ginze ginze komentáře u knih

☰ menu

Strach Strach Jozef Karika

Teda, pane Karika, vy jste mi zase dal...
V předvánočním shonu jsem se rozhodla si udělat radost a zrak mi v knihupectví padl právě na tuto knihu. Před nějakou dobou jsem četla Trhlinu, která mě naprosto rozsekala, takže jsem neváhala a už jsem si Strach nesla vesele domů. Byl velice inteligentní nápad tuto knihu dočíst o půl třetí ráno, protože teď si bez rozsvícení světel v celém domě nedojdu ani na záchod :) A musím se přiznat, že psaním tohoto komentáře se vlastně snažím uklidnit sama sebe :D. V životě jsem četla několik hororů, více či méně slavných, ale žádné ve mně nedokázaly vyvolat nějak extra velký strach...zato u tohoto autora to začíná být sázka na jistotu, a já jsem při čtení velmi vděčná, že nežiju někde na horách, protože to už bych asi opravdu nedala. Myslím, že na té děsivosti se podílí více prvků. Určitě to bude blízkostí - přece jen je to příběh, který se odehrává vcelku nedaleko, není to někde na neurčitém místě v Americe, ale na Slovensku. Dalším důležitým prvkem je právě to neznámo, které obestírá celý příběh - ačkoliv se v průběhu knihy dozvíme celkem dost informací, stejně nakonec nevíme nic, a právě toto neznámo je samo o sobě dost děsivé. Za mě tedy opět plný počet a těším se, až si od tohoto autora přečtu něco dalšího.

23.12.2019 5 z 5


Běsa Běsa Dita Táborská

Z této knihy mám dost rozporuplné pocity. Líbilo se mi, že ačkoliv v knize hrají velkou roli drogy, autorka o nich nepsala až tak dopodrobna, jak to často bývá. Naopak se hluboce zabývala vlivem drog na mezilidské vztahy. Také se mi líbilo, že příběh byl psán tak syrově - to mu dodávalo na autentičnosti.
Co mi naopak vadilo, bylo rozdělení příběhu na části. Občas jsem se v tom ztrácela, chvíli trvalo než jsem zjistila, v jakém roce se ten kousek příběhu odehrává atd. Také jsem měla v některých chvílích pocit, jakoby příběh vázl a byl zbytečně zdlouhavý.

27.12.2018 3 z 5


Trhlina Trhlina Jozef Karika

Jedním slovem mazec. Knihu jsem měla přečtenou za necelé dva dny. Šíleně mě děsila, ale právě díky tomu jsem se od ní nemohla ani na chvilku odtrhnout. Nebylo zapotřebí žádných duchů, rozřezaných mrtvol atd. a přesto ve mně kniha zanechala tak hluboké pocity, jako snad žádná hororovka. Jak bylo řečeno v jedné části knihy - někdy člověka dokáže vyděsit i úplně normální věc :-) Panu spisovateli všechna čest, příběh vás vtáhne do děje a jen tak nepustí.

09.11.2018 5 z 5