habas Urban (p)

Čtení plné napětí, které graduje k nedýchání. Styl, kterým je kniha napsaná, mě nutil číst dál a dál. Nikdy bych si nepomyslela, že jedna výprava do hor může mít takový konec. Když přemýšlím nad širšími souvislostmi tohoto případu, které autor přímo nebo mezi řádky popisuje, došla jsem nutně k tomu, že se toto dělo a možná stále děje dalším lidem .... děsivé! Při čtení doslovů, kterých je v knize hned několik, jsem se neubránila slzám plných beznaděje a zoufalství. Autor musel mít notnou dávku odvahy k rozkrytí tohoto případu, který, jak to vnímám z dostupných zdrojů, byl raději smeten pod stůl.

04.02.2020 5 z 5