Elegones Online Elegones komentáře u knih

☰ menu

World of Warcraft: Mág World of Warcraft: Mág Richard A. Knaak

Mág je poslední knihou ze série (Rytíř Smrti, Šaman). Bohužel ani tato kniha mě nijak nenadchla, příběh je krátký a velmi jednoduchý až nudný. Vůbec se nedivím že se tato série nedočkala dalších dílů. Děj se odehrává v Dalaranu během herní expanze Wrath of the Lich King.

13.03.2024 2 z 5


Život bez chronické bolesti: Jak vystoupit z jejího začarovaného kruhu Život bez chronické bolesti: Jak vystoupit z jejího začarovaného kruhu Alan Gordon

Miluji tuto knížku!

Mé chronické problémy začaly před několika lety, doktoři nepomohli, zkoušel jsem a vymýšlel všechno co se dalo.. nic nezabralo. Postupně jsem ale začal chápat že mé problémy jsou mnohem komplikovanějšího původu než jsem si ze začátku vůbec myslel.

Tato kniha je o neuroplastické bolesti - bolesti která vzniká tak že váš mozek nesprávně interpretuje signály z vašeho těla, výsledkem je že vaše tělo je v pořádku ale bolest přetrvává. Sám autor má s tímto typem bolesti bohaté zkušenosti jak s pacienty tak i sám se sebou. Kniha poskytuje návod jak může každý změnit svůj přístup k životu tak aby se bolesti navždy zbavil. V knize je popsáno i jednoduché cvičení - somatické stopování - díky kterému je možné se pomocí mindfulness postupně bolesti zbavit. Kniha je doplňována mnoha příběhy pacientů ze života a je tu i spoustu humoru. Opravdu skvělá kniha, která změní to jak uvažujete o svém těle.

20.02.2024 5 z 5


Mort (limitovaná sběratelská edice) Mort (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Čtu celou sérii od začátku a tahle kniha mě zatím bavila nejméně.

Příběh o tom že Smrť si chce dát pauzu od své práce, a tak si najde náhradu – chlapce Morta. Kniha má skvělý rozjezd, avšak velmi brzy Mort nesplní svoji povinnost a vytvoří problém. Tento problém se pak řeší až do konce knihy a bohužel tento děj není až tak zajímavý, chybí tam emoce ve vztazích postav a je to strašně předvídatelné. Celé to pak končí deus ex machina momentem a urychleným koncem. Tuto knihu pro mě zachraňuje hlavně Pratchettovský humor. Nápad dobrý, ale příběh celkově slabota.

29.12.2023 3 z 5


Čaroprávnost (limitovaná sběratelská edice) Čaroprávnost (limitovaná sběratelská edice) Terry Pratchett

Čaroprávnost byla pro mě pocitově o třídu lepší a příběhově smysluplnější než předchozí dvě knížky. Jednoduchý a příjemný příběh o mladé dívce která touží po tom být mágem. Samozřejmě tu nechybí humor typický pro celou sérii. Ke konci to trochu ztrácelo na kouzlu a závěr působil poněkud uspěchaně. Jinak ale nemám moc co vytknout.

22.10.2023 4 z 5


Illidan Illidan William King

Nelíbilo se mi to a knihu bych nedoporučil.

Možná si ještě někdo vzpomene že Illidan původně umřel na konci Warcraftu 3. Když ale Blizzard vydal první expanzi k WoW s názvem The Burning Crusade (TBC) tak se tam Illidan objevil jako hlavní záporák a zemřel zde již podruhé. Nicméně TBC neměl téměř žádný reálný příběh a tak velmi rychle začali fanoušci volat po návratu oblíbeného hrdiny. A toto přání se nám nakonec vyplnilo a Illidan se stal hlavní tváří expanze Legion. Tato kniha je v podstatě předehra k expanzi Legion a vypráví příběh o tom co Illidan přesně dělal během éry TBC.

Autor se tady snaží držet základů z příběhů Warcraft 3 i TBC a na to nabalit novou dějovou linku kterou jsme předtím "jakože" nemohli vidět. Tady ale nastává problém kdy je chování postav podřízeno lince příběhu ze hry a nový vložený příběh tu prostě často nefunguje a nedává smysl, všechny postavy ve výsledku působí dost hloupě a celé to drží pohromadě jenom text knihy.

Bavil mě nostalgický návrat do lokací Outlandu, ale to je tak vše. Za mě je tohle jedna z těch slabších Warcraft knih a doporučuji si raději přečíst shrnutí děje někde online.

