Dnepr Dnepr komentáře u knih

☰ menu

Klaunovy názory Klaunovy názory Heinrich Böll

Vynikají, vynikající, vynikající! Dlouho jsem neměl ze čtení takový zážitek. Chytré, brilantně napsané.

Jinak po Böllovi jsem sáhnul díky rozhlasové inscenaci Hodina v rodném městě. Doporučuju.

08.11.2013 5 z 5


Fenomén ženství a mužství Fenomén ženství a mužství Jan Poněšický

Srozumitelný a čtivý výklad toho, čím se liší psychika mužů a žen. Co je pro nás v životě důležité, k čemu směřujeme a proč. Autor vychází z psychoanalytického pohledu.

13.10.2013 5 z 5


Labyrint světa a ráj srdce Labyrint světa a ráj srdce Jan Amos Komenský

Pro mě nezapomenutelné čtení, na které rád vzpomínám. Zajímavé hlavně jako zprostředkování křesťanského postoje ke světu. Moment, kdy se poutník vrací do komory srdce svého je pro mě prostě silný. Bojím se, že překlady a modernizování jazyka by knize mohlo hodně ubrat. Měl jsem v ruce vydání z roku 1941 z z Evropského literárního klubu a byl jsem maximálně spokojený.

13.10.2013


Ubik Ubik Philip K. Dick

Pro mě první setkání s P.K. Dickem a rozhodně mne nezklamalo. Knížka mě strhla a hnedka budu shánět další. Asi i něco delšího, přišlo mi líto, že už je konec.

10.10.2013 4 z 5


Paní Bovaryová Paní Bovaryová Gustave Flaubert

Ze čtení jsem velké potěšení neměl, bojoval jsem s tím, abych knihu dočetl. Děj nepřekvapí, pro mě v tom chyběl zvrat. Kniha asi hodně měla co říci v době, kdy byla napsaná. Dnes mi to přijde už jen jako sonda do minulosti, pro představu, jaké myšlenky hýbaly francouzskou společností koncem 19. stol.

08.10.2013 3 z 5


Noční vlak do Lisabonu Noční vlak do Lisabonu Pascal Mercier (p)

Hodně mě zaujala na začátku. Hlavní hrdina je sympatický a bylo napínavé, jak se postupně odkrývá tajemství za kterým do Lisabonu přijel. Postupem času mi to už připadalo jednotvárnější, pouze se dokresluje obrázek, který byl načrtnutý na začátku, nepřicházejí zvraty. Chtělo to pro mě trochu trpělivosti, abych to dočetl. Drželo mě u toho, že je to dobře napsané, střípky do sebe zapadají, postavy a to co prožívají je autentické.

28.12.2012 4 z 5