jvan2 jvan2 komentáře u knih

☰ menu

Když už člověk jednou je.... Když už člověk jednou je.... Jan Werich

Stojí za opakovaná přečtení. U Wericha člověk vždy objeví něco nového. Ke knize se proto opakovaně vracím.

10.06.2015 4 z 5


Vampýr z Koňského trhu Vampýr z Koňského trhu Jan Bauer

Zábavná detektivka s prvky hororu. Sympaťák Protiva to má těžké, ale nakonec vše... - ne, nesmíme prozradit konec. Zajímavé, ale myslím, že ve středověké Praze bych žít nechtěl. Bylo to asi ještě nebezpečnější než dnes...

10.06.2015 5 z 5


Oneskorené reportáže Oneskorené reportáže Ladislav Mňačko

Četl jsem před mnoha lety ještě jako "trezorovou" knihu. Soudruzi asi nebyli moc rádi. I dnes v těch vyprávěních najdeme mnoho aktuálního. Za nepřekonatelnou považuji hlášku: "Lopata je nejlepší politika"

10.06.2015 5 z 5


Hledání Čtyřokého Hledání Čtyřokého Ladislav Miček

Poutavé a propracované čtení. Pěkný popis Prahy v době 30leté války. Zajímavou vychytávkou je přehled postav na záložce a slovníček s vysvětlením dobových pojmů. Pokud záložku ztratíte, najdete přehled postav ještě jednou na začátku knihy. Co mě zarazilo, není tam vlastně žádná kladná postava. Každá má nějaké to „mínus“. V životě to tak ale je… Detektivů je vlastně několik a řešení vyplyne skutečně překvapivé. Krátké kapitoly, děj ve dvou liniích. Vyžaduje to určité soustředění a IQ, ale výsledek stojí za to. Doporučuji k přečtení. Škoda, že vyprávění není o něco delší.

10.06.2015 5 z 5