Lemra794 Lemra794 komentáře u knih

☰ menu

Zvrácená pouta Zvrácená pouta Lexi Ryan

Mě se to moc líbilo. Bylo to více propracované než první díl, zábavné a tak akorát napínavé. Četlo se to samo (až na ty překlepy v prostřední části) a neztrácelo to drive. Je pravda, že tam mohlo být víc fantasy a víc vílího světa, jeho složitých komplikovaností a dalších vílých věcí týkajících se třeba nesmrtelnosti. Taky mi malinko chybělo blížší vysvětlení magie i jak ji používají jednotlivé postavy.
Ale naprosto to vyvážila romantická linka, která byla absolutně super. I to, jak nad těmito věcmi hlavní hrdinka přemýšlela v kontextu nových objevů. Celé se to vyvíjelo tím správným tempem a bylo příjemně napínavé, tajemné a mírně neodhanutelné, jak to nakonec dopadne.
Za mě skvělá fantasy romance, ke které se kniha hlásá. Víc teda té romance. Nečekejte strhující fantasy senzaci. Užívejte si to ;).

18.05.2023 4 z 5


Čaroprávnost Čaroprávnost Terry Pratchett

Dávám 4,5 hvězdičky, protože některé Pratchettovky byly o malinko lepší. Ale byly lepší jenom, protože byly akčnější. Na můj vkus se v téhle všechen podstatný děj a vtípky trošku scukly do posledních 50 stránek. Ale to nijak neumenšuje dokonalost Zeměplošského světa, nový pohled na magii, svět čarodějek, lehký popis Neviditelné Univerzity a autorův dokonalý styl psaní. A ty obálky jsou úžasné ;D

29.04.2023 4 z 5


Druhý život Druhý život Astrid Scholte

Mě kniha velmi bavila. Nový svět plný korálů, rybek a soli mě uchvátil stejně jako úvahy kolem života a smrti. Rozhodně stojí za přečtení. Nenechte se odradit nižšími hodnoceními. Jasně, existují i lepší knihy, propracovanější a složitější, ale pro ty, kteří začínají se sci-fi žánrem nebo chtějí trochu oddechovější knihu, doporučuji. Čte se to lehce a skoro samo. Kniha je napínavá a plná akce i nečekaných zvratů, nové i staré architektury a hrozně hezky se to všechno představuje v barvách. Navíc je to "standalone" takže nemusíme čekat na další díly série. Napsat ukončený děj na jednu je těžké, ale myslím, že se to autorce opravdu povedlo.

14.06.2022 4 z 5


Kouzla rodu Thornů Kouzla rodu Thornů Margaret Rogerson

Skvělá kniha. Vtipná, akční, neotřelá, zajímavá. Miluju svět oživlých knih, kde jsou knihovny středobod všeho dění. 4 * dávám jen proto, že prostě na světě existují i lepší knihy, ale to téhle neubírá nic na zajímavosti a čtivosti. Rozhodně bude hrdou součástí mé i jakékoliv jiné knihovny, dopuručuji vám ji ke čtení a jsem si jistá, že se k ní ještě někdy vrátím (hlavně díky milému humoru a stylu psaní).

07.05.2022 4 z 5


Led nebo oheň Led nebo oheň Sara Raasch

Mě se tenhle díl líbil více, než první. Bylo to všechno zamotané a někdy mi přišlo, že se věci vyřešily až příliš snadno, ale jinak krásné pokračování příběhu se spoustou báječných nových postav a měst a krajin, které stojí za to si v hlavě vykreslovat podle toho, jak příběh plyne. Stále si myslím, že je to série vhodná spíš pro vstup do fantasy YA, ale ten vstup začíná být lemován krásnou bránou se zlatými javory a levandulí ;).

29.01.2022 3 z 5


Sníh nebo popel Sníh nebo popel Sara Raasch

Podle mě je kniha nejvhodnější hlavně pro ty, kteří s tímto žánrem (fantasy, YA) teprve začínají a nemají toho tolik přečteného. Pro náročnější čtenáře to moc není, protože je to trochu méně propracované, trochu málo rozebrané a rozložené a možná i malinko uspěchané (záleží, jak rychle čtete ;D).
Nelituji čtení knihy. Pro mě příjemná oddechovka. Jak jsem psala, doporučuji méně náročným či začínajícím čtenářům. Věřím, že kniha dokáže být skvělým úvodem do žánru fantasy YA a čtenáře (či spíš čtenářky) to nakopne do přečtení dalších knih.

