Jarda72 Jarda72 komentáře u knih

☰ menu

Prach Prach Hugh Howey

Tak toto byla velmi hezká série. Celé to je napsané velmi čtivou formou s postupným rozplétáním a napínáním čtenáře do poslední chvíle. Mnohdy se mi už zrak rozostřil a prostě jsem musel daný úsek dočíst. Teď jsem zvědavý jak se povedl seriál, na který časem mrknu.

04.04.2024 5 z 5


Zlo v Sethanonu Zlo v Sethanonu Raymond E. Feist

Tuto sérii jsem četl někdy v roce 2015-2016, poslední díl až letos. Na začátku knihy jsem měl trochu problém se do toho znovu dostat, ale pak se začalo vše vyjasňovat a já opět do knihy zmizel. Děj měl poměrně spád a bylo zde minimum míst, kde bych se trochu nudil. Dějové linky moc nepřeskakují, takže jsem měl dokonce i šanci udržet pozornost. Celé zakončení série bylo grandiózní až mě bylo líto, že už vše končí a musím se s hrdiny příběhu rozloučit. Autor knihy dokáže čtenáře vtáhnout do děje, jakoby tam člověk byl, to velmi oceňuji.

06.02.2024 5 z 5


Pařížská hrozba Pařížská hrozba Robert Ludlum

Mnoho let jsem nečetl knihy od tohoto autora, takže už nemohu srovnávat předchozí díly této série. Začátek se slibně rozjížděl, pak se to trochu zastavilo. Naopak konec knihy byl parádní, byl jsem napnutý až do konce jak vše dopadne. Ta hlavní myšlenka molekulárního počítače je zajímavá, uvidíme co přinese budoucnost.

23.01.2024 3 z 5


Hvězdy nám nepřály Hvězdy nám nepřály John Green

Moje první kniha od tohoto autora. Měl jsem ji pár let odloženu a teď přišel její čas. Je to krásné, vtipné, ale i smutné, takže vlastně jako sám život. Autor velmi citlivě přistupuje k tak vážnému tématu této nemoci. Je to napsané velmi čtivou formou s detaily, které žádné srdce nemohou nechat chladné. Velmi se mi líbilo jak je popisován vztah dítě-rodič a obráceně. Po celou dobu jsem byl nadšen, jak si dokáží oba hlavní hrdinové užívat život, bez ohledu na okolnosti.

12.01.2024 5 z 5


Na hranicích Nadace Na hranicích Nadace Isaac Asimov

Tak mě překvapivě tento díl zatím bavil nejvíce. Vrátil jsem se k Nadaci po pár letech a evidentně mě ta pauza prospěla.

08.01.2024 4 z 5


Myslet srdcem: Psychedelická cesta Latinskou Amerikou Myslet srdcem: Psychedelická cesta Latinskou Amerikou Jitka Juliet Navrátilová

Někdy na jaře jsem viděl Duši K s touto autorkou. Následně mě moje žena koupila knihu v létě k narozeninám. Začal jsem ji číst 11.12. a symbolicky jsem ji dočetl na Štědrý den. Příběh je úžasný, psaný poutavou formou a mnohdy jsem se od toho nedokázal odtrhnout. Velmi mě bavilo propojení cestopisu a vlastní cesta seberozvoje autorky. Dovedu si představit, číst tuto knihu několikrát a vždy si tam najít to "své".

02.01.2024 5 z 5


Velké hledání Velké hledání Robert Jordan (p)

Tak tohle už byla parádní jízda, knihu jsem přečetl zhruba za měsíc, protože mě to stále znovu a znovu vtahovalo do děje. Líbilo se mi to a těším se zase někdy na další pokračování.

11.12.2023 4 z 5


Kalibánova válka Kalibánova válka James S. A. Corey

Druhý díl se velmi slibně rozjíždí. Mnohdy se mi stávalo, že jsem musel pokračovat dál a dál s velkou zvědavostí, jak daná scéna v knize dopadne. Jako celek mě to zatím baví a těším se na další díly.

16.11.2023 4 z 5


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Po dlouhé době jsem si užíval knížku, od které se nedalo odtrhnout. Příběh se velmi slibně rozjíždí a jsem velmi zvědav na další díly. Mám takový plán, že to nejdříve vše přečtu a pak mrknu na seriál.

14.07.2023 5 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Zakoupil jsem jako audioknihu v akční nabídce a po pár měsících poslechl. Byl jsem nadšen velmi jemným prolínáním života farářky a běžného života. Ač nejsem věřící člověk, tak jsem si kázání od Martiny pouštěl několikrát a zažíval mnoho "aha" momentů. Namluvení Terezou Kostkovou bylo pro mě příjemné a nerušivé.

