bookworm_val bookworm_val komentáře u knih

☰ menu

Smrtící vzdělání Smrtící vzdělání Naomi Novik

Nádhera. Co jsem postrádala v Horowitzově škole, toho mi Naomi Novik dopřála plnými doušky. Děkuji jí za skvělý čtenářský zážitek.

23.09.2021 5 z 5


Škola černé magie Škola černé magie Anthony Horowitz

Po knize s takovým názvem jsem zákonitě musela sáhnout - představovala jsem si ji trochu jako HP s hlavní postavou ze Zmijozelu :-) Nijak jsem nezkoumala, jestli se paní Rowlingová inspirovala nebo ne, ale rozhodně bych jí to neměla za zlé, protože se mi její zpracování tématu líbilo mnohem více. Přesto jsem z Groosham Grange nebyla vysloveně zklamaná - s jedinou výjimkou a tou byl autorův humor, který mi většinou dost neseděl. Zejména ty scénky mezi otcem a matkou mi přišly všelijaké, jenom ne vtipné...

03.09.2021 3 z 5


Rogenovo oko Rogenovo oko Jarmila Mlčoušková

Už od dob, kdy jsem poprvé přečetla Harryho Pottera, mám velmi ráda fantasy ze školního prostředí, vyhledávám je a nijak se přitom nebráním ani českým autorům. V poslední době jsem objevila hned tři série českých autorek, které přivábily mou pozornost tím, že „nabízely“ studium na čarovné univerzitě. Dvě z nich mě nadchly, jedna bohužel zklamala.
U Rogenova oka jsem si chvíli musela zvykat na styl psaní, který je sice svižný, ale příliš nevysvětluje a nechává čtenáře tápat, než v textu začne vnímat souvislosti a nacházet vodítka. Musím ale říct, že mě tato hra postupně víc a víc bavila – jedná se rozhodně o knihu, která nabídne mnohem víc náročnému čtenáři.
Velmi se mi líbil autorčin humor, který dovedně kombinuje s vážnějšími tématy (panenské dilema - jak se rozhodnout mezi pozorností oblíbeného jednorožce a sváděním pohledného čaroděje?), zaujalo mě řemeslné pojetí magie a steampunkový nádech některých částí města, který asi nejlépe vystihuje existence parních ďasů. K tomu mi utkvěla spousta dalších úsměvných nápadů jako dráčci zapalováčci, karetní hra na padouchy nebo travičský kuchař, který připravoval jídlo v menze. Taky mi vyhovovalo, že děj netáhne jen jeden ústřední vztah mezi dvojicí, popřípadě trojicí, ale výrazných postav je víc a vztahy mezi nimi se prolínají a nejsou nutně milostné.
Na fantasy knihách doslova miluji mapy, a ta v Rogenovu oko je zkrátka nádherná, působí útulným dojmem a ukázala mi všechna důležitá místa, která jsem v knize navštívila, od kavárny U Cibetčina ocásku až po Kladivo na čaroděje.
Půl hvězdy strhávám za to, že se autorka v některých pasážích víc nerozepsala, protože ta spousta nápadů by si to zasloužila, ale nehledě na to mě kniha velmi příjemně překvapila a určitě se k ní ještě někdy vrátím.

19.08.2021 5 z 5


Mezi dvěma ohni Mezi dvěma ohni Lucie Stošková

Co napsat, abych autorce neukřivdila? Vůbec mi nevadilo, že se kniha tolik opírá o romanci mezi Claudiem a jeho asistentkou. Nesmírně ráda bych v Claudiovi viděla profesora Snapea, bezradného a polapeného do tenat krásné ženy, ale celý jejich vztah se mi zdál příliš umělý a místy až zbytečně vulgární.
Jazyk je velmi nevyrovnaný, našla jsem tu několik krásně poetických pasáží, ale mnohem častěji mě autorčiny formulace zarážely a nepřišly mi ani trochu podařené. Myslím, že i ve snaze o originalitu platí, že méně někdy znamená více, a to samé se dá říct o přílišném počtu různých mýtických stvoření, nemluvě o dokonalosti hlavní hrdinky. Vždy ocením snahu o hlubší psychologii postav, ale mám dojem, že nejvýznamnějším projevem obou hlavních aktérů byla hysterie, případně snaha každým manipulovat, což mi nebylo ani trochu sympatické.

19.08.2021 2 z 5


Město čarodějů Město čarodějů Tereza Janišová

Už od dob, kdy jsem poprvé přečetla Harryho Pottera, mám velmi ráda fantasy ze školního prostředí, vyhledávám je a nijak se přitom nebráním ani českým autorům. V poslední době jsem objevila hned tři série českých autorek, které přivábily mou pozornost tím, že „nabízely“ studium na čarovné univerzitě. Dvě z nich mě nadchly, jedna bohužel zklamala.
Město čarodějů je v první řadě velmi příjemnou romancí mezi mladičkou studentkou a o cosi starším tajnůstkářským profesorem. Tento vztah je jádrem celé knihy na úkor nějaké větší akce, ale pravdou je, že mi to nijak nevadilo a vlastně mi stačilo Kiařinýma očima postupně poznávat celé město. Magická výuka mi hodně připomínala kouzlení v Harrym Potterovi, nepředstavovala tedy nic objevného, ale působila hezky povědomě. Ocenila jsem přítomnost i výběr různých kouzelných tvorů, a i tady mi bylo létání na gryfovi odněkud povědomé Pochválit musím krásné ilustrace, co mi naopak trochu vadilo, byl moderní styl městské mapy, který se vůbec nehodil k pergamenu a starobylému ukazateli světových stran.
Jediné, co knize z mého pohledu vyneslo jednu padlou hvězdu z pěti, byl prolog, kde autorka čtenáři vyzrazuje tajemství z Kiařiny minulosti, aby s ním později nepřekvapila nikoho s výjimkou své hrdinky (začátečnická chyba, kterou měl odpovědný redaktor vytknout a nechat opravit).

19.08.2021 4 z 5