Dmitrij Dmitrij komentáře u knih

☰ menu

O gravitaci O gravitaci Anthony Zee

Autor knihy popisuje nejen samotnou historii oboru fyziky gravitace, ale stručně a přehledně líčí i její samotnou podstatu. Kniha je prokládána matematickými vzorečky, avšak díky skvělému popisu Anthonyho Zee je nemusíte chápat (avšak nejsou vůbec k zahození). Knihu bych doporučil každému, nejvíce však zájemcům fyziky, neboť se jedná o stručný a přehledný úvod do vysokoškolské gravitace. A pokud fyziku studovat nebudete, alespoň před známými zazáříte se svými znalostmi!

28.05.2024 4 z 5


Částice na konci vesmíru Částice na konci vesmíru Sean M. Carroll

Fascinující kniha, ve které se autor pokouší vylíčit příběh higgsova bosonu. Autor se zmiňuje o velkém americké projektu SSC, jenž byl bohužel z politických důvodů zrušen, avšak naštěstí měl tuto možnost objevit novou částici právě Large Hadron Collider, o kterém se Carroll oprávněně rozepisuje. Krom toho vysvětluje základy částicové fyziky a teorie pole, aby čtenář lépe pochopil důležitost "božské částice". Kniha je opravdu skvěle napsána, doporučuji všem (především studentům fyziky) , aby si ji přečetli. Vše pochopí i úplný laik, takže se nikdo nemusí bát nesrozumitelnosti.

28.05.2024 5 z 5


Jazyk matematiky Jazyk matematiky Keith Devlin

Tato kniha stručně a výstižně popisuje vybraná témata, mezi něž patří především matematická logika, statistika, pravděpodobnost, matematická analýza a mnoho dalších. Jedná se o skvělý úvod do krás matematiky. Doporučuji všem lidem nehledě na to, zda mají z tohoto školního předmětu hrůzu, nebo ne, protože po přečtení zjistí, že ta pravá matematika je jen a pouze o kráse.

28.05.2024 5 z 5


Astrofyzika pro lidi ve spěchu Astrofyzika pro lidi ve spěchu Neil deGrasse Tyson

Kniha je, jak už z názvu vyplývá, velice stručná, místy až moc. Pokud se nejedná o vaší první naučnou fyzikálně zaměřenou knihu, pak se pravděpodobně příliš nového nedozvíte. Nicméně jde o krásné shrnutí moderní astrofyziky a pro lidi, kteří se o téma příliš nezajímají, či s ním teprve začínají, představuje dobrou koupi. Tímto kniha plní svůj pravděpodobně zamýšlený účel, neboť se nemá jednat o rozsáhlou učebnici.

28.05.2024 3 z 5