29.01.2022 3 z 5


Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

Jak píší na obale, zkrátka: neodolatelný návrat do Země víl. Je to opravdu neodolatelné. Jinak se do snad ani nedá popsat. Hezky objasní všechny malinké nejasnosti a přidá něco báječného navrch. Doporučuji užívat si knihu a postupně pomalu si ji prohlížet a vychutnávat. Budete pak z toho mít větší radost, že s vámi zůstane déle, než když ji přečtete "jedním dechem".

15.01.2022 5 z 5


Paní jezera Paní jezera Andrzej Sapkowski

Prvních pár kapitol bylo nesnesitelných. Proč do takhle hodně zamotaného děje s velikánským množstvím postav zase přidávat nějaké nové? Vůbec celá ta věc s Nimue mi přišla jako hrozné zdržování, když už jsem konečně po 3 knihách, kdy se autor blíží k rozuzlení a zakončení příběhu děsně pomalým tempem s hromadou odboček, chtěla prostě vědět, jak to teda celé dopadne. Po asi 3 kapitolách se to ale zlomilo a kniha opět dostala spád a hlavně začala rozmotávat to spletené klubko příběhů, které postupně vznikalo. Až do konce jsem skoro nedýchala napětím a nedočkavostí (přiznávám, občas jsem trochu přeskakovala odstavce či jejich části). Dobré a stylové zakončení celé (dějové) série.

08.01.2022 4 z 5


Křest ohněm Křest ohněm Andrzej Sapkowski

Podle mě také spíše výplňkový díl, ve kterém se děj příliš neposouvá, zato se přidává spousta nových postav.

27.12.2021 3 z 5


Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Bez rozmýšlení dávám 5 hvězdiček. Líbil se mi první díl a tenhle je jiný, ale také skvělý. A ten závěr ... Celou dobu tak nějak tušíte, kdo je zlý a kdo je hodný, ale co se doopravdy stane (a to nejen na konci, akce a zvraty jsou v knize od začátku do konce), se prostě nedá předvídat ve světě plném Nimba a Smrtek. Úžasné. Promyšlené. Velkolepé.

23.01.2021 5 z 5


Smrtka Smrtka Neal Shusterman

Jednoznačně skvělá kniha. Moc se mi líbí ten nový svět nesmrtelnosti a Nimbu. Celou dobu čtení se to ve mě trochu pralo, jestli je ten svět dobrý, a neustále to navádí k polemikám o jejich světě a naší budoucnosti. A přitom když nechcete, tak nad tím vůbec nemusíte přemýšlet a můžete si jen užívat spletitého a napínavého děje. Moc dopuručuji.

07.12.2020 5 z 5


Čtyři mrtvé královny Čtyři mrtvé královny Astrid Scholte

Skvělá kniha. Skvělý svět. Dovolím si říci, že se mi líbila alespoň na 75 % stejně, jako Skleněný trůn.
Taky jsem ráda, že je příběh uzavřen v jedné knize, i když bych si nádherný svět Quadary chtěla užívat mnohem déle (co nějaká povídková kniha? Nechystá se? ;D).
Doufám, že autorka bude psát i dál (klidně i z jiných světů). Tato kniha má čestné místo v mé knihovně.

28.11.2020 5 z 5


Klan Klan Adrienne Young

Milá kniha. Spíše oddechové čtení (žádné složitosti). TAKÉ DOPORUČUJI NEČÍŠT ANOTACI. Celé vám to zkazí a vyspoiluje. Příběh nádherný, ale trochu rychlý. Chtěla bych si ho užívat déle (proto nakonec jen 3* místo plánovaných čtyř).
Opravdu mi ale hodně vadily pravopisné chyby a překlepy. Někdy chyběla písmenka, jindy byla slova špatně vyskloňovaná a vyčasovaná.

02.09.2020 3 z 5


Protivníci Protivníci Marissa Meyer

Líbilo se mi o trošinku míň než první díl, protože začátek byl hrozně zdlouhavý a vůbec nezačal tam, kde první díl skončil. Naopak závěr knihy (doslova posledních šest kapitol - cca 80 stran) jelo až zbytečně moc rychle. Všechna akce prostě natřískaná jen na ten konec. To je oproti prvnímu dílu, který hezky plynul celou dobu, docela zklamání, ale to jediné. Víc štourů na ni prostě mít nemohu. Furt skvělé čtení a těším se na další díl.

