ladakach ladakach komentáře u knih

☰ menu

Dvůr křídel a zmaru Dvůr křídel a zmaru Sarah J. Maas

Ani třetí díl této velkolepé ságy nezklamal. Co se autorčina stylu psaní týče - je jedinečný. Prostě a zkrátka musíte číst dál. Líbil se mi konec druhé knihy a návaznost na třetí, bylo to nečekané a zajímavé. Bohužel na to, jak byla tato kniha dlouhá mi přišlo, že konec tohoto dílu nebyl tak velkolepý, jak bych očekávala. Řešilo se mnoho problému a situací, které však nešly až tak do hloubky, a byly tak nějak hned předvídatelně vyřešeny. Čekala bych hlubší zápletku, která nakonec úplně vybouchne. Možná jsem ale až moc náročný čtenář. Nic to ovšem nemění na tom, že jsem knihu zhltla několika doušky. Od posledního dílu si ale dám na chvíli pauzu, musím se psychicky připravit na to, že mě opustí hlavní postava a její linie. Rozhodně tomu ale dám šanci, abych měla sérii a kompletně uzavřenou.

02.03.2024 5 z 5


Dvůr mlhy a hněvu Dvůr mlhy a hněvu Sarah J. Maas

Vždy přicházím s lehkou obavou z pokračování sérií následujících po úspěšné první knize, avšak zde obavy předčily veškerá očekávání. Naprosto brilantně promyšlené navazování na původní linku. Přicházejí nové problémy, které ale nejsou na sílu vytvořeny „aby bylo o čem psát“, ba naopak postupně jsou nám dávkovány a propojovány s původním příběhem.

Autorčino vyjadřování je tak precizní, že nemáme nejmenší potíž s pochopením. Její obraty a slovní vyobrazení jsou vtahující. Stránky před očima letí samy. Je umění, jak autorka dokáže slovy zařídit, aby mě měla přesně tam, kde mě chce mít. V prvním díle to byl právě Tamlin, za kterého bych padla, ale nyní si jen tluču na čelo, protože celé me srdce patří Rhysovi.

Při těchto pohádkových námětech vždy odhaduji, jak se situace vyvrbí a jsem příjemně překvapena, když je to jinak, než si myslím. Zde tomu tak bylo a nemohu nic vytýkat.
Za mě lepší než první díl, a uvidíme, jak si povedou ty následující.

31.01.2024 5 z 5


Šílená posedlost Šílená posedlost Danielle Lori

První díl nastavil poměrně vysokou laťku, a tak jsem byla zvědavá, či to ten druhý dokáže alespoň dorovnat. Zpočátku se mi to hodně táhlo, stále jsem byla tak nějak ponořená do příběhu hrdinů z první knihy, a nedařilo se mi se od nich odpoutat a přát i Gianně nějaký ten románek, jelikož jsem na ni měla z první knihy vlastní názor, ale postupem času jsem se do jejího úhlu pohledu dostala a druhá půlka knihy už se četla sama. Autorka má talent v podrobném líčení atraktivních fiktivních mužů, to se musí nechat.
Chemie mezi hrdiny funguje dokonale a každou scénu s nimi dvěma jako byste viděli na plátně. Vystupují ze stránek a svými reálnými rozhovory, které vedou vás do děje přímo vtáhnou.
Konečně se mi asi více líbil díl první, ačkoliv druhý mu hodně šlape na paty. Avšak čtení tohoto žánru neomrzí asi nikdy...

30.09.2023


Sladká nevědomost Sladká nevědomost Danielle Lori

Za mě opravdu povedená kniha. Líbilo se mi zasazení do mafiánského prostředí, na kterém mě bavilo, že z něho pocházeli oba dva hrdinové. Chemie mezi nimi by se dala krájet. Ačkoliv nejsem velký zastánce paralelních střídání vyprávění a úhlů pohledu, tady mi to vůbec nevadilo, ba naopak jsem se těšila až častější kapitoly Eleny vystřídá mně velice přitažlivý Nico.
Co se týče příběhu, byla jsem s jeho vývojem spokojena. Rychle odsýpal a stránky utíkaly pod prsty. Žádný problém se neřešil příliš dlouho, přesně tak, aby docházelo k rychlejšímu spádu příběhu.
Jediné malilinkaté mínus přidávám za jazyk autorky. Motivy, které se při popisu kontaktu a vztahu mezi Elenou a Nicem objevovaly byly často opakované, stejně jako slovní obraty a fráze. Není to chyba, spíše autorčin styl, avšak někdy mi už to přišlo nepřekvapivé.
Knihu nicméně určitě doporučuju přečíst, například po večerech namísto romantického filmu. Erotika je totiž v textu mnohem intenzivnější a zábavnější.

26.07.2023 4 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Úžasná, skvělá kniha, která pro mě zatím nemá obdoby. Četla jsem dvakrát s několikaletým odstupem a pokaždé jsem byla jako na trní. Strhující příběh zasazen do ideální doby. Drogy, sex a rokenrol. Tři slova, která definují vše, co od této knihy můžete očekávat. Struktura příběhů, jakým je příběh veden - přímo geniální. Postavy buď milujete, nebo nesnesete - nic mezi tím. Neexistují pasáže, které by byly navíc. Atmosféra z příběhu jako by se vás dotýkala. Najednou se ocitáte v 70. letech a prožíváte vše, co čtete. Hudbu, jako byste sami slyšeli znít v uších. Jak říká titulka, jízda od začátku až do konce....

