lepe80 lepe80 komentáře u knih

☰ menu

Čtyřicet let krajské politické školy Eduarda Urxe v Ostravě Čtyřicet let krajské politické školy Eduarda Urxe v Ostravě kolektiv autorů

Jedinečný dobový dokument "Straně ku prospěchu".
Nikterak nevybočující zpracováním ani obsahem obdobného typu výročních publikací a almanachů škol.

07.08.2023


Převtělování. Jak byla prokázána existence převtělování Převtělování. Jak byla prokázána existence převtělování Jiří Palka

Řekl bych "pozvání" pro ty, kteří se dosud s něčím podobným, jako jsou příběhy anebo i jen útržky vzpomínek z minulosti nesetkali anebo si je neumí vysvětlit. Je to pouze stručný vstup, takový jasný úvod s několika málo příklady z praxe z minulosti.
Koho nezaujme, ten se nebude zlobit, že četl příliš. Naopak, koho tento nástin zaujme, určitě bude chtít začít pátrat v literatuře opravdu mnohem více ...
Na konci jsou ještě uvedeny odkazy jsou na originální cizojazyčnou literaturu, protože v době vydání ještě nebylo příliš česky psaných překladů s touto tematikou :)

17.04.2020


Český Těšín ve staré fotografii Český Těšín ve staré fotografii Jiří Novák

S nížeuvedeným komentářem zásadněji nesouhlasím. Autor v této publikaci splnil výtečně svůj cíl (podchytit a zobrazit minulost a podobu města v období od 80. let minulého století až do jeho osvobození v roce 1945) - ostatně jak i název napovídá, prioritně jde obrazovou publikaci, nikoliv o popis historie města. Svým obsahem a rozsahem (téměr 150 reprodukcí) je naprosto srovnatelná se soudobými publikacemi (např. Wawreczka), a ani to, že byla vydána velice brzy po 89. roce (dříve cenzura) jí nijak neuškodilo, právě naopak. Je dobře, že spatřila světlo světa, i když ve velmi omezeném nákladu, je takovým průkopníkem, ze které jistě čerpali i další následovníci - badatelé. Autor navíc čerpá kromě archivu rodinného i z archivu tehdejšího Okresního vlastivědného muzea a dále ze soukromých sbírek přátel a dalších lidí a některé fotoreprodukce takto zajistil a zveřejnil jako unikátní (jedinečné). Nostalgická záležitost a krásná připomínka starých časů, zejména pro rodiny místních usedlíků (oni vědí, o co se jedná), a jak autor psal, bude pro dnešní, ale i další českotěšínské generace trvalým svědectvím toho, jak se město rozvíjelo nejen na přelomu století (19./20.), tedy v době, kdy bylo součástí historického města Těšína, ale i po jeho osamostatnění v roce 1920.

29.02.2020 5 z 5


Divná píseň Divná píseň Norbert Frýd

Četl jsem anotaci ke knize ("Děj se odehrává v 19. století, a pojednává o stejném tématu jako Císařovna. Tedy o osudech panovačné a arogantní Charlotty a jejího muže Maxmiliána Habsburského.") a těšil se na ni, jak to Frýd asi napsal, leč bohužel... kniha sice dějově zasazena do starého Rakouska je, leč v době předrevoluční - před rokem 1848 a má v sobě společensko-kritický a antibyrokratický náboj a pojednává tedy o něčem úplně jiném.

24.12.2019 4 z 5


Dejiny umenia Dejiny umenia Karol Thiry

Je to pěkný a stručný souhrn dějin umění, který je zachycen ve vývoji od prvopočátků lidské společnosti až po umění v socialistické společnosti. Dobře je vyvážená textová a obrázková část, ve které je použito mnoho reprodukcí exponátů ze sbírek Slovenského národního muzea v Bratislavě a ze Středoslovenského muzea v Bánske Bystrici. Výborné ukázky možné rozsáhlosti uměleckých možností.

