iva4418 iva4418 komentáře u knih

☰ menu

Frišta Frišta Petra Procházková

Frišta je opravdu výjimečná kniha, zajímavá, protože nám otevírá dveře do jiné kultury, jímavá, protože ukazuje silné lidské vztahy a co je nepřekvapivější místy i VELMI VTIPNÁ. Smála jsme se nahlas věcem, které vlastně k smíchu nejsou, ale Petra je dokázala podat s nadsázkou a humorem, že jsem se prostě musela chechtat nahlas. Myslela jsem, že pohled do nitra muslimské rodiny tuto kulturu přiblíží mému srdci, ale nestalo se. Muslimský přístup k ženám nechápu a i v této knize mi připadalo, že život jen komplikuje.

04.09.2023 5 z 5


Atlas odlehlých ostrovů Atlas odlehlých ostrovů Judith Schalansky

Překvapilo mě, že existuje někdo, komu se kniha nelíbí. Ale jak nad tím uvažuji, dává to logiku. Kniha není pro milovníky faktů, kteří potřebují vyčerpávající informace. Je pro milovníky romantiky, tajemna a zvláštních příběhů. Často je příběh ostrova jen jeden jeho okamžik, jeden den nebo zajímavost. Příběhy jsou krásně napsané a dýchá z nich atmosféra ostrova. Někde je to chlad a pustina, jinde teplo a energie obyvatel, zoufalství nebo naděje. Mě kniha naprosto uchvátila. Jedinou vadou je malé písmo nevýrazné barvy. Knihu jsme četli při svíčkách a byl to problém.

19.11.2021 5 z 5


Poslední noc na Klikaté řece Poslední noc na Klikaté řece John Irving

Nádherná kniha, pro někoho možná pervezní, pro mě je to život. Irving nic neskrývá a předkládá trochu bizarní, ale nádherné a při troše shovívavosti i uvěřitelné příběhy nad, kterými můžete dlouho přemýšlet.
Proč tam nemám ty hvězdičky???? Dávám ***** 5

11.07.2016


Sen noci svatojánské Sen noci svatojánské Arne Dahl (p)

Detektivky skoro nečtu, mám ráda hlubší psychologické profily postav a to v detektivkách nebývá, nebylo to ani v této, přesto mě bavila. Překvapilo mě, kolikrát jsem se zasmála, je to dost vtipná detektivka. Více příběhů a hodně hrdinů s cizokrajnými jmény, kteří se mi zpočátku hodně a ke konci méně, ale stále pletli, trochu ztěžuje orientaci v ději. Detektivka je zajímavá, nenudí a je se i nad čím se zamyslet.

11.07.2016