06.08.2020 3 z 5


Krvavé ostří Krvavé ostří Sarah J. Maas

Četla jsem až po dočtení celé série (ano, až po posledním sedmém dílu), protože jsem se bála, že se mi "dodatková povídková kniha" nebude líbit. Musím však naopak říci, že se mi teď spousta věcí, která se řeší v dalších dílech série (od čtvrtého výše), dovyjasnila a o to větší zážitek jsem měla ze čtení této knihy. Byl tam víc ten WOW efekt, když kolečka zapadala do sebe.

13.04.2020 5 z 5


Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Tak kvůli některým až příliš zdlouhavým pasážím a popisům metra a jeho stanic dávám jen čtyři hvězdičky. Jinak skvělá postapo. Od ruského autora moje první kniha, takže mi dělaly ze začátku trochu problém ty ruské názvy a víceslovná jména. Skvělá nečekaná zápletka, u které pořád váhám, čemu věřit ;).

Druhou hvězdičku nakonec bohužel musím strhnout hlavně za překlad (i když je to možná celkově styl psaní, postapo čtu hodně a žeru ho), protože někdy mě to fakt otravovalo a občas věty trochu ztrácely pointu. Hlavně když jsou chyby v koncovkách podstatných jmen a sloves je to hrůza.

P.S.: Rozhodně souhlasím s komentářem melouna97 (taky se mi těžko hodnotilo a přijde mi škoda dát knize tak málo hvězdiček)

18.09.2019 3 z 5


Hon na člověka Hon na člověka Christian Jacq

Líbilo se mi zasazení knihy do Egyptské tématiky. Ze začátku to bylo super: samá akce a zároveň náhled do kultury a božstva starověkého Egypta, ale tak od poloviny knihy děj hodně stagnoval a řešily se pouze státní záležitosti a popisy života a (hlavně) politiky Egypta. Samotný detektivní příběh a osud písaře už byl jen linka na pozadí a ani nedošel zdárného konce ... Byla bych také radši, kdyby v knize byly více rozvedeny texty a šifry vztahující se k vyluštění papyru. Tento motiv mi přišel občas zbytečně málo zmiňován. Jinak zajímavé čtení do vlaku na cestu.

26.05.2019 2 z 5


Prokletá krev Prokletá krev Ange

Na Storkách mě tato kniha opravdu nadchla takže jsem od ní asi čekala něco víc.
Začátek (asi tak do třetiny knihy) mi přišel absolutně nedodělaný. Tolik postav a témat, která byla jen tak lehce nakousnuta a vůbec nerozvinuta ... Navíc mi přišlo, že se tam všechno dělo moc rychle. Pasáže, které měly být psané obsáhle a "pomaleji", aby je čtenář plně pochopil a propojil si získané informace, byly hrozně rychlé a nedodělané a naopak ty, co nebyly důležité se opravdu vlekly.
Nelíbil se mi závěr s Filipem (protože tam ten závěr prostě nebyl. Chybí tam snad celá poslední kapitola :/ ...) a epilog tam byl vyloženě navíc a vůbec mi nepřišlo důležité, aby byl takto rozvleklý.
Je to ale fakt dobrá kniha. Bavilo mě to. Bylo to čtivé a zase něco trochu odlišného od toho, co v tomto žánru už bylo napsáno. Námět mě nadchl, ale myslím si, že je v něm mnohem větší potenciál, než byl využit v knize. Bude další díl??
Jinak i ve Storkách to pochopili a některé z nakousnutých příběhů jsou tam hezky dokončené (čtěte Storki ;)).

27.03.2019 3 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Líbilo by se mi, kdyby si překladatelé taky trochu vyhrály s překladem: slovenské pasáže by mohly být psány slovensky. Bylo by to příjemné ozvláštnění a myslím, že by se to do příběhu hodilo. Když už máme ke slověnštině tak blízko, bylo by fajn toho využít.

01.03.2019 5 z 5


Chladnokrevně Chladnokrevně Robert Bryndza

Po několika slabších (a tak trochu podobných) dílech zase nové pokračování případů Eriky Fosterové mě nadchlo také díky vhledu do života pachetele a retrospektivnosti některých částí.

23.02.2019 5 z 5