daniela1374 daniela1374 komentáře u knih

☰ menu

Trhlina Trhlina Jozef Karika

(SPOILER) Velmi zajímavá kniha. Nejprve má člověk pocit, že jde o děsivé události v pohoří Tribeč. Jenže postupně se soustředí na samotného vypravěče, jeho změny v chování, na jeho závislost na počtu sledujících, na počtu lajků a komentářů... pak přijde přiznání k závislosti na drogách. Kniha tak má dvě roviny - nejprve převládá jedna (tajemné pohoří Tribeč), pak se mísí obě (Tribeč a nitro vypravěče) a na závěr zůstává jen to závislostí zbědované nitro vypravěče... Anebo ne? Co když se to vážně stalo? Je na čtenáři, jak si to přebere :-)

06.03.2024 4 z 5


Znič to jméno Znič to jméno Jana Jašová

Kniha je velmi čtivá, ale... asi jsem čekala něco víc. Nějaké překvapení, zvrat ve vývoji... Možná je to tím, že mám načteno dost detektivek, kde se snažím odhadnout chování postav, vývoj situace a kdo je vrah. U dobrých knih se mi to nedaří a pak mě náramně překvapí nečekaný konec... a to je právě super. Jenže tady překvapivý konec nepřišel. Vše bylo, tak, jak jsem v průběhu čtení odhadla. Navíc vztahy mezi některými postavami byly trochu nepřirozeně přepjaté. Také tu bylo dost nedotažených až nelogických věcí. Ale na druhou stranu - zejména jedna z postav mě opravdu velmi zaujala a pořád o ní přemýšlím, co by, kdyby... Je to strhující čtení, to každopádně.

06.03.2024 3 z 5


Transsibiřská odysea: Po stopách legionáře Jana Kouby Transsibiřská odysea: Po stopách legionáře Jana Kouby Ina Píšová

Kniha se dobře četla, i když jsem se občas musela v textu trochu vrátit. Vojenské záležitosti z deníku pro mě byly hůře pochopitelné. Ale to je dáno tím, že se tématu války a vojáků odjakživa vyhýbám a o působení legionářů v Rusku mám jen povrchní znalosti. Zato cestopisy mám ráda, a tady se zajímavě setkal cestopis s válkou. Líbí se mi propojení se současností autorky a její filozofování. Necítím z knihy výraznou předpojatost vůči Rusku, jak tu někteří čtenáři uvádějí. Autorka naopak nekriticky upozorňuje na různé pohledy na tytéž dějinné události a nikoho neodsuzuje. Samozřejmě má i svůj vlastní pohled a ten je z knihy patrný, což je v pořádku, protože kniha je zjevně velmi osobní záležitostí a nejde o odborný historický výklad.

30.01.2024 5 z 5


Nultá hodina Nultá hodina Jana Poncarová

Hedvika je inteligentní a statečná žena zmítána bolestí a vášní ve velmi těžké době. Silný příběh, který vás vtáhne a nepustí. Atmosféra té doby je tu přímo hmatatelná... zoufalá a beznadějná... Přesto se nejedná o depresivní čtení. Síla jedince totiž může být ohromná... Dějinám navzdory.
Velmi vydařená kniha.

07.01.2024 5 z 5


Psí knížka Psí knížka Tereza Říčanová

Děti mají tuto knížku moc rády. Vracíme se k ní. Je taková malá, milá a vtipná. A nemyslím si, že by děti nějak negativně ovlivnila stran péče o psa nebo kouření. Vidí, že náš pes má patřičnou péči a s manželem jsme nekuřáci...
Dříve to ale bývalo jiné - domácí mazlíčci - psi a kočky - baštili různé zbytky, k veterináři se nechodilo, mazlíčci se neodčervovali. Dospělí běžně kouřili v bytě, kde byly děti... doba byla jiná. Psí knížka právě tohle ukazuje - jak se společnost mění a posouvá (stran péče o domácí mazlíčky a kouření, podle mě, dobrým směrem :-) )

04.01.2024 5 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Skvělé čtení. Příběh čtenáře vtáhne a po dočtení v člověku dlouho zůstane... i díky otevřenému konci.

03.01.2024 5 z 5


Z ohně a písku Z ohně a písku Lucia Magašvári

Syn celou tuto sérii miluje a ke knihám se vrací. Tuto poslední - Z ohně a písku - slupnul během jednoho večera. Ilustrace od Libuše Vendlové jsou bravurní.

03.01.2024 5 z 5