22.08.2023 2 z 5


Barva kouzel Barva kouzel Terry Pratchett

Příběh jsem již znal díky skvělému filmovému zpracování ale musím říct že samotná kniha mě osobně připadala místy slabá. Skvělý začátek v Ankh-Morporku a taky závěrečná část v Krullu, ale dějové linky v chrámu a Wyrmbergu nic moc. Nicméně i tak mě to celkem bavilo a těším se na další díl.

09.07.2023 3 z 5


World of Warcraft: Kletba worgenů World of Warcraft: Kletba worgenů Micky Neilson

Nebylo to dokonalé ale je to nejspíš nejlepší Warcraft komiks. Občas jsem byl zmaten z prolínání dějových linek a množství postav které často vypadají dost podobně. Vadil mi tam i jeden deus ex machina moment ke konci příběhu. Jinak je to ale povedený komiks který skvěle rozšiřuje lore worgenů.

23.10.2022 4 z 5


World of Warcraft: Pokrevní přísaha World of Warcraft: Pokrevní přísaha kolektiv autorů

Komiks ze světa Warcraft zaměřený na Hordu s pěknou barevnou kresbou. Děj se odehrává v období Cataclysmu. Ze začátku vyprávění děj rychle skáče z jedné postavy na druhou a je to dost zmatené. Celkově strašně průměrné, neurazí ale ani nenadchne. Font použitý v úvodu knihy je otřesný.

23.10.2022 3 z 5


World of Warcraft: Ashbringer World of Warcraft: Ashbringer Micky Neilson

Jeden z nejlepších komiksů ze světa Warcraft, který ale vyžaduje poměrně velké znalosti příběhu a lokací aby si ho čtenář správně užil. Krásné kresby. Vadila mi ale občasná nepřehlednost kreseb a překlad občas skřípal.

Je dobré znát příběh hry Warcraft 3 (hlavně první kampaň za lidi), vanilla/classic WoW příběhy okolo Scarlet Crusade, Argent Down, Stratholme, Scarlet Monastery, Naxxramas. Děj v určité chvíli navazuje na knihu Of Blood and Honor. Tento komiks taky skvěle funguje jako předehra k expanzi Wrath of the Lich King.

22.10.2022 4 z 5


World of Warcraft: Šaman World of Warcraft: Šaman Paul Benjamin

Kvalitou velmi podobné s mangou Rytíř smrti. Kresba je zase často nepřehledná. Děj se odehrává těsně před Cataclysmem. Zápletka je strašně béčková a okamžitě zapomenete co jste četli.

22.10.2022 2 z 5


World of Warcraft: Rytíř smrti World of Warcraft: Rytíř smrti Dan Jolley

Pěkná černobílá kresba, bohužel často dost nepřehledná. Dialog je místy dost podivný a mizerný překlad to zabijí úplně. Cílem komiksu patrně bylo přiblížit čtenáři povolání Rytíře smrti což se myslím povedlo. Komiks předpokládá znalost děje okolo Arthase a úvodní zóny povolání Death Knight v expanzi Wrath of the Lich King.

19.10.2022 2 z 5


World of Warcraft: Kronika 1 World of Warcraft: Kronika 1 Chris Metzen

Úžasná kniha která popisuje historii Warcraftu od vzniku vesmíru a končí narozením Medieva před otevřením Temného portálu.

V knize je zahrnuto mnoho příběhů které už dobře známe jako třeba Válka Prastarých, je tu ale mnohem více příběhů o kterých čteme poprvé: Titáni a jejich příchod na Azeroth, jak se Lei Shen stal Králem Hromu, Trollí války, první království lidí Arathor... to vše přehledně seřazené v čase s krásnými celostránkovými ilustracemi a mapami. Je vidět že i překladatelé se snažili, ale pár chyb jsem našel a na straně 100 dokonce chybí celý odstavec z originálu.

Kniha samotná vypadá velmi hezky, má pevné desky a je šitá ve hřbetě. Warcraft logo a obrázek na přední stránce je lakovaný.

Nutno dodat že né všechno už sedí s novým herním kanónem začínajíc BfA a hlavně Shadowlands. Kroniky samotné už jsou oficiálně označeny jako "napsáno z pohledu Titánů" no a ve hře se dozvídáme že Titáni nám lžou a sledují vlastní cíle.. je tedy jen otázkou času než to stávající hlavní spisovatel Steve Danuser všechno překope. I přesto tuto knihu mohu pouze doporučit.

19.10.2022 4 z 5


Pátá vlna Pátá vlna Rick Yancey

Skvělý nápad, průměrné zpracování. Kniha byla čtivá a měla své dobré momenty, ale autor patrně zas tak dobrý spisovatel není a mnohdy to bylo hodně znát.

26.06.2021 3 z 5