jure_rak jure_rak komentáře u knih

☰ menu

Algebra štěstí Algebra štěstí Scott Galloway

S manželkou pro takový druh knih nebo přednášek máme vlastní pojem "džusování". Knihy o osobnostním rozvoji k tomu inklinuji nejvíce.

Mám něco odžito, takže souhlasím s tím, že za mlada se má makat a že nejpodstatnější je najít si do života dobrého partnera. To jsou dvě hlavní myšlenky. Třetí v závěsu: postarejte se o rodiče. Ok.

Napsal bych to taky, akorát by to nikoho nezajímalo a už vůbec by to nevydaly New York Times :-)

Kniha mne stála i s poštovným přes čtyři stovky, to mne hněte. Myšlenky v poslední třetině se opakují, měl jsem co dělat to dočíst.

Tak myslím, že v antikvariátu za pade jako čtení na léto dobrý.

19.02.2024 1 z 5


Mussolini –⁠ syn XX. století Mussolini –⁠ syn XX. století Antonio Scurati

Kniha je výborná, pokud jde o představení nástupu fašismu k moci. Myslím, že českého čtenáře překvapí míra násilí, resp. v podstatě skrytá občanská válka, která v Itálii probíhala. Přesně to, co o 14 let později začalo naplno ve Španělsku. Českého čtenáře to překvapí podle mne hlavně proto, že Mussoliniho pochod se vždycky v dějepise odbyl dvěma řádky ve stylu "nástup fašismu k moci po pochodu černých košil na Řím".
Babička (nar. 1914) mi často říkala, když jsem odsuzoval "komanče", že její otec, kdyby neumřel na tuberkulózu, určitě by se stal komunistou, takové měla vzpomínky na 30. léta na venkově a to žili na Hané, ale jako chuďasi. Když jsem knihu od Scuratiho četl, vzpomněl jsem si na ni, protože mi došlo, jak snadno se někdo mohl stát fašistou.
Nejhorší na tom je ten pocit být uprostřed mlýnského kamene. Násilí a šílenosti tlačené socialisty zblbnutými ruskou revolucí a na druhé straně násilí a šílenosti fašistů.
Jako humanista nemá člověk šanci přežít, leda se úplně schovat v ulitě nebo útect. Na to je i dobrý film - Než skončí válka - o španělském spisovateli Migueli de Uamonovi, kterého si chtějí španělští fašisté přivlastnit, ale stejně tak by se s ním rádi chlubili i levičáci, protože byl proti monarchii.
A on by "jen" chtěl, aby se lidi nezabíjeli.
Pokud jde české provedení, hrůza, strašně mi vadí formát, kniha se skoro nedá číst v technickém slova smyslu, pořád klouže z rukou, e-kniha není, vazba je zkrátka na efekt, aby si to někdo vystavil, ale ne na čtení, nevím proč nezmenšili písmo a formát, klidně i paperback.

10.08.2023 4 z 5


Gott: Československý příběh Gott: Československý příběh Pavel Klusák

Jedna věc je projít všechny dostupné dokumenty - text, audio, video, druhá věc je udělat smysluplnou syntézu a posadit vše do kontextu. Za mne opravdu velmi kvalitní práce, která Gotta bere bez apriorního stavění na piedestal.
Jsem ročník '79, takže znám Gotta hlavně z toho slabšího z 2. pol. 80. let, pak jsem si proposlouchal starší věci a líbil se mi, ale nakonec se člověk nemohl zbavit dojmu, že Gott je tak pitomý narcis - kolikrát jsem ho slyšel v rozhovorech: "Ale publikum má hlavní slovo ..." a "Lidem se to líbí ...".
No, jo. Podobně jsou na tom někteří sportovci, když hlásají "sport a politika se nemíchá".
Pro takové lidi je těžké si přiznat, že věc, které věnují často celý život, není tak podstatná, jako jiné věci - např. svoboda.

14.07.2023 5 z 5


Marina Marina Carlos Ruiz Zafón

Tato kniha mne dostala. Vůbec jsem nevěděl do čeho jdu, ležela v poličce několik roků (!), čekal jsem jednu z mnoha detektivek, kterou nebudu schopen za měsíc převyprávět, ale opak byl pravdou. U této knížky jsem manželce poctivě vyprávěl, jak se děj posunul, tak mne to pohltilo.

25.11.2022 5 z 5


Matematika pro ekonomy 1 Matematika pro ekonomy 1 Jindřich Klůfa

Co říci, je to učebnice matematiky, ale ten prolog opravdu stojí za to číst, perfektní úvaha nad historií matematiky s bohatým odkazy a poznámkami. To by se mohlo vydat i samostatně.

08.03.2020


Španělština pro samouky Španělština pro samouky Libuše Prokopová

Původní edice "samouků", ze které se dalo opravdu naučit. Nové verze odstrašují každého obludným rozsahem, tady to pěkně odsýpá.

03.03.2020 5 z 5


Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích Řízení rizik ve firmách a jiných organizacích Karel Rais

Tak přesně tak vypadá dnes vědecká práce. Naprostá slátanina. Připomíná mi to starý vtip o klasickém a moderním jazzu. V klasickém jazzu hrají hráči, jako by neměli o existenci posluchačů ponětí, v moderním, jako by neměli ponětí jeden o druhém. Tak i autoři píší, jako by o sobě nevěděli, a rovněž jako by nečekali, že někdo bude knihu číst. Stylisticky naprosto nevyvážené, typografie pláče v koutku. Nemohu se ubránit dojmu, že šlo jen o kvapné "copy and paste" cvičení.

03.03.2020 1 z 5


Stíhací eskadra JG 27 Stíhací eskadra JG 27 Werner Girbig

Opravdu skvělé, historie stíhací eskadry a do značné míry i příběh stíhacího esa Hanse-Joachima Marseille.

03.03.2020 5 z 5


Stíhací esa Luftwaffe Stíhací esa Luftwaffe Svatopluk Matyáš

Své času naprostá bomba. Po době, kdy "druhá strana" byla zcela tabu, konečně přišly zajímavé knihy o wehrmachtu, luftwaffe atd. Dnes už je zdrojů k dispozici spousta, ale na počátku 90. let to nemělo chybu.

03.03.2020 5 z 5


Diferenciální počet pro začátečníky Diferenciální počet pro začátečníky Karel Havlíček

Tak díky této knize jsem zvládl zkoušky z matematiky na vysoké škole. Žádné těžké a složité definice, jen pokud je to nezbytné. Pokud můžu doporučit, projděte nejbližší antikvariát a pokud ji objevíte, neváhejte.

03.03.2020 5 z 5


Černá labuť Černá labuť Nassim Nicholas Taleb

Perfektní kniha. Co by abslovent ekonomické fakulty a člověk pracující v korporátních strukturách, nemůžu, než se pod Talebovi názory a myšlenky podepsat. Přiznávám, že s úžasem čtu některé níže uvedené - až nenávistné - komentáře.

03.03.2020 5 z 5