06.08.2019


Malá encyklopédia filmu Malá encyklopédia filmu Michal Blech

všetko pravda, v knihe si tiež cením pripojeného zoznamu filmových festivalov (sú tu všetky ročníky z Benátok, Cannes, Karlových Varov, Locarna, Moskvy a San Sebastianu), prehladu udelených Oscarov i obsáhleho zoznamu (samozrejme tolko výberového) filmových adaptácií známych literárnych predloh - to je naozaj super vec! V tych vyše 3000 stručných heslách a tisícovke fotografií je i dnes vela nielen nostalgie ale i inšpirácie...

06.08.2019 4 z 5


Čekám děťátko Čekám děťátko Barbara Nees-Delaval

není se co divit, že knížka pod "tíhou" novějších vědeckých poznatků, přiblížením používaných lékařských postupů a eventuálních těhotenských a porodních komplikací - které se vůbec nemusejí vyskytnout - může také třeba vyvolat rozporné pocity.

Má být ale rádcem a průvodcem a tuto roli výborně plní jak např. kalendář těhotenství, tak i další poučení o zdravém způsobu života v těhotenství.

Probíhá-li vše v pořádku, můžeme komplikace klidně přeskočit, dítě je zdravé a chystá se na svět... opět velice názorně ukazuje plánování a průběh porodu s pomocí lékaře a dnes i možnou asistencí budoucího otce u porodu. Je tu zázrak života a vždy je třeba myslet pozitivně !

Budoucí péči o novorozené dítě se pak již věnují jiné knížky.

05.08.2019 5 z 5


Atentáty, ktoré mali zmeniť svet Atentáty, ktoré mali zmeniť svet Václav Pavel Borovička

Klasika, která má co říct nejenom přátelům historie. Množství zajímavých kapitol spojuje to, s čím se lidstvo potýká od časů Kaina a Ábela, sledujeme osudy mocných a slavných lidí na které byly spáchány atentáty nejenom z politických důvodů... Výběr témat je poutavý a čtení zajímavé.

23.07.2019 5 z 5


Kriminální příběh Kriminální příběh Vladimír Mináč

Zvláštně napsaný příběh. K deklarované psychologii snad přispívá autor stručností, kterou je třeba rozvinout v pátrání. Hodně využívá formy výslechu - kladané otázky a vyslovené odpovědi. No, i tak to jde.

18.07.2019 3 z 5


Světem pro nic za nic Světem pro nic za nic Edvard Valenta

nejen, že vyšla před rokem 1948, ale věcný obsah knížky vzniknul ještě dříve podle stavu, který reportér zaznamenal když tam doprovázel J. Ant. Baťu v roce 1939, ale jsou to i příběhy z potulek Valenty jako chlapce, jehož trasa vedla z Brna do Spojených států. A to neuměl anglicky. Jistě potěší čtenáře i historické fotografie, např. obchodu značky Baťa na Trinidadu. Je to paráda.

14.07.2019 5 z 5


Pohádky o Ježíškovi Pohádky o Ježíškovi Josef Miklík

v knížce je celkem něco přes 30 příběhů s malým Ježíškem podle katolické věrouky již pro malé čtenáře (tištěno většími písmeny a pěkně ilustrováno). Překrásné vyprávění jaké znaly naše prababičky. Některé příběhy jsou veselejší a radostné, dost jich je skutečně mravoučných (co je dobré, co je špatné - i s motivem potrestání apod.) a jsou tu i příběhy se zázraky a zvláštnostmi (ochrana, uzdravení nemocných, zakletý hoch, zázračný kuchař); samozřejmě dětem se některé líbí více, jiné méně, ale celkový dojem je skutečně dobrý.

12.07.2019 5 z 5


Mladý fotograf Mladý fotograf Ladislav Noel

knížka je sice staršího data, ale pořád poučná a aktuální v tom, že učí (mladé, začínající) zájemce o fotografování především tomu, že i u takové činnosti je třeba přemýšlet! - aby bylo možno udělat pěkné snímky - volba, způsob, rušivé elementy, chyby. Zase naopak příliš technické odborné stránky v knize nehledejte (vyjma např. vyvolávání čb. filmu). Pro fotografické kroužky apod. super příručka.

