Hanzs Hanzs komentáře u knih

☰ menu

Noční hlídka Noční hlídka Terry Pratchett

Původně jsem si říkal, že nebudu psát komentáře k Zeměploše dřív, než celý cyklus dočtu. Jenže dnes jsem dočetl Noční hlídku a musím to prostě porušit.
TOHLE je největší z knih cyklu, nejpropracovanější linie, postavy na dřeň (nebo ještě dál), pozadí "současného" Ankh-Morporku vytažené na světlo tak ostré, že si veliká A'Tuin musí zakrývat zrak chobotem pátého elefanta.
Všechno tu sedí, všechno tu krásně řetězí pointy a nakonec I ten nejmenší detail (odklepnutý popel doutníku) zapadne přesně tam, kam má.
První příběhy s Mrakoplašem jsou krásné, Elánius nebo Smrť jsou machři, ale Noční hlídka přesně podle obrázku na přebalu funguje jako dokonale namazaný stroj. "Stroj funguje, kolečka se točí."
11 hvězdiček z 10!

06.03.2024 5 z 5


Podoben mraku život plyne... Podoben mraku život plyne... Šótecu

Potřeboval jsem uniknout z beletrie, z fantasy, z ponurého února. Sáhnul jsem po japonské poezii, která mi během covidové distanční výuky pomáhala uklízet myšlenky mezi květy sakur, tahy štětce a křídla jeřábů.
Díla středověkého autora pro mne byla zajímavým exkurzem, v zásobě mám spíš moderní (rozumějme po 18. století) autory. Z textů mne potěšily jarní a letní 'verše' a pak jedna z milostných.
---
Kde horský potok spěchá
ve víru
list se potopil.
Snad na hladinu znovu vyplave
za pár chvil.

23.02.2024 4 z 5


Mezi kořeny Mezi kořeny Kateřina Audová

Novinka od Kazdy se vyskytla pod stromečkem a byla to příjemná jednohubka.
Autorčina kniha popisuje půdu od A do Z, přičemž se věnuje skoro všemu důležitému. Houby, mikrofauna, vztahy, vznik, zahrádka...je v tom fakt všechno pro člověka, který chce o půdě vědět něco víc.
A jako bonus, kvůli kterému stojí za to hlavně (pro mě) knihu otevřít, jsou tu přesně sedící ilustrace v barvách půdy. Odpovídají tomu, o čem je text na té které stránce, jsou hezké, milé a barevně člověku prohlubují "půdní zážitek".
Knihu doporučuji všem jako skvělý jarně-podzimní doplněk k přemýšlení o přírodě, případně zahrádce. No anebo ji lze uchopit jako další díl Wohlebenovy série o stromech (ať už pro dospělé či pro děti).

29.12.2023 4 z 5


Proč žáci nemají rádi školu? Proč žáci nemají rádi školu? Daniel T. Willingham

Sáhnul jsem po novince z Edulabu, neb jeden z recenzentů se o ní pěkně zmínil (i v recenzi) a pak jsem na ni narazil i v jednom podcastu.
Willingham napsal mnoho článků a z hlediska kognice určitě patří mezi výrazné popularizátory ve světě. Český překlad jsem přečetl ve třech etapách, pokaždé jsem o jednotlivých kapitolách, jednotlivých tvrzeních nebo článcích (na něž autor odkazuje a v závěru je vždy jejich seznam) potřeboval přemýšlet, vstřebat je.
Celou publikací se táhne kognitivní rozměr vzdělávacího procesu, chybí přesahy do afektivní a konativní části celého procesu, ale ty si najdu jinde. :)
Knihu doporučují nejen pedagogické veřejnosti, nýbrž i zvídavým rodičům a těm, kteří pracují s dětmi a chtěli by je třeba dále rozvíjet. Před lety jsem narazil na podobně zajímavou publikaci (https://www.databazeknih.cz/knihy/povidejte-si-s-detmi-velke-myslenky-329672), jen trochu jinak psanou a myšlenou, jen cíle jsou dosti podobné.
Učitelé, čtěte!