Letos nově podle knižní adaptace natočen i stejnojmenný seriál, který vám nabízí více méně to, co kniha. Atmosféra je splněna na jedničku. Obsazení je více než uspokojivé, avšak... Když čtete knihu, cítíte to, co postavy. Víte, co si myslí, co prožívají a soucítíte s nimi, svým způsobem je chápete tím, že to s nimi prožíváte. To se do filmu převést nedá. Proto jsou některé detaily lehounce pozměněny, aby herci svými gesty vyobrazili to, co se skrývá v napětí mezi řádky výpovědí z knihy. Což příběhu ubírá na své autenticitě. Určitě je to věrné zpracování, avšak to napětí mezi hlavními postavami a jejich sebekontrola uspokojit jejich největší touhy jako by unikala od smyslu vyjadřování v knize. Možná každého názor. Určitě stojí za zhlédnutí, avšak kniha vede na plné čáře.

12.07.2023 5 z 5


Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

"Hype" okolo této knihy mě přesvědčil, abych si ji také přečetla a vytvořila vlastní názor. Po zjištění, že se jedná o retelling Krásky a Zvířete jsem byla lehce zklamaná, jelikož jsem se těšila na ryze nový svět s originálním příběhem. I tak jsem tomu ale dala šanci a nelituji ani za nic! Do fantasy světa, který je skvěle promyšlený a detailně popsaný, jsem byla vtažena již od prvních stránek. Viděla jsem vše tak živě a barevně. Vše dávalo perfektní smysl. Feyre se mi místy protivila pro svou paranoiu, přecitlivělost a hysterii, ale v průběhu jsem jí začínala přicházet na chuť. Pozitivně hodnotím taktéž podrobně popsané drastické scény, ze kterých místy běhal mráz po zádech. Dokonale to naopak vyvažovaly pasáže milostné. Moje prvotní obavy z předvídatelnosti vývoje příběhu byly zbytečné. Samozřejmě člověk tak nějak tuší, jak to celkem dopadne, ale pro mě je mnohem důležitější a zajímavější JAK. Což jsem tady tak úplně odhadnout nedokázala a hltala jsem každou stránku, abych se to dozvěděla - především na konci. Autorka mě svým psaním a vyjadřováním velice příjemně překvapila a rozhodně sahám po pokračování.!

12.07.2023 5 z 5


Mrtvá a živá (Rebeka) Mrtvá a živá (Rebeka) Daphne du Maurier

Tato kniha mě nadchla. Pravdou je, že je opravdu podrobná a zpočátku se hodně táhne, protože se zde objevují dlouhé popisy prostředí a přírody. Kniha by mohla taktéž býti minimálně o čtvrtinu kratší, kdyby neobsahovala imaginární obrazy a scény, které se odehrávají pouze v hlavě hlavní hrdinky, a které poněkud zpomalují spád hlavního děje. Nicméně to všechno svým způsobem přispívá k celistvému dokreslení příběhu až tak, že vám ani nepřijde zvláštní, že neznáte jméno hlavní hrdinky. Kniha je plná kontrastů, což hluboce oceňuji. Bezejmenná, mladá, živá, "neoblíbená" novomanželka šlechtice vnitřně soupeří proti mrtvé, dokonalé, milované se zvučným jménem, které výrazně vyčnívá a zní celým příběhem. Konec byl opravdu propracovaný a lehce otevřený, což nechává čtenáři volný prostor k domyšlení. Avšak jsem si jistá, že všichni víme, kam byl namířen. Tajemný příběh o tom, jak není všechno tak, jak se na první pohled zdá, je nadčasový, souběžně je však zařazen do příhodného místa i doby. MOC doporučuji.

Téma bylo nově zpracováno i filmově (2020) a musím říci, že nikdy jsem neviděla věrnější snímek natočen dle knihy. Samozřejmě, objevují se menší odchylky od předlohy (zejména na konci), avšak to nic nemění na celkovém smyslu a poslání výjimečného příběhu. Film má skvělé obsazení, atmosféru, hudbu, ... Myslím, že i kniha i film může diváka upoutat v různých oblastech. Ať už se jedná o osud postav, hlavní myšlenku románu nebo zkrátka rozlousknutí tajemství, které si celou dobu myslíme, že moc dobře známe.

26.06.2023 4 z 5


Selekce Selekce Kiera Cass

Tahle kniha a celá tato série mě naučila číst a milovat knihy. Poprvé při této neskutečné sérii jsem pocítila, jaké to je přečíst knihu za jeden den. Celou sérii jsem přečetla už třikrát a nikdy mě neomrzí. Stále se při ní směju, brečím a cítím všechny Američiny emoce. Je to young adult pohádka zejm. pro dívky, která je naivní, předvídatelná a v reálném životě neuskutečnitelná, ale není tohle právě to, co každý z nás alespoň na chvíli v tomhle náročném a zmateném světě potřebuje?

26.06.2023 5 z 5