09.07.2019 5 z 5


Poslední admirál Poslední admirál Jan Čištín

knížku jsem četl před několika lety, ale pamatuji, že byla zajímavá i když některé souvislosti jsem tenkrát ještě neznal - to lákali hlavně námořníci, moře a ponorky.

08.07.2019 4 z 5


Utrpení Páně podle evangelií Utrpení Páně podle evangelií Josef Bohumil Souček

líbilo se mi jak se autor věnoval rozboru a zkoumal jednotlivé na sebe chronologicky navazujícící události kolem Pána Ježíše Krista a snaží se vše důkladně a podrobně vyložit lidským způsobem.

08.07.2019 5 z 5


Staročeská Bible drážďanská a olomoucká: I. Evangelia Staročeská Bible drážďanská a olomoucká: I. Evangelia Bohuslav Havránek

Skvostná záležitost - staré biblické texty přepsané akademiky z rukopisů do tištěné podoby zasluhuje opravdu vysoké uznání. Text je přitom zachován v původní podobě. To byla a měla by být správná a poctivá práce historiků. Dnes jim to však často kazí i mnozí amatéři - rádoby badatelé, kteří nejsou "od řemesla" a přesto publikují. Doplňkem je 8 čb. a 4 bar. reprodukcí z původních rukopisů.

08.07.2019 4 z 5


Abeceda ateisty Abeceda ateisty kolektiv autorů

Už jenom při prolistování v této encyklopedickým způsobem napsané knížce se vždycky najde něco zajímavého, do čeho se pak člověk ponoří. NÁZEV KNÍŽKY je tak hodně zavádějící - a má být kontrastní - asi by byla lepší Abeceda (nejen) pro ateisty. Je to zvláštní, uvědomit si, kolik různých náboženských směrů po světě existovalo (mimo hlavní světová náboženství), jak se ovlivňovaly a vyvíjely - kolik té víry vlastně je? Co jenom znamená? Máme tu úžasné popisy - známe třeba víru na Belize, Papui Nové Guineji, Kajmanských ostrovech? Víme kdo jsou Johanité? Nazaréni? Co je lámaismus? Pochopíme muslimskou věrouku a víru v Alláha? Existuje nesmrtelnost duše? Přijde strašný soud a po něm ráj a peklo?
Velmi silná a jedinečná knížka. Určitě doporučuji a hodnotím na 100%, třebaže ani do této knížky nemohli zkušení vědci, VŠ učitelé, novináři a propagandisté obsáhnout všechno.

08.07.2019 5 z 5


Franz Kafka - výmysly a mystifikace Franz Kafka - výmysly a mystifikace Josef Čermák

velmi lákavé téma, skvělé čtení o tom, jak to dříve také chodívalo. Ne nepodobné schůzkování kolem Haška. Co je taky pěkné, že součástí knížky jsou třeba i skvělé aforismy a úvahy...

08.07.2019 5 z 5


Kráľ Konvalinka z Krovia Kráľ Konvalinka z Krovia Maria Lang

pohodová detektivka, ideální pro oddych - stockholmské vyšetřování se pomaličku rozjíždí - jako Colombo - malými kroky ale jistě.

07.07.2019 5 z 5


Psychohygiena všedného dňa Psychohygiena všedného dňa Ondrej Kondáš

pravdaže některé věci jsou už dnes jinak, co se týká výchovy dětí, jejich zájmů či koníčků atd, no stále je možno v knížce objevit vela zaujímavého a poučného aj pre dnešnú dobu. Je to rádce a pomůcka pro život a myslím, že celkom dobrá.

07.07.2019 5 z 5


Hodvábna šnúra Hodvábna šnúra Volodymyr Malyk

toto období dějin bylo velmi zajímavé. I když je to příběh psaný románovou formou pro mládež, je pěkně napsaný a přináší zajímavé momenty. Dobré čtení - 90%.

04.07.2019 5 z 5