lososnapouti Online lososnapouti komentáře u knih

☰ menu

Višňový sad Višňový sad Anton Pavlovič Čechov

První čtení mě nikterak neohromilo. Ale podruhé, napodruhé, jsem višňovému sadu propadla.

Čechov opravdu mistrně vystihuje obyčejný život, kdy lidé, postavy o dvanácté obědvají a přitom se rozhoduje o jejich osudu. Z celého díla na mě nejspíše nejvíce zapůsobila právě ta nefalšovaná lidskost. Čechov viděl lidi takové, jakými jsou, nejen jako historické vzory, nejen jako nepřemýšlející tvory, prostě lidsky.

02.05.2024 4 z 5


Zázraky padlých svätých Zázraky padlých svätých Maggie Stiefvater

Maggie Stiefvaterová a její jemný magický realismus, který pohladí u srdce. Havraní bratstvo je lepší, ale tohle je také velmi milé.

30.03.2024 4 z 5


Obrys Obrys Rachel Cusk

Kniha je to nedějová, jde spíše o takové nahlédnutí do oken různých, velmi zajímavých postav a o jemné nuance vztahů, které máme šanci nerušeně pozorovat. Jazyk knihy je navíc originální a vytříbený, skladba vět velmi plynulá. Bonusem je, že na vás opravdu dýchne atmosféra Athén, byť v takovém intelektuálnějším provedení.

09.03.2024 5 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Druhé setkání s Kunderou. Druhé ohromení.

01.11.2023 4 z 5


K majáku K majáku Virginia Woolf

Virginia Woolf roztáčí ruskou ruletu postav. Výsledkem zastavení disku však není smrt, ale jedinečný přístup k obyčejným myšlenkám, které ohromí, zasvrbí a omámí- svou jednoduchostí, jinakostí. Jazyk je jemný jako bič a postavy nudné jako horská dráha. Nevím, nejspíš nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla.

01.11.2023 5 z 5


neexistence neexistence Eva Pospíšilová

(SPOILER) Musím přiznat, že mě knížka úplně neuvěřitelně zklamala. Od autorek jsem četla již Pátou minutu a ta mi připadala skvělá, takže jsem doufala, že i toto bude stejná situace. Nebyla.

Postavy mi připadaly dvojrozměrné, nesympatické a důvody pro jejich chování přinejmenším zpochybnitelné. Vytvářet romanci z pomalu znásilnění je velmi zvláštní styl. Mno. Knihu odkládám a již znovu určitě nezvednu.

15.06.2023


Žert Žert Milan Kundera

Jedna z nejnáročnějších knih na vstřebání, na soustředění, jakou jsem kdy měla čest číst. Zároveň však také kniha, u které se vyplatí zůstat. Kundera píše neokoukaně, originálně, rozvinutě a jeho slova ve vás zanechají stopu. Jazyk vám již možná občas může připadat zastaralý, zejména, pokud je vám tak kolem 20, ale nic to nemění na tom, že je brilantně jiný. Nemyslím si, že přečtení budete litovat. K úplnému pochopení by dílu musel člověk věnovat velké množství času, toť názor můj.

20.04.2023 4 z 5


Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Tíživá láska mě po celou dobu čtení opravdu tížila na srdci. Elena Ferrante dodává ve velmi útlé knize hutný náhled do mysli ženy, která přišla o matku.

Děj se odehrává během pouhých pár dní. Podstatnou část tvoří vzpomínky, rozhodně se nedá říct, že bychom sledovali každý hrdinčin nádech. Je to ale rozhodně kniha introspektivní, do hloubky se zabývá zejména právě hrdinkou a vztahem s její matkou.

Hlavní hrdinka je briskní a její vyprávění velmi poutavé. Mám pocit, jakoby skládala mozaiku, která se vám v podstatě pořád zase rozpadá, a vytváří nové, ještě nikdy neviděné obrazy.

Knihu doporučuji všem, kteří hledají introspektivní příběhy, přesvědčivě vylíčenou italskou atmosféru, nekonvenční pohledy na věc a propracované dílo.

10.04.2023 4 z 5