28.03.2023 4 z 5


Gejša Gejša Arthur Golden

Párkrát jsem viděl film, ale kniha to je úplně jiná káva. Bavilo mě to od začátku až do moc krásného konce. Až mě bylo líto, že příběh končí. Přišlo mi, že ty staré časy v Japonsku byly v mnohém lepší. Těším se až se jednou ke knize vrátím a tentokrát ji zkusím v audio verzi.

28.03.2023 5 z 5


Biologie víry Biologie víry Bruce H. Lipton

První polovina knihy byla pro mě velmi náročná, pak už jsem si trochu zvykl. Za to druhá půlka už je mnohem lepší. Je tam mnoho praktických rad jak určité věci změnit. Jako celek se mi to nakonec docela i líbilo, ale čtení je to opravdu náročné.

01.02.2023 4 z 5


Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Pozvolný začátek s náročnějším popisem všech detailů se velmi pomalu rozjíždí do zajímavého příběhu. Od druhé poloviny knihy se to už vše čte výrazně lépe. Závěr byl už hodně zajímavý a občas nešlo přestat číst, člověk byl zvědavý jak to dopadne. Časem si přečtu další díl.

22.11.2022 4 z 5


Led pod kůží Led pod kůží Vilma Kadlečková

Po prvním dílu jsem byl zvědavý co bude dál. Příběh se dále rozvíjí a myslím, že v dalších dílech to už bude mnohem zajímavější. Na co si asi nezvyknu, to jsou ty přehláskované jména, ale to je můj boj :-) Občas tam jsou nudné úseky, ale o to větší je pak překvapení, když děj najednou dostane rychlý spád. Takže někdy jsem to četl po půl hodinách a někdy se stalo, že po 1.5 hodině nešla kniha odložit.

13.07.2022 4 z 5


Himálajští tygři Himálajští tygři Fritz Rudolph

Tuto knihu jsem objevil ve filmu: Jak vytrhnout velrybě stoličku, kde Tomáš Holý se zaujetím poslouchá předčítání v rádiu. Dopadl jsem úplně stejně. Nemohl jsem se mnohdy od čtení odtrhnout a s napětím očekával jak vše dopadne. Kniha je skvěle napsána a nejvíce jsem ocenil pohled z té druhé strany od sherpů. Myslím, že pokud by se tato kniha načetla jakou audioverze, tak to bude parádní pecka.

20.06.2022 5 z 5


Nové jaro Nové jaro Robert Jordan (p)

Začal jsem číst první knihu série a o tomto úvodu jsem se dozvěděl asi po týdnu. Tak jsem čtení přerušil a vrátil se na úvod. Je to trochu rozvláčné a místy až zbytečně popisující do nejmenších detailů. Vzal jsem to jako nutnost před čtením celé série, ale místy mě to moc nebavilo. Vy výsledku jako celek to není až tak špatné, ale tento úvod mohl mít polovinu rozsahu a stačilo by to. Každopádně na další díly série se těším.

13.06.2022 3 z 5


Spad Spad František Kotleta (p)

Už dlouho se mi nestalo, abych přečetl knihu během dvou dnů. Je to moje druhé seznámení s Františkem Kotletou a jsem nadšen. V minulosti jsem četl knihy od Jiřího Kulhánka a tak mám velkou radost, že tady máme spisovatele velmi podobného stylu. Těším se na další knihy tohoto autora. Kniha jako taková má parádní spád. Velmi se mi líbilo střídání akce a poklidných pasáží, kde si člověk mohl na chvilku vydechnout. Ta predikce psaná kurzívou je až temně pravdivá vzhledem k dnešní době...

28.05.2022 5 z 5


Wim Hof – Ledový muž Wim Hof – Ledový muž Wim Hof

Díky této knize již pravidelně plavu v zimní řece. Je to napsáno velmi čtivě a těším se až jí budu číst znovu. Až se naučím i dýchání, bude to dokonalé.

14.01.2022 4 z 5


Skrytá škola: Návrat pokojného bojovníka Skrytá škola: Návrat pokojného bojovníka Dan Millman

Dana Millmana mám jako jednoho z nejoblíbenějších spisovatelů. I tato kniha hlubokými vhledy opět nezklamala. Jako bonus to je i velmi čtivé.

07.12.2020 5 z 5


Silo Silo Hugh Howey

Dlouho jsem nečetl knihu, která by mě takto vtáhla do děje. Příběh se mi moc líbil, ani na chvilku mě styl psaní nenechal vydechnout. Neustálé zvraty a napětí mě ohromně bavili. Těším se na další pokračování.

29.09.2020 5 z 5