Lukša1 Lukša1 komentáře u knih

☰ menu

Záhada tří čtvrtin Záhada tří čtvrtin Sophie Hannah

Předně je potřeba říci, že autorka se pomalými krůčky zlepšuje, milovníky královny detektivky to ale stále nemůže plně uspokojit. Poirot se chová jinak, dělá věci, které by dříve nečinil, dedukuje lépe jak seriálový Sherlock a ve spoustě dalších věci se alespoň malinko odlišuje. Co se týká děje samotného, úvod je zajímavý a vtáhnutí proslulého detektiva do vyšetřování je nápadité, naopak co se týká motivu, vyšetřování a závěrečného rozuzlení, tady to hodně drhne, postrádá logiku a bohužel i tah na branku, který by čtenáře přiměl hltat slovo od slova.

17.03.2020 3 z 5


Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

Čtení jako na sinusiodě. Klasický rozjezd, kde se pomaloučku David pouští do pátrání, ve kterém nám autor musí už popáté sdělit, jak přišel ke svým zdrojům. Popisy jsou mnohdy příliš podrobné (až zbytečné), děj se příliš neposouvá. Zhruba v polovině ale kniha nabere na obrátkách a člověka hltá list za listem. Závěrečná čtvrtina ale nenaplní očekávání, zápletka je tak moc zašmodrchaná a na člověka vypadává spoustu otázek, včetně těch, jak je možné, že pachatel Leonarda hledat přes rok a Rakerovi se to povedlo za kolik? Něco přes týden? A to rozhodně nešlo o místo, které by napadlo jen zázračného Davida. Přesto závěrečné odhalení pachatele stojí za to.

29.09.2019 4 z 5


Jiskra v popelu Jiskra v popelu Sabaa Tahir

Po delší době jsem se pustil do young adult a nejsem dvakrát spokojen. Prvním důvodem je způsob, jakým je kniha napsána. Nevadí mi ani tak pravidelné střídání mezi Laiou a Eliasem, spíše to, že příliš často jsou v knize velmi krátké věty. V místech, kde by měl příběh gradovat, ho text brzdí, místy je až obtížné se textem prokousávat. Nemohu posoudit, zda je to problém překladu či samotný styl autorky.
Druhým důvodem je samotný děj, který se nepodařilo dokonale rozehrát, autorka se spousty věcí pouze lehce dotkla a nechala bez vysvětlení, doufám tedy, že se o Impériu dozvíme více v dalších dílech. Děj plyne po celou dobu celkem klidně (nudně), po většinu knihy ale chybí nějaké zvraty, které by čtenáře udržely v napětí. Jiskra je zažehnuta až v závěru, díky kterému se přeci jen pustím i do pokračování. Znovu bych se ale do série nepouštěl.

30.07.2019 3 z 5