Jochy3 Jochy3 komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

Harry Potter a kouzelnický svět je zpět!
Kniha již před tím, než se dostala do knihkupectví způsobila velký poprask a skoro všichni očekávali návrat příběhu chlapce, který přežil. A to se také stalo - návratů možná nakonec bylo, až moc.
Každý, který byl světem Harryho Pottera jakkoliv dotknut, jistě očekával tuto knihu s velkým nadšením. Rychle vznikla otázka, jak další díl, i když jako přepsaný divadelní scénář, rozdá karty.
Nutno říci, že opětovný pocit z kouzelnického prostředí, je v knize tím nejpříjemnějším z celé četby a díky tomu si u mne vysloužila čtyři hvězdy. Známá místa, osoby, čáry a kouzla. Kniha se čte velmi dobře a je opravdu krátká. Možná zbytečně, se autoři pokusili do příběhu nasázet co nejvíce informací. Všeho moc škodí.
Celý děj je vlastně postavený na formě flashbacku, který prožívá syn Harryho a Draca Malfoye díky obraceči času. Tím pádem se nám pouze opakuje to, co již známe a přibývá velmi málo nového. Tedy - třicet procent čteme o Harryho aktuálním životě a trablích se synem, čtyřicet procent trávíme opakováním starého děje se stejnými postavami, no a konečně v posledních třiceti procentech dostáváme nový příběh.
Byl jsem zklamán z osoby Harryho, jehož postava mě nudila. Naopak Ron a mladý Scorpius byli jednoznačně nejzábavnější a knihu pozvedli.
Pochopil jsem však, že tato kniha nemá za účel rozvíjet novou éru kouzelnického světa a otevřít mu tak nové možnosti, ale jen nám oznámit, jak si naši hrdinové po letech žijí, a že zlo, které znovu a rychle přišlo, bylo ještě rychleji zahnáno. Nyní je kapitola Harry Potter docela jistě uzavřena. Dle mého názoru by si však zasloužila důstojnější, klidnější a propracovanější rozloučení.

24.10.2016 4 z 5


Příliš hlučná samota Příliš hlučná samota Bohumil Hrabal

Přečteno s přestávkami za jediný večer.
Tato kniha obsahuje přesně to, co dělá Bohumila Hrabala tak silným a velkým spisovatelem. Jeho pohled na svět bez příkras, někdy až smutně tvrdá realita, kterou dokáže přesto popsat s literární grácií a precizností.
Vykreslení pocitů s jeho neskutečným talentem popisu a přirovnání.
Kniha mě naprosto vtáhla, a i přes cinkání pivního skla a hlasité konverzace hostů mé oblíbené hospůdky, ostatně právě na tomto místě je asi nejlepší Hrabalova díla číst, jsem se odtrhl od okolního světa a několikrát jsem musel čtení přerušit ke vstřebání síly autorových slov a zážitků.
Závěr knihy je fascinující. Kniha s opravdu velkým a tučným K, která i přes pochmurný děj patří mezi nejlepší, jaké jsem kdy v životě přečetl. To jistě dokazuje, jakým byl pan Hrabal spisovatelem. Díky za to!

24.10.2016 5 z 5


Nevyšlapanou cestou Nevyšlapanou cestou M. Scott Peck

Velmi silná kniha.
První, kterou jsem od amerického psychoterapeuta Morgana Scotta Pecka, měl možnost přečíst.
Je velmi těžké se do této knihy začíst, opravdu nad ní plně přemýšlet a vnímat myšlenky, které se nám autor snaží předat. Ale myslím, že to k tématům duchovního růstu, lásky a náboženství patří.
První dvě kapitoly - tedy Kázeň a Láska, jsou naprosto fascinující. Člověk vnímá velmi střízlivý a nezaujatý pohled člověka se zkušenostmi, které interpeluje i přímo z vlastní praxe s jeho pacienty. Informace jsou jednoduché, lehce se vstřebávají. Popsání cesty k duchovnímu růstu je skvělá. Zároveň definice lásky, je až jednoduše úsměvná, přes to však dosti pravdivá.
Tyto kapitoly ve mě vyvolaly pocit, že se kniha Nevyšlapanou cestou, dostane v mém pomyslném žebříčku hodně vysoko.
Bohužel ve třetí kapitole jsem ztrácel nit a v poslední, kde se autor zabývá otázkami náboženství a evoluce, jsem ztrácel celkové zaujetí. I přes světlejší chvilky a některé velmi zajímavé myšlenky, opadla euforie a já nyní hodnotím knihu jako velmi dobrou.
I když působí mé hodnocení padesát na padesát, kniha mi hodně dala a pomohla pochopit některé, pro někoho velmi složité věci.
Proto dávám čtyři hvězdy - doporučuji knihu všem, kteří se chtějí posunout ve svém duchovním růstu (určitě alespoň první dvě kapitoly), a s odstupem času si rád přečtu myšlenky obsáhlé v pokračování - Dále nevyšlapanou cestou.

