KajkaRych KajkaRych komentáře u knih

☰ menu

Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Malého prince jsem četla několikrát v životě. Poprvé jsem ho přečetla v 6 letech a tehdy pro mě nebyl nic jiného než úžasná pohádka. Čím jsem ale byla starší, tím více jsem v jednotlivých řádcích viděla symboliku a jako kdyby je psal sám život. Zkrátka kniha, kterou můžu číst každý rok a vždy v ní objevím něco nového. Asi i podle toho, co člověk zrovna sám prožívá. A to mi na ní přijde naprosto geniální. Pokaždé je čtení Malého prince jedinečný zážitek.

30.03.2024 5 z 5


My děti ze stanice ZOO My děti ze stanice ZOO Christiane Vera Felscherinow

Silný příběh, který čtenáře vtáhne hned od prvních stránek. Cením otevřenost a myšlenky Christiany, přímá sonda do života závislých. Od nenápadných začátků, občasných uvolnění až po běžnou denní rutinu a posedlost. Člověk ten její příběh prožívá společně s ní, všechny hořkosti, útrapy, náročné rodinné prostředí... Zkrátka od A do Z.

20.03.2024 5 z 5


O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Každej jsme nějakej... Silný příběh, krátký, ale o to intenzivnější. Některé pasáže mě vyloženě dojaly a vzbudily ve mně maličkato úzkost, jiné lítostivost až smutek. Rozhodně čtivé.

06.03.2024 5 z 5


Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Zuzanin dech jsem četla doslova jedním dechem. Moc se mi líbilo, jak byl celý příběh zasazený do historického kontextu a všeho dění za 2. světové války. Autorka to navíc neustále připomíná, kde na časové ose jsme a co přesně se v naší zemi děje. Rovněž mě bavilo její vykreslení války vs. lásky, krásného vs. zlého, velkých smutných situací vs. mnoho radostných drobností. Naprosto vyvážené a strhující. Kniha mě bavila do poslední stránky, do poslední tečky. A to hned od začátku. Nebylo potřeba se prokousávat mnoha stránkami, než nadešel ten kýžený děj. Zkrátka od začátku do konce obrovská čtivá vlna. Navíc mě téma holocaustu, války a historických souvislostí baví a už dlouho jsem nečetla něco tak dechberoucího.

Krátké a stručné věty a celková formální úprava knihy je jedinečná. Přesně tím podtrhává situaci, kdy vás děj vtahuje a vtahuje, na chvíli se zvolní a zase je plný silných momentů. Ostrost jednoduchých vět, ale i dokreslení celého prostředí v delších a složitějších souvětích. Přesně tak, abyste si celý děj mohli vychutnávat, zvedal ve vás emoce a touhu číst dál a ještě další a další a další kapitolu...

Konec knihy je překvapivý, ale myslím si, že dosti reálný i do dnešní doby, bestiální, bolestivý, smutný... Někteří by mohli možná i tvrdit, že takový konec jakoby tam vůbec nepatřil. Osobně si myslím, že právě to je ten kontrast začátku a konce knihy, krutosti války, jaká "láska" může být, a bezstarostného dětství vs. až nebezpečné dospělosti i síly někoho, kdo unikl smrti v koncentráku.

Vřele doporučuju, 5 hvězdiček je mááááálo!

06.01.2024 5 z 5


Jana Eyrová Jana Eyrová Charlotte Brontë

Romantika, ale neuvěřitelně čtivá!

21.12.2023 5 z 5


Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše John Gray

Knihu jsem četla před delším časem a vlastně mi moc dala - lépe pochopit muže, ale taky i sama sebe, proč se co děje, akce/reakce. Na druhou stranu jsem občas měla pocit, že bych jako žena měla kolem chlapa chodit po špičkách, pochlebovat mu neustále :DD. Tak doufám, že tuhle knihu si přečetl i nějaký chlap a posnažil se pochopit nás ženy, i když chápu - může to být někdy těžké a o to větší respekt :D. Nicméně každej point z knihy chápu, jen jsem se občas zasekla, ale s mnohými věcmi vlastně souzním a pomohlo mi to pochopit spoustu věcí. Občas se ke knize vrátím, když něco řeším, občas mi pomůže se pak na některé situace dívat z více úhlů pohledu :))

19.12.2023 3 z 5


Básně sebrané Básně sebrané J. H. Krchovský (p)

Bestiální něha, Chci ještě chvíli, Mé lebky stín, Zamilovaný dement aj... Nihilismus, romantika, bolest duše a života samého. Verše jak z partesu, přímé, jasné... Někdy dvojsmyslné, drzé, sprosté i prosté, drsné, dechberoucí i žalostné. Otevřu výjimečně, někdy se hodí. Chvílemi, i když básně adresuje autor jaksi sám sobě, o sobě, ze sebe a svým pocitům, mám pocit, že mi zrovna rozumí.

19.12.2023 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Kniha měla opět silný příběh, děsivé... Nicméně byla taková ucajdaná a nedařilo se mi pořádně se začíst.

15.12.2023 2 z 5


Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Četla jsem od nevidím do nevidím. Naprosto skvělá kniha, rodinná traumata, tajemství a tajuplná šumavská příroda. Je to dost deep a dark příběh, občas jsem si říkala, že to je strašný, co se tý holce dělo... Ale musím uznat, že autorka se do toho slušně ponořila, dostala se postavám pod kůži a celý děj mě naprosto pohltil. Tuhle knihu si přečtu určitě ještě jednou.

15.12.2023 5 z 5


Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Atmoška pohraničí super. Postavy - místy bych si dovedla představit, že by se jim dalo dostat ještě víc pod kůži, svádí to. Historie a rodinný pletky, dost dobrej příběh.

15.12.2023 5 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Moje nejoblíbenější a jedna z nejlepších knih, které vůbec kdy byly napsány. A taky jediná kniha, u které jsem bulela jak želva. To asi mluví za vše, škoda, že můžu dát max 5 hvězdiček :D.

15.12.2023 5 z 5


Sněhulák Sněhulák Jo Nesbø

Kniha naprosto skvělá, zklamal mě až film. Vše geniálně popsané, severská atmosféra jak z partesu. Pohrabání se v třinácté komnatě HH hezky dokreslovalo drsný zimní děj knihy.

15.12.2023 5 z 5


Hana Hana Alena Mornštajnová

Výborná kniha, první, kterou jsem od Mornštajnové četla. Skvěle napsané, čtivé tak, že jsem se nenadála a už jsem byla na konci knihy :D.

15.12.2023 5 z 5


Němci Němci Jakuba Katalpa (p)

Naprosto skvělá kniha. Četla jsem pomalu jedním dechem. Silný příběh, nádherně dokreslená atmosféra, více úhlů pohledu na danou dobu - zachyceno pocitově, kontrast. Mělo to všechno a těším se na další knížku od této autorky :).

15.12.2023 5 z 5