foreverbooked foreverbooked komentáře u knih

☰ menu

Dům roztříštěných snů Dům roztříštěných snů Irena Moravcová

(SPOILER) Ke knize mě přivedlo prostředí, ve kterém se příběh odehrává a autorka opravdu nezklamala. Kniha na vás dýchá poválečnou atmosférou 20.let Československa a hezky ukazuje tehdejší společnost. Nevadil mi ani trošku delší začátek, kniha se čte skoro sama a obdivuji, jak autorka postupně ukáže čtenáři různé díly skládačky, které pak přesně zapadnou na konci do sebe.
Co mi na knize trošku vadilo, jsou chybějící pravidla a detailnější popsání toho fantastického světa. (Osobně by se mi líbilo asi víc, kdyby autorka pracovala ve větší míře s slovanskými mýtickými postavami, když už nám byl představen Běs a naopak pak vynechala paralelní svět.)

18.07.2022 3 z 5


Sympatizant Sympatizant Viet Thanh Nguyen

Kniha, do které je ze začátku poněkud těžší se začíst, ale po pár prvních stránkách na čtenáře čeká dojemný příběh o složité vietnamské historii. Moc se mi líbí styl, jakým je kniha napsaná a přeložena do češtiny. Při čtení máte pocit, že každé slovo je na svém místě. Nic nechybí ani nepřebývá.

Autor v knize nepoužívá mnoho jmen, ani jméno hlavní postavy se nedozvíme. Tím pro mě vytvořil dojem, že tento příběh není jen příběhem jednoho člověka, ale celé země, komunity a že hlavní postavou může být vlastně kdokoliv.

04.11.2021 5 z 5


Štěstí ve stínech Štěstí ve stínech Lynn Flewelling

Fantasy kniha pro ne-fanoušky fantasy. Nejsem příznivcem klasických fantasy tropů, jako jsou elfové, kouzelníci, draci atd. Přesto, i když se postupně v knize tyto náměty objevovaly, už jsem se nedokázala odtrhnout a četla jsem dál a dál, až mám přečtené všechny příběhy Nočních běžců. Možná je to tím, že místo klasické fantasy je kniha více detektivním příběhem. Možná je to okouzlujícími osobnostmi Seregila a Aleca, anebo prostě tím, že autorka vytvořila takový svět, od kterého se nelze jen tak lehce odpoutat.

04.11.2021 5 z 5


Poutník před branami moudrosti Poutník před branami moudrosti John Boyne

(SPOILER) Kniha je krásným průvodcem dějinami lidstva, při kterém nás autor zavede do nejrůznějších zemí světa. Po skoro každé kapitole mi bylo líto, že se s danou kulturou už tak brzy musím rozloučit a nemůžu v dané zemi pobýt o trošku déle.
Přesto mi v knize chybělo něco víc! Nějaká důraznější tečka na závěr nebo "to něco" co by mi vyrazilo dech. Konfrontace, ke které značnou část knihy směřovalo, se udála několik kapitol před epilogem a tak konci knihy trošku scházel náboj, energie, kterou měla kniha v prvních dvou třetinách.

04.11.2021 4 z 5