24.10.2016 4 z 5


Playground Playground Lars Kepler

Zastávka do čínského přístavního města, kde nefunguje nic, kromě vlastních pěstí a výcviku, před dalším pokračováním příběhu s Joonem Linnou - The Rabbit Hunter.
Koupi této knihy jsem ani vteřinu nezvažoval i když někdo namítal, že jde o jiný svět, než jsme u švédské dvojice zvyklí.
Playground dokazuje, jak moc jsou manželé Keplerovi políbeni literárním talentem. I přes naprosto odlišnou tématiku, zůstal autorův neotřelý styl. Kvalitně vystavěný a velmi čtivý příběh, který má svoji dynamiku a stupňuje ve čtenáři zájem o rozuzlení. Skvěle vykreslené přístavní město. Obdivuji především odvahu popsat pro někoho těžce představitelné místo mezi nebem a zemí.
Přes tyto výrazně pozitivní vlastnosti knihy, jsem nebyl úplně zapojen do celkového příběhu. Těžko říct, čím to - možná absencí vztahu k hlavní hrdince, či chybějící silné postavě, která by dělala příběh zajímavějším, pestřejším. Nějak jsem i tušil, jak celý děj dopadne a to už v druhé polovině knihy. Chyběl mi překvapující moment či nějaké ohromující zjištění, které je v dílech Keplerů vždy zaneseno.
Kniha i tak dosahuje silného nadprůměru a já se budu těšit, kam se tato dvojice rozhodne zabrousit příště.
ČTYŘI HVĚZDY.

24.10.2016 4 z 5


Stalker Stalker Lars Kepler

Ano, další povedené dílko od Keplerů.
Kniha určitě převyšuje průměr a dotýká se pomyslného pětihvězdičkového ratingu.
Jenže - autoři nasadili laťku Písečným mužem hodně vysoko a jelikož se jedná o pokračování příběhu okolo Joona Linny, srovnání se nevyhne.
Kniha byla celkově čtivá, velmi dobře a chytře napsaná, neměla hluchá místa. To jsou plusy, které jsou u Keplerů absolutně v očekávání a opět to potvrdili.
Bohužel, seděla mi více tvář předchozí knížky, která byla až mírně hororová. To je osobní věc. Stalker jede v podobném nádechu, ale jedná se přece jenom o detektivku, která opět s rozuzlením a velkým překvapením na konci, příjemně zaskočí.
Ano - přečteno na jeden zátah, opět vyhovující krátké kapitoly a nebýt až trošku přehnaného závěru, bodoval bych jistými pěti hvězdami. Když se však zamyslím, nad srovnáním knihy s minulým skvostem, ukazatel mezi čtyřmi až pěti hvězdami mi pulsuje.
Nakonec se přesto přikloním k číslu vyššímu. Kniha si to zaslouží. Kepler opět ukázal svoji genialitu a potvrdil, že právem patří ke špičce moderní severské literatury.

24.10.2016 5 z 5


Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Kniha Písečný muž mne zaujala především svým přebalem a anotací. Musím říci, že jsem předešlé tituly od Keplerů nečetl a šel jsem trošku do neznáma.
Knížka zaujala výborně vystavěným příběhem, krátkými kapitolami, které jsou u tohoto autora typické a silným poutem k hlavnímu hrdinovi.
Situace a celý děj jsem si dokázal výborně představit, vytvořit si obrazy měst, domů a postav, díky skvělému popisu autorů.
Jelikož mám rád knihy i filmy, kde do konce nevíte, jak to vlastně dopadne, byl jsem z děje nadšen.
Několikrát jsem měl z postavy Jurka a celkově jeho chování husí kůži a při finále, kdy vám vše autoři nadělí ve velkém a odhalí vám, jak to ve skutečnosti celé je, hltáte knížku ještě silněji.
Vřele doporučuji! PĚT HVĚZD.

23.10.2016 5 z 5