hamstergraf hamstergraf komentáře u knih

☰ menu

Poruchy autistického spektra Poruchy autistického spektra Lucia Pastieriková

Pro mne jako laika srozumitelně napsáno, strukturovaně vysvětleno. Doporučuji.

29.10.2017 5 z 5


Než jsem tě poznala Než jsem tě poznala Jojo Moyes

Knihu jsem začal číst s mírnými rozpaky, také proto, že autorku vůbec neznám. Můj dojem z knihy je ale veskrze pozitivní. Mimo příběhu samotného mě zaujalo i vylíčení mezilidských vztahů.

07.07.2017 4 z 5


Obraz krajiny Obraz krajiny Václav Cílek

Krásné povídání o středních Čechách. Komplexní pohled na krajinu, který lze v mnohém aplikovat i na jiná území. Doporučuji.

05.07.2017 5 z 5


Veveřácká Kronika Veveřácká Kronika Kateřina Mojžíšová-Soukupová

Krásné povídání o veverkách. Připojuji se k poděkování autorce za vše, co pro ty krásné tvory dělá! Doporučuji všem milovníkům zvířat a přírody.

22.06.2017


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Absolutně dokonalý suchý humor a sci-fi současně! Dá se číst i opakovaně a vždy dodá člověku chuť do života. Ale i přes humor lze najít prvky k zamyšlení nad lidskou společností a jejím chováním... Doporučuji.

25.05.2017 5 z 5


Odlišné dítě Odlišné dítě František Koukolík

Pro laika srozumitelně popsané příčiny "odlišnosti" některých dětí, důsledků pro jejich další život. Dnes budou zřejmě k dispozici další poznatky z oblasti dětské psychologie a neuropsychologie.

24.05.2017 5 z 5


Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

Před chvílí jsem dočetl a trochu nevidím na klávesnici - ten hořko sladký konec člověka prostě dostane... Velmi pěkně napsaná kniha, snad ještě líp, než první díl. Spousta poučení o psích kamarádech i o lidech. Vřele doporučuji každému, milovníkům psů zvlášť.

20.05.2017 5 z 5


Divná Jadie Divná Jadie Torey L. Hayden (p)

Tak tuhle knihu jsem četl jako třetí od T. Hayden. Kamarádka, která mi slíbila půjčit něco od T. Hayden, se na mě vykašlala, a já jsem narychlo sehnal právě Divnou Jadii. Přečetl jsem ji na jeden zátah, doslova. Autorka velmi čtivě líčí neuvěřitelné a šokující zážitky malého děvčete. Člověk se nemůže od knihy odtrhnout, protože chce vědět, že všechno dobře dopadlo. Také jsou velmi dobře popsány autorčiny pocity, když na jedné straně cítí povinnost právě zjištěné skutečnosti o možném zneužití dívky hlásit policii, ale na druhé straně ví, že vše může být jinak... Prostě pochybnosti. To, jak si T. Hayden získala a pak udržela důvěru malé Jadie, je neuvěřitelně krásné. A asi jen díky tomu se pro tu dívku otevřela cesta k normálnímu životu.
T. Hayden je obdivuhodná žena. Kniha se mi, přes všechny hrůzy v ní popsané, líbila a všem ji doporučuji.

06.05.2017 5 z 5


Psí poslání Psí poslání W. Bruce Cameron

Pohledem psů krásně napsané životní příběhu psů i lidí. Střídá se smutek s radostí i napětím. Velmi emotivní závěr. Všem milovníkům psů vřele doporučuji.

04.05.2017 4 z 5


Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Spratek: Příběh dítěte, které nikdo nemiloval Torey L. Hayden (p)

Knihu Spratek jsem četl jako druhou od T. Hayden. Autorka opět velmi čtivě vypráví o otřesném dětství Sheily a dalších dětí. Na rozdíl od Sebranky jsem tuto knihu nedokázal přečíst jedním dechem. Ne, že by byla špatně napsaná. Ale pro hrůznost některých popisovaných událostí jsem prostě musel na chvíli přestat číst.
I když se místy zdá, že autorka dělá zkratkovité závěry, je kniha dobře napsaná a člověk má místy pocit, jakoby v té škole byl sám přítomen... Bohužel mimo Sheily jsou osudy ostatních postav popsány jen povrchně, což je, myslím, škoda.
Kniha mi jako laikovi v oboru spec. ped. dala hodně, a zřejmě je přínosná i pro lidi z oboru.
T. Hayden se stává mou oblíbenou spisovatelkou.

01.05.2017 4 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur C. Clarke (p)

Četl jsem před mnoha a mnoha lety, a tehdy mi kniha přišla zdlouhavá, rozvláčná. Ale zkusím znovu, bude to zajímavé srovnání.

27.04.2017


Jezevčík Jezevčík Lenka Fairaislová

Pro pejskaře, ale hlavně pro milovníky jezevčíků!

27.04.2017 4 z 5


Sebranka Sebranka Torey L. Hayden (p)

Zcela mimo svou profesi se již déle snažím proniknout do problematiky handicapovaných lidí, autistických dětí a podobně. Nedařilo se. Teprve nedávno jsem poznal dobrou vílu, která mě ukázala cestu. Také tím, že mě navedla na Torey Hayden a její dílo. Zatím jsem přečetl jen Sebranku. Ale jedním dechem, jinak to ani nešlo. Obraz soukromého života spisovatelky, zacházení se zraněným autistou v nemocnici, lpění na školních osnovách, to jsou jen některé detaily, které se mi vryly nesmazatelně do paměti... A naproti tomu obraz toho, čeho lze dosáhnout trpělivostí a citlivým přístupem. Ale i průnik do současnosti, když si člověk uvědomí, jak málo se pro "zvláštní" děti a pro handicapované lidi vůbec dělá. Že nebýt dobrovolníků, kteří jim pomáhají, byl by jejich život o hodně horší.
Děkuji T. Hayden za její knihu, budu pokračovat četbou dalších.
Děkuji kamarádce E., že mně tuto autorku ukázala a vůbec, že mě přivedla na tuto cestu, i když dál už musím jít, bohužel, sám.

26.04.2017 5 z 5


Bertík Bertík Miroslava Moučková

Pro pejskaře a milovníky jezevčíků zvlášť velmi příjemné čtení.

26.04.2017 4 z 5


Krajiny vnitřní a vnější Krajiny vnitřní a vnější Václav Cílek

Pohled pana Cílka na přírodu, svět, lidi, způsob jakým dává věci do souvislostí, to mě velmi zajímá a je mi to blízké. Jeho knihy mám velmi rád.

26.04.2017 5 z 5


Makom: kniha míst Makom: kniha míst Václav Cílek

Pohled pana Cílka na přírodu, svět, lidi, způsob jakým dává věci do souvislostí, to mě velmi zajímá a je mi to blízké. Jeho knihy mám velmi rád.

26.04.2017 5 z 5


Saturnin Saturnin Zdeněk Jirotka

Četl jsem mnohokrát. Tento druh humoru miluju. Kniha mi již několikrát pomohla v těžkých chvílích...

26.04.2017 5 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Moje oblíbená kniha, kterou jsem četl již několikrát, poprvé v roce 1972...

26.04.2017 5 z 5