Houba243 Houba243 komentáře u knih

☰ menu

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Jako mnoho lidí se neubráním srovnání s autorovým Metrem. Metro je úžasné, depresivní, neuvěřitelně dobře vykreslené a promyšlené, ale neskutečné. Díky tomu se k Metru dá přistupovat snáze než k Budoucnosti, která se čte hůře a pomaleji, ale ve finále je (alespoň pro mě) vykreslená budoucnost reálnější - stagnující společnost.

Kniha se může jevit pomalejší, plná popisů, filozofování a, pro někoho, plná nelogičností. Nicméně vize totalitní rovnostářské budoucnosti je, velice podobná Orwellovým knihám – 1984 a Farma zvířat – rozvedená do modernější podoby využívajíc odkazů na množství soudobých společenských problémů.

Nejdříve jsem s knihou chtěl skončit v polovině a ani nehodnotit. Pak jsem se četl dál, spíše mechanicky, protože nerad nechávám knihy nedočteny - vyplatilo se. Konec knihy je dobře napsaný, odsýpá, ale hlavně dává dohromady všechny zdánlivě nesouvisející a opisné pasáže.

-------SPOILER-------
Hrdina sám je rozporuplná postava, ale tím svým zdánlivě nelogickým a chaotickým jednáním zapadá přesně tam kam bylo zamýšleno. Na místo člověka, který byl vytvořen systémem pro systém, ale při představení alternativních myšlenek začíná o systému přemýšlet. Obraz toho jak se jeho vlastní přesvědčení, motivace a vztah ke společnosti se mění, je zde do podle mě dobře vykresleno (a možná více popsáno jak u Arťoma v Metro 2035).
Samotná mrtvolně ztuhnutá a nevyvíjející se společnost planá zdánlivě živých, ale v jádru už mrtvých lidí působí, jako ne tak vzdálená možnost konce a působí jako skvělá kulisa pro hlavního hrdinu.
--------------------------

K závěrečnému zhodnocení si stejně jako knižní Evropa půjčím za vzor antiku a to již Platónovu myšlenku, která z knihy vyznívá jako nezbytná smysl a rozvoj lidstva - "Memento mori"

Za mě 4* (kdyby to šlo 4,5*); budoucnost, které se určitě nedožiji (a ani nechci), ale v jádru není až tak nereálná.

17.01.2019 4 z 5