Malas Malas komentáře u knih

☰ menu

Vesnice Vesnice Kristýna Trpková

Oproti autorčině prvotině je tato kniha - co se stylu psaní týče - jistě o stupeň lepší. Velmi příjemně překvapila osobní linka obou vyšetřovatelů. Ale z absolutního hodnocení musím jednu hvězdu ubrat, neboť si myslím, že na konci dobré detektivky by měly být všechny vyšetřované zločiny stoprocentně objasněny.

04.03.2024 4 z 5


Letní děti Letní děti Dot Hutchison

Za mě velké zklamání. S detektivkou to má málo společného, spíš jde o kriminálku, kde je navíc vyšetřování zločinu jen takovou okrajovou záležitostí. Hlavně se řeší pocity hlavní hrdinky, vztahy s ostatními agenty (pořád dokola), ubezpečování jak je jejich práce psychicky náročná, a samozřejmě nesmí chybět postavy ze Sběratele motýlů (proboha proč? - stejně to bylo i v Májových růžích). Do čtení jsem se musel nutit, spíš mi to připomínalo Policii v akci střihnutou Ulicí z nejmenovaných TV. Tuto autorku už vyhledávat nebudu, první tři knihy od ní mi stačily.

15.11.2022 2 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Za mě mírné zklamání, když to porovnám s jejími klasickými detektivkami - asi jsem čekal větší detektivní zápletku. Nicméně četlo se to dobře, téměř jedním dechem. Že umí Klevisová psát, to je bez pochyb - nebál bych se jí označit za českou Agathu Christie, i když zrovna tady příběh připomínal detektivku jen velice vzdáleně. Ale na její obranu dodávám, že knížka ani jako detektivní příběh nebyla anoncována. V každém případě její charakteristiky postav, popisy přírody, i celkový styl psaní se mi zamlouvají, a budu se těšit na další její knihu. Jen doufám, že to bude zase čistokrevná detektivka. 90%

08.07.2022 4 z 5


Lov Lov Bernard Minier

Tak za mě nejslabší kniha ze série Martina Servaze. Na rozdíl od předešlých knih, zde zhruba už od poloviny známe hlavního padoucha, "překvapivé" odhalení na konci jsem tipoval taky od půlky knihy. Mám raději příběhy, kde Servaz různými způsoby pátrání odhalí pachatele až na konci, toto mne vůbec neoslovilo. I ta politika v kriminálce není dobrá kombinace. Doufám, že v dalších příbězích majora Servaze se autor vrátí ke kořenům, se kterými tuto sérii začínal. Ale budu se muset hodně přemlouvat, abych sáhl po dalším příběhu.

01.07.2022 2 z 5


Proti všem Proti všem Alois Jirásek

Je to ostuda, ale tato kniha je první, kterou jsem od autora četl, a to již v dost pokročilém věku. Nicméně jsem byl nadšen. Popisy krajiny byly dechberoucí, měl jsem pocit, že jsem s protagonisty na loukách, v lese, a cítím tu vůni přírody. Také používání staročeštiny bylo příjemné a skvěle dokreslovalo atmosféru knihy. Takže to jistě není můj poslední Jirásek, a tuto knihu vřele doporučuji.

19.09.2021 5 z 5


Království Království Jo Nesbø

Nesbø umí psát, o tom žádná. Kniha mě chytla, stejně jako detektivky s H.Holem. Ale musím říct, že mě zklamal konec, čekal jsem nějaké překvapení na závěr, které se ale nekonalo. Po poslední stránce jsem jen koukal a říkal si "tohle je konec?". Takže pro mě mírné zklamání.

19.09.2021 3 z 5


Sněžný měsíc Sněžný měsíc Michaela Klevisová

Oproti všem předchozím detektivkám M.Klevisové mě tentokrát kniha trochu zklamala, hlavně - na můj vkus - vcelku rychlým a náhlým rozuzlením. V předchozích knihách si s tím autorka dala podle mě více záležet. Popisy krajiny jsou naopak skvělé, úplně jsem při čtení cítil tu letní vůni ve vzduchu ... Děj se rozbíhá velice pomalu (ke zločinu vlastně dojde až za půlkou knihy), což ale vlastně není na škodu - autorka mi tím pomalým rozjezdem a detailním popisem chování aktérů trošku připomíná A.Christie. Ale celkově řečeno, je to solidní detektivka, která stojí za přečtení, i když ve srovnání s předchozími případy J.Bergmana je o něco slabší.

18.09.2021 3 z 5