Knihomol_ Knihomol_ komentáře u knih

☰ menu

Každá změna je k horšímu Každá změna je k horšímu Josef Provazník

Po přečtení musím konstatovat, že jsem tam viděl vliv Haška, trošku Hellera a možná i Kafky. Neřval jsem smíchy při čtení každé stránky, ale dialogy hlavní postavy s manželkou a šéfem mě dost pobavily. Každopádně absurdní humor tuzemské provenience je třeba podporovat, takže nakonec hodnotím nadmíru velkoryse - 5 ze 6 možných hvězd.

22.12.2021 4 z 5


Salazar - tichý diktátor Salazar - tichý diktátor Jan Klíma

Kniha mě mile překvapila. Při její koupi jsem se chtěl dozvědět něco víc o poněkud tajemném Salazarovi a jinak jsem od toho příliš neočekával. Autor ale ukázal, že umí nejenom pracovat s fakty, ale že je také umí čtivě předat čtenáři. Nejsem obdivovatel Salazara a autora jsem před tím také neznal, přesto dávám plný počet hvězd. Tato kniha si to zaslouží.

22.12.2021


JUDr. Emil Hácha (1938-1945) JUDr. Emil Hácha (1938-1945) Tomáš Pasák

Knihu jsem přečetl před pár týdny a hodnotím ji určitě kladně. Sice trochu delší čtení, ale to by čtenáře nemělo odradit. Autor si dal na zmapování života našeho třetího prezidenta záležet od jeho dětství až po nešťastný a nedůstojný konec v roce 1945.

Emil Hácha je autorem veskrze pozitivně, ale je dán prostor i konstruktivní kritice. Ocenil jsem srovnání s působením prezidenta Beneše, který se k Háchovi stavěl často až nespravedlivě kriticky, aby po válce čelil fakticky stejným výzvám a postupoval vlastně stejně jako Hácha.

Suma sumárum, kniha hodnotící střízlivě roli prezidenta Háchy tady chyběla. Autor se tohoto úkolu zhostil velmi dobře.

22.12.2021 4 z 5