jiri3948 jiri3948 komentáře u knih

☰ menu

Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Životice: Obraz (po)zapomenuté tragédie Karin Lednická

Tahle knížka se těžko hodnotí počtem hvězd. Vnímám ji jako dokument o Životicích, "vylepšený" příběhem, který mi umožnil si popisovanou situaci lépe představit. To že jsou popisované události strašné (a tím pádem působivé) netřeba dodávat. Četbu jsem průběžně doplňoval hledáním obecnějších faktů na Wiki. Ač k místu nemám osobní vztah, rád bych se tam jel někdy podívat.

Popsaná situace mi v mnohém připomíná Lidice. Nezdá se o nic méně významná. Jen se jí vzhledem k okolnostem nedostalo zdaleka takové světové publicity.

No a ještě jeden (pozitivní) fakt jsem si uvědomil: v jak klidné a bezpečné době žiji. COVIDu, válce na Ukrajině a inflaci navzdory...

28.09.2022


Pantáta Bezoušek Pantáta Bezoušek Karel Václav Rais

Knihu jsem četl už dvakrát a koukal se i na filmové zpracování s Jar. Vojtou. Ta "konfrontace" venkovského pantáty a jeho pražského syna s rodinou se mi líbí. Je to psáno laskavě, pantáta je prostý, leč moudrý. Všichni v té velké Praze ho nakonec mají rádi. Jeho neustálá činorodost a pracovitost je až úsměvná. To, že si vyjde za brány Prahy, aby si na poli mohl zaruchat je toho důkazem. Tato část mě zaručeně pobaví :)

01.05.2022 5 z 5