giselka giselka komentáře u knih

☰ menu

Goldstein píše dceři Goldstein píše dceři Irena Dousková

Nevím, do jaké míry jde o biografii , ale psychologický profil otce přes jeho dopisy byl podán výborně: někdo tak sebestředný, patetický a politováníhodný, zároveň dojemný a člověk s ním musí cítit a mít ho i rád. Balancování mezi otcovskou láskou a erotickým zabarvením tohoto citu mi přišlo pravděpodobné (i zajímavé v jeho otevřenosti): otec neměl možnost navázat na otcovský vztah, dceru poznal až v její dospělosti a do jeho profilu nezdrženlivosti a hraniční psychiky nebo hystrionské akcentace jeho osobnosti , dle mého , dobře zapadla. Kniha dává prostor také k úvahám, jak moc se na stavbě otcovy osobnosti a jeho fatálního nepochopení otcovské role, nezodpovědnosti k ženám i dětem, promítla tragédie holocaustu, ztráta všech blízkých v dětství. Dceřin ambivalentní vztah dobře tušíme z otcových reakcí,ačkoliv dceřiny dopisy nám zůstávají neznámé. Jednu hvězdičku ubírám za to, že v posledních dopisech se již víceméně opakuje, co bylo řečeno předtím.

07.06.2013 4 z 5


Pitná kúra Pitná kúra John Irving

Pořád slušný průměr, ale oproti jiným autorovým knihám to bylo zklamání. Možná v tom hrála roli nesympatičnost (amorálnost bez sebereflexe) hlavního hrdiny.

05.06.2013 3 z 5


Dokud tě nenajdu Dokud tě nenajdu John Irving

Tak nízké hodnocení si knížka nezaslouží, hlavně oproti jiných Irvingovým knihám. Ohromná knížka. Nejen čtivá , z atraktivního prostředí, ale mnohovrstevnatá, řeší to, co v jiných autorových knihách nebylo: např. jedno za vše - přestože se téma sex. zneužití již dříve párkrát objevilo v autorových knihách, nově reflektuje dopady sexuálního zneužití nedospělého chlapce v několika podobách , jak jednoznačných (zneužití dospělou mnohonásobnou delikventkou), tak v těžko rozpoznatelných situacích (vlastně konsensuální zkušenost s jen o málo staršími děvčaty, z nichž ani mnohé si nebyly vědomy, co vlastně činí . Druhá půlka knihy uvádí na pravou míru tu první, ukazuje, jak jsou dětské vzpomínky zavádějící. a přináší příběh jako tu temnější , reálnější verzi.

05.06.2013 5 z 5


Rok vdovou Rok vdovou John Irving

Typický Irvin: smrt, láska, hraničící se zneužitím, sexuální výstřednosti, složité rodinné vztahy, osudovost, svět amsterdamských protitutek a univerzitní prostředí ,vražda atd. ...vše zážitek...ale bonus navíc: nevím, kdo mu z ženských radill, ale imitace ženského pohledu, se kterým je příběh sledován či skoro vyprávěn, mi přišel jako jeden z nejzdařilejších, co jsem četla.

05.06.2013 5 z 5