Louis820 Louis820 komentáře u knih

☰ menu

Město nad městem Město nad městem Lucie Brejšová

Když jsme na stánku nakladatelství Šulc-Švarc hovořili se sympatickou Lucií o její knize Město nad městem, zaujalo mě, že se v ní hovoří o Sao Paulu a o českém sládkovi.
Můj dědeček totiž pracoval jako sládek ve vídeňském Mautnerově pivovaru (rodina Mautnerů pocházela z východočeských Smiřic) a vždy, když o svém zaměstnavateli hovořil, neopomněl se zmínit o tom, že Mautner měl pivovar i v Sao Paulu.
Takto navnaděn jsem se pustil do četby. Zjistil jsem, že se dozvím nejen všelicos o výrobě piva a českém podílu na ní, ale že mě hlavní vypravěč, brazilský architekt a milovník historie Marco provede místy svého dětství a mládí v Rio de Janeiru, Sao Paolu a jinde.
Zpočátku nebylo snadné se vyznat v příbuzenských a jiných vztazích vypravěče, ale po několika kapitolách se situace vyjasnila. K oživení v sále přispělo i střídání časových rovin a další a další figurky, podle jejichž osudů si člověk mohl udělat obrázek o tom, jak se v největším jihoamerickém státě žilo a žije. K tomu přispívá i postava druhého vypravěče Francisca, který Marcovi a čtenáři osvětluje události a poměry dávno minulé.
Nakonec se uspokojivě vyřeší i záhada kolem českého sládka.

Letenka do Rio de Janeira se dá sehnat pod 20 000. Tady by si jistě mnohý český důchodce po přečtení knihy řekl: Mít tu poměry jako v Rakousku, kde důchodci berou 14 důchodů, jeden bych klidně obětoval a do toho Ria se vypravil. A třeba bych si dal i pivo v baru Empório Granada na vršku Santa Teresa a poslal pohlednici paní Lucii s poděkováním, jak nám to všechno tak hezky sepsala.

24.07.2023 4 z 5