Dawek Dawek komentáře u knih

☰ menu

Panský dům Panský dům Hermann Hesse

Asi to není Hesseho nejlepší kniha, ale člověk se může kochat aspoň romantickým a básnickým jazykem, obrazy a krajinami. Ono mu totiž ani nic jiného nezbývá, když mistr editor vypíše celý děj románu na obálku. Za redaktorskou práci tudíž uděluju -5*, protože tohle už opravdu hraničí s ..... (doplňte dle preferencí).

Musím ale ku chvále autorově dodat, že i tak jsou tam velmi silné momenty.

14.03.2016 4 z 5


Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

Přijde mi to "podvolení" trochu víc Houellebecqovo osobní ... i když je to možná spíš "smíření" s islámem jako takovým. Měl s ním přeci jen zatím problém skoro ve všech starších knihách. Tuto bych mezi jeho nejlepší asi nezařadil, nicméně strašně rád ho čtu, zejména kvůli brilantním postřehům a tezím. Existenciální rovina už není tak namyšleně a arogantně bezcílná a apriori odmítající jakékoliv řešení; autor řešení nabízí, a je to zrovna tam, kde by ho u něj asi málokdo čekal.
No a jen tak mimochodem je milé najít Podvolení od Michela Houellebecqa zařazené v knihkupectví v žánru "Sci-fi a fantasy". Myslím, že by měl radost.

29.10.2015 4 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Velmi sugestivní vyprávění, kterému archivní materiály dodávají ještě více autenticity (jakkoliv jsou fiktivní). Rozhodně to ve mně bude ještě chvíli rezonovat, což jen dokládá, že se autorka trefila do myšlenkových tendencí dnešní společnosti. Na druhou stranu už bych možná některé části mohl považovat za přitažené za vlasy (např. noční návštěva u Mahdalky, abych tady moc neprozrazoval,...). Nicméně obsese zmiňovaného podobnými záležitostmi je všeobecně známá, takže vlastně sám nevím. A to je asi zrovna fakt, který mě na knize přitahuje nejvíce - hranice mezi reálným a fiktivním se tak prolíná, že jsem přístupný ji za reálnou považovat celou. V tom je její síla.

14.09.2015 4 z 5