02.12.2023 4 z 5


Geostorky Geostorky Petr Brož

Petr Brož (aka Chmee2) si večery na twitteru krátil tak dlouho historkami z geověd, až jsme ho jednou v komentářích dokopali k tomu, že je všechny vydal.
No dobře, úplně takhle to nebylo, ale myslím si, že jsme všichni rádi za papírové vydání. :)
Přiznám se ovšem bez mučení, že některé si dobře pamatuji z vláken, jen tahle knižní podoba je příjemnější pro čtení a další zpracování (vrabci už si žijí ve výuce, teď můžu jednodušeji zpracovat další kousky).
Proč Geostorky číst? Autor to sice píše hned v úvodu, ale nemůžu si odpustit vlastní variantu: Geostorky pomáhají pochopit princip akce a reakce v našem světě. Totiž že sice máme každý možnost udělat téměř cokoliv, ale že i ta malinkatá a zdánlivě nedůležitá činnost každého člověka může mít dalekosáhlé následky. A že někdy tuhle roli sehraje i sama Příroda/Země.
Proč Geostorky nečíst? Leda byste neuměli číst. Čtivě a poměrně jednoduše sepsané a nesmírně zajímavé okamžiky zeměvědné (brr, to je slovo) stránky Země jsou "must know" pro každého alespoň trochu zapáleného člověka na téhle planetě.
TOP příběhy/vlákna/geostorky: Jen holčičí řeči!, Život na senzitivních jílech (dohledal jsem si to video a - WOW!), Muž, který přežil konec světa a Důl je díra v zemi (extrabody za DJC).
Mimo všechny kategorie je pak Horečka tančících koček. To je tak silný příběh, že jsem si ho tehdy na twitteru i tady v papírové podobě musel rozdělit. Uf.

29.09.2023 5 z 5


Selský baroko Selský baroko Jiří Hájíček

Se zvědavostí jsem sáhl po "novince" v knihovničce. Hájíčkova trilogie mne v době vydání úplně minula, ale teď zapadla tam, kam měla.
Místo, osoby i osa příběhu jsou v pořádku, spolu hrají tak, jak bych si to představoval. Během čtení poslední třetiny jsem - s ohledem na stránkový rozsah - trnul strachy nad rychlým závěrem nebo nějakým nechtěným zvratem, ten ale naštěstí nenastal. Postavy si v textu čtenář musí trochu zažít, rozhodně jich tu vystupuje..no, skoro celá vesnice, navíc v několika generacích, ale to není na škodu.
Co bych ovšem po prvním díle trilogie vytknul, jsou: hloubka osob (třeba R.Z. a někteří sedláci by si prostě zasloužili mnohem, mnohem víc), rozsah (to možná po dokončení trilogie upravím) a hloubka děje (asi bych si dovedl poradit i s širším a hlubším záběrem - naskakuje mi srovnání s K. Tučkovou a aktuální Bílou Vodou).

25.07.2023 3 z 5


Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi Klima je příležitost: Opravdová řešení pro naši budoucnost na Zemi Petr Daniš

Petr Daniš ve své nejnovější publikaci popisuje klimatickou změnu snad ze všech (ne)možných pohledů. Celá kniha je členěna do přehledných, obsahově rozumných a čtivě psaných kapitol, které by čtenáře, jenž se zajímá o téma klimatu (ale také udržitelné dopravy, energie budoucnosti, zelené politiky), měly přesvědčit k proaktivnímu přístupu.
Osobně kvituji zejména závěrečné kapitoly s osobním vhledem a radami, jak s klimatickou změnou pracovat. Tuto knihu by si měl přečíst každý, kdo o klimatu přemýšlí, plánuje rodinu, chce bydlet na této planetě...a pomoci autorovi splnit jeho závazek s počtem distribuovaných kusů. :)

21.06.